Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Felsefenin Çocuk Hali / ULUSEM

Yazının Giriş Tarihi: 14.11.2018 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.11.2018 00:04

Filozof mu olcen kerata…

Toplumun değer yargılarlarından ve ortalama kültür algısından biraz farklı düşünüp bu düşünce tarzını da başkalarıyla paylaşmak isterseniz giriş cümlesi dangadanak karşınıza çıkar.

Filozof mu olcen kerata…

Hadi buna  bizim kuşak çocukken söyleniyordu diyelim.

Şimdiki karşılığı da hiç farklı değil;

Felsefe yapma bilader…

Keşke felsefe yapsa..

Felsefenin sözcük anlamının ütopik düşünce tarzı olarak algılandığı toplum ve coğrafyalarda o toplum ve coğrafyayı yakından ilgilendiren tüm sorunlar da gerçek çözümlere kavuşamadan sürüklene sürüklene evriliyor.

Zaten bilgi ve düşünce temelli her yaklaşımın toplum tarafından devamlı aşağılanarak alay konusu haline getirilmesinde de bu gerçeklik yatıyor.

‘’Felsefe yapma lan,iki Dakka delikanlı ol’’,dan ‘’Ne o öyle entel dantel laflar bizde mi felsefe’’ arasında kurulan onlarca cümle özellikle kuşakları geleceklerinden vuruyor.

Eğitim sistemin tetiklediği nedenlerden dolayı çocuklar arasında ki makas iyice açılıyor çünkü.

Niteliksiz müfredatlar ve karmakarışık eğitim sistemi öğretimden tüm bilim dallarının çıkış noktası olan felsefeyi dışladıkça da özel eğitim gören çocuklarla devlet okullarında eğitim gören çocuklar arasında aynı kuşakta farklılar oluşması kaçınılmaz oluyor.

Nedir felsefenin evrensel karşılığı ?

Var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünmek bu yolla bilginin bilimsel olarak araştırılması ve  bir bilgi alanının ya da bilimin temelini oluşturan ilkeler bütünü.

Türkçesi de ; Düşün bilim

Adı üzerinde düşünmenin bilimselliği yani.     .

Felsefenin eğitim öğretimin dışında bırakılmasına hayıflandığım bir sohbet esnasında öğretmen olan arkadaşım Ramazan Akan’ın ‘’Ağabey artık öyle değil durum;bu konuyu ciddiye alarak aynı ciddiyetle çocuklara aktaran ULUSEM gibi Atölye çalışmaları yapan kurumlar var’’demesiyle yüreğime su serpildi doğrusu.

Ulusem’i de bu yolla tanıdım.Açılımı; Bursa Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi.

Çocuklar için felsefeyi hayata geçiren ve etkin programlarla uygulamaya koyan bir merkez Ulusem.

Burada amaç çocuklara felsefe  tarihini ve ünlü filozofların hayatlarını öğretmekten ziyade onların felsefi düşünmelerini sağlamak ve bunu felsefe öğretileri ile yapmalarını sağlamak..

Bu bağlamda merkez çocukları felsefi bir problemi tetikleyen bir uyaran (hikaye, fotoğraf, düşünce deneyi, video, nesne, vb.) etrafında bir araya toplayarak topluluğun ortaya çıkardığı sorular etrafında yine topluluk olarak  yanıtlar  aramaya, soruşturmaya, düşünmeye ve felsefe yapmaya yönlendiriyor.

Kısacası Ulusem ortak akılı nasıl oluşturacaklarını öğretiyor çocuklara.

Bir de P4C olarak adlandırılan bir kavram var merkezin çalışma odağında.

Açılımı, Philosophy for Children, Philosophy for College, Philosopy for Communities.olan kavram temelde çocuklara düşünme eğitimi vermeye yönelik bir program. P4C nin  temel amacı çocuklara neyi düşünecekleri yerine nasıl düşüneceklerini öğreterek farklı bakış açıları kazandırmak.

Çocuklar İçin Felsefe’nin doğrudan kazanımları üç noktada toplanıyor. Öncelikle, çocukların düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sunularak çocukların akıl yürütme, kavram oluşturma, bağıntı kurma, varsayımsal düşünme, soyutlama becerileri geliştiriliyor. İkinci olarak, çocukların iletişim becerilerini sağlıklaştırılarak başkalarını dinleme ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olunuyor, burada aynı zamanda çocukların duygu gelişimleri de hedefleniyor. Çocukların fikirlerini kişiselleştirmemeyi, cesurca fikirlerini ifade etmeyi öğrenmeleri de üçüncü ayağı teşkil ediyor.

Eğitimciler atölye ye 4-17 yaş aralığında ki çocukların katılımlarının önemli olduğunu vurguluyorlar.

Konuya ilgi duyanlar için Ulusem’in  web adresi http://ulusem.uludag.edu.tr yi de yazıp,son olarak eğitimin niteliği ve içeriğine de değineyim;

Atölye sekiz haftalık bir periyodu ve toplamda 16 saati kapsıyor. Program Süresi hafta Sonu Cumartesi veya Hafta içi Salı Günü olarak seçeneklendirilmiş. 13-15 saatleri arasında yürütülen çalışmalar için her Grubun en az 12 / en çok 15 Kişiye ulaşması gerekiyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusu’nde yapılan Atölye çalışmalarında,sorumluluk,bilgi,doğruluk,benlik,mutluluk,sevgi,epati ve adalet konuları işleniyor.

Yazıyı yazarken baktım da,benim Yaşam Etiği Söyleşilerim atölyenin faaliyetleri ile taban tabana örtüşüyor.

Felsefe önemli;

Sokrates boşuna ‘’Felsefe neleri  bilmediğini bilmektir’’diye tanımlamamış felsefeyi.

Ulusem ile ilgili daha çok yazılar yazacağımı tahmin ederek,felsefi düşünceyi yetişmekte olan çocuklarımızın hayatlarına sokan tüm Atölye eğitimcilerini ve çalışanlarını gönülden selamlıyorum..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.