Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Faruk Çelik ile tarım ve hayvancılık

Yazının Giriş Tarihi: 21.01.2018 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.01.2018 00:03

Demokrasi Uzlaşı Grubu’nu daha önce köşemizde anlatmıştık. Yüksel Baysal ve Gıyasettin Bingöl'ün uzun zamandır emek verdiği bu oluşum farklı görüşlerin bir araya getirildiği ve fikir alışverişi yapıldığı ve tartışılabildiği bu model Türkiye'ye örnek olacak harika bir platformdur. Kuruluşu 20 – 25 yıl civarında olan bu grup siyaset STK ve bürokratların da davet edilip fikir beyan edebildiği Demokrasi Uzlaşı Grubu toplantısını Demirci’deki Sınav Koleji’nde yaptı. Konuk konuşmacı ise bu kez Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Faruk Çelik’ti. Konu ise konuma uygun olarak ülkemizde ve dünyada tarım ve hayvancılıktı. Türkiye’nin geçmiş yıllarda kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biri olması artık mazide kalmış ve artık dış ülkelerden tarım ürünleri ve hayvan ithalatının yanı sıra saman bile alması ülkede büyük tepkilere sebep olmuştu. Toplantı ile ilgili fotoğrafları sosyal medyada paylaşan Yüksel Baysal ve ben şahsımıza olmasa da birçok tepkili yoruma mazur kalmış olduk. Yorumları okuyup cevap verirken kendimi bir an AK Partili gibi hissettim ve bir nevi cevap vermek zorunda kaldım. İddia ediyorum Faruk Çelik Meclis kürsüsünde bu kadar zorlanmamıştır çünkü bizzat en sert muhalefetin içinde kalmıştı. Üstelik bu muhalefet farklı partilerden ve kaliteli isimlerden seçme olarak belirlenmişti. Bu konuda Yüksel Baysal'ın hakkını vermek gerekir.

Faruk Çelik'e sert soruları soranlar AK Parti eski milletvekili ve Bakan Hayri Yazıcı’nın danışmanı dostumuz Mehmet Tunçak ile birlikte CHP eski Milletvekili Kemal Ekinci’nin yanı sıra Demokrat Parti, MHP, İYİ Parti, Büyük Birlik Partisi temsilcileri ve STK başkanları oldu. Böyle bir toplantıya katılıp medeni cesaret gösterdiği için ayrıca Faruk Çelik’i kutlarım.

Faruk Çelik'in verdiği bilgilere gelirsek… Avrupa'da gelişmiş ülkelerin tarım ve hayvancılığa bütçelerinin yüzde 40 ayırdığını söyledi. Dünyanın en zengin 8 kişisinin servetinin fakir 3,5 milyar insanın servetine eşit olması, şu an 2 milyar insanın açlık sınırında olması, tarım açığının yüzde 60 artması ile kapanabileceği, zengin nüfusun yüzde 20 si toplam gıdanın yüzde 77 sini kontrol ettiğini, 60 milyon obez olup 800 milyon insanın aç olduğunu dünya nüfusunun 1500 yılında 500 milyon, 1700 yılında 700 milyon, 2018 de 7,6 milyar, 2050 yılında ise 10 milyar olacağı on görülüyor ve bu sebeple açlık tarım ve hayvan eksikliğinin de giderek büyüdüğünü, insanlık tarihinin son 3.500 yılının yalnızca 230 yılının savaşsız geçtiğini, ayrıca 4 milyar ton gıdanın üçte birinin israf edilerek çöpe gittiğini, 2030 yılına kadar kuraklık sebebiyle 700 milyon insanın topraklarından göç edeceğini, yoksulların yüzde 75’inin tarımla geçindiğini, 39 ülkenin suya, 80 ülkenin tarıma ihtiyacı olduğunu, ülkemizde 1990’lardan 2016 yılına kadar tarımda düşüş yaşadığımızı, tarım arazilerinde düşüş yaşadığımızı, bunun da ana sebepleri sanayileşme, kentleşme, madencilik, petrol arama ve enerji alanlarının artması olarak gösterdi. Tarımsal sit alanı olarak 250 ova ve sulanabilir arazi olarak 8,5 milyon hektar arazimiz olduğunu söyledi.

Hayvancılığa teşvik için 107 bin büyük baş ve 180 bin de küçükbaşı bakanlık olarak hibe ettiklerini açıkladı. Yeni bir büyük baş cinsi için yaptığı çalışmayı da ifade eden (James Stewart filminde Avrupa'dan getirilen bir cins büyükbaşın Amerika’da farklı bir cins ile çiftleştirilmesini ve başarı elde edilen filmini izlemesini tavsiye ederim) Faruk Çelik bu projelerinin yarım kalmasına üzgün gibiydi. Başlattığı projelerin devam edip etmeyeceğini sorduğumda ise “İnşallah devam ettirirler” dedi.

Demokrasi Uzlaşı Grubu’na, Yüksel Baysal'a, Gıyasettin Bingöl'e çok teşekkür ediyorum. Böylesi oluşumlar 12 Eylül 1980 öncesi 67 vilayetin hepsinde birer tane olsaydı 12 Eylül darbesini ülkemiz yaşamazdı. Siyaset kavga değil uzlaşı sanatı olmalıdır. Esen kalın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.