Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Faydalı mikroplar

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2016 00:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 00:59
Hem faydalı hem de mikrop... İlk bakışta ne kadar da çelişkili görünüyor, değil mi? Oysa böyle bir gerçek var... İşte bu yazımın konusu, sağlığımız için çok önemli hizmetleri bulunan tek hücreli canlılar yani faydalı mikroplar.

Deri, üst solunum yılları ve ince bağırsaklarda da yaşıyorlar ama asıl ortamları kalın bağırsaklar.

Trilyonlarca faydalı mikrop bağırsaklarda canla başla mücadele ederek zararlı mikroplara yaşam alanı tanımazlar, onların bağırsak duvarına tutunup içeri girmelerine ve hastalık yapmalarına engel olurlar.

Yiyeceklerin içinde bazıları alerjiye, bazılarıysa kansere neden olabilecek zararlı maddeler dost mikroplar tarafından zararsız hale getirilir.

Bağırsaklardaki bağışıklık sistemine ait hücrelerin zararlı mikroplar tarafından imha edilmesini önlerler.

Faydalı mikroplara yaşam ortamı sağlayan lifli besinlerin parçalanması sırasında ortaya çıkan ürünler beyindeki bağışıklık hücrelerini koruyarak dolaylı bir biçimde beyni de korurlar.

Dost mikroplar bağırsaklarda bazı vitaminleri üretirler.

Görüldüğü gibi dost mikroplar alerjik hastalıklara, bağışıklık sistemi hastalıklarına, kansere ve enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudumuzu korumada şaşırtıcı bir görev üstlenmişlerdir. Yine aynı çerçevede olmak üzere bağırsak ortamındaki doğal denge sayesinde beynin bile korunuyor olması çok ilginçtir.

Sağlıksız yaşam tarzı, yanlış beslenme, antibiyotiklerin yerli yersiz kullanılması sonucunda bağırsaklardaki dost mikropların lehinde olan denge bozulursa akla hayale gelmedik bir çok hastalığa davetiye çıkarılmış olur.

Bağırsaklardaki dost mikropların sayısını arttıran gıdalara verilebilecek başlıca örnekler doğal yoğurt, kefir, ayran, peynir, tarhana, boza, turşu ve salamuralardır. Binlerce yıldır bilindikleri halde son yıllarda sıkça sözü edilen bu gıdalara probiyotik gıdalar denir.

Probiyotik gıdalardaki faydalı mikropların beslenmesi ve çoğalmaları için uygun ortam sağlayan besin maddeleri de sağlığımız için çok değerlidir. Bu tür besin maddelerine prebiyotikler adı verilir. Kuru baklagiller, domates, kereviz,  enginar, kuşkonmaz, pırasa, soğan, sarımsak, tahıllar, elma, muz, üzüm, çilek başlıca örneklerdir.

Özet olarak belirtmek isterim ki sağlıklı yaşamın şartları arasında probiyotik ve prebiyotik özellikleri olan gıdaların tüketilmesi çok önemli bir yer tutmaktadır.

Sağlıklı günler diliyorum sizlere.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.