Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fatih Terim'in dönüşü

Yazının Giriş Tarihi: 24.12.2017 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.12.2017 00:00

Türk futbol tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı teknik direktörü Fatih Terim Galatasaray ile 1,5 yıllık sözleşme yaptı. Sosyal medya ve paylaşım sitelerinin ne kadar etkili olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. İgor Tudor'un özellikle şampiyonluk mücadelesi veren takımlar karşısında aldığı başarısız sonuçlar ve oynattığı korkak futbol tepkilerin çığ gibi büyümesine sebep olmuştu. Tabi ki rakiplerinize yenilebilirsiniz ancak yenilirken dahi ortaya bir mücadele koymanız gerekir. Tudor bu ruhu her nedense sahaya yansıtmayı başaramamıştı.

1974 yılında başlayan Galatasaray macerasında Fatih Terim 13 yıl boyunca takımının formasını giydi. Galatasaray'da ve Milli Takım’da kaptanlık yaptı. O dönemlerde yıllarca milli formayı en uzun süre giyen futbolcu olmuştu. Bu rekoru uzun süre kırılamamıştı. Sansasyonel birçok olaya imza attı. Aşırı hırsı kimi zaman kendisini kontrolden çıkarıyordu. Rakip futbolcularla ve hakemlerle kavgası yıllarca konuşuldu. Bir saha içi anekdot anlatmak isterim. Galatasaray Bursaspor maçı ve Bursaspor orta sahanın az ilersin de Galatasaray yarı sahasına doğru bir faul kazanır. Kalede Haydar vardır ve topun başına Sedat 3 (Özden) geçer. Sedat ile Milli Takım’dan da arkadaş olan Fatih kalecisine dönerek ''Haydar sağlam dur bak Sedat oradan direk kaleye vurur'' deyişine gülümseyerek cevap veren Haydar “Tamam kaptan sen merak etme rahat ol'' der ve sonuçta Sedat vurur gol olur. Ardından Haydar önde Fatih arkada bir kovalamaca başlar.

 

13 yıllık Galatasaray macerasının ardından teknik direktörlüğe başlar. Aslında güzel işlerde yapmıştır. Fatih Terim Altay'ın sembol ismi Mustafa Denizli'yi Galatasaray'a getirmiş ardından Denizli Galatasaray'da jübilesinin ardından Jupp Derwal'in yardımcılığını yapar ve büyük başarılara imza atar. Fatih Terim ise Göztepe ve Ankaragücü takımlarını çalıştırdı. Ümit Milli Takım ile güzel başarılar yakalar. Olimpiyatlarda final oynar ve 1996 yılında Galatasaray'a teknik direktör olarak döner. 4 yıl üst üste şampiyon olur. 2000 yılında ise yenilgisiz UEFA kupasını alarak ülkemizin kulüpler anlamında en büyük başarısını kazanır, Fiorentina ve Milan takımlarını çalıştırır. Tekrar Galatasaray'a döner köklü değişime girse de bu kez başarılı olamaz. 2012 yılında 3. kez döner ve iki şampiyonluk daha kazanır. Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finalde Real Madrit'e kök söktürerek elenir ve Milli Takım’a davet edilir. İşte bu olay onun için milli bir durum olsa da Federasyon onu Galatasaray'dan koparıp aralarını bozmayı başarır. Milli Takım’ı Dünya Kupası Finalleri’ne taşımasına üç maç kala görevine son verilir ve yerine gelen Lucescu üç maşta bir galibiyet bir beraberlik ve bir mağlubiyet alarak finallere gidişi başaramaz.

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek Fatih Terim’in 8 yıllık teknik direktörlük dönemine 6 Süper Lig Şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Süper Kupa, 3 TSYD Kupası ve bir UEFA Kupası olmak üzere 16 kupa kazandırdığını iyi bilir ve hocayı göreve davet eder.  Konuşmalarda yalnızca bir kez para lafı geçer Özbek’in ''Hocam ne kadar ücret istersiniz?'' sorusuna Terim'in cevabı ise adeta kamuoyuna bir cevap niteliği taşır ''Sayın Başkan ben 1974 te imzamı attığımda verilen ücreti isterim.!'' Evet, mükemmel bir cevaptır ve aynı zekilik ile Özbek cevabı verir ''Peki hocam madem öyle yıllık 1905 lira olsun'' Galatasaray'ın kuruluş tarihi rakam olarak verilir.

Çocukluğumda Galatasaraylı olmamda Fatih Terim, Yasin ve Gökmen Özdanak kardeşlerin etkisi vardı. Fatih Terim'i futbolcu olarak sahada izleme imkanı da bulmuştum. Keyif veren bir özgüveni vardı. Liberolu Sistemi ülkemize getiren kişiydi. Adanademirspor’da santrafor olmasına rağmen Galatasaray'da libero oynadı. Galatasaray ile Terim'in tekrar buluşması heyecan yarattı. Milyonlarca Galatasaray taraftarında olduğu gibi bende de Mustafa Denizli'nin dönüşüne de sevindik lakin başarılı olamadı. Fakat Fatih Terim'in başarılı olacağına eminim. Hem Galatasaray hem Milli Takım bu işten güçlenerek çıkacaklardır. Tüm futbol camiasına hayırlı olsun diyelim. İki sevgilinin hasretle buluşmasını alkışlıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.