Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Farkındalık İçin Pedallayanlar

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2020 00:01

Şu anda otuz yaşından büyük olanlarımıza ‘’hayatınızda en çok neyi net olarak hatırlıyorsunuz?’’ diye sorulsa sanırım büyük çoğunlukla hepimizin ilk üçünde  17 Ağustos 1999 un ilk saatleri olur.

Resmi rakamlara göre 17 bin 480 insanın hayatını kaybettiği 7.4 şiddetinde gerçekleşen ve büyüklük, etkilediği alan ile  neden olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biri olarak nitelendirilen Büyük Marmara depremi yani.

Türkiye'nin en  önemli  sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde gerçekleşen deprem, çok geniş bir coğrafyayı da etkileyerek, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştu.

Depremin ardından yapılan analizler sonucunda resmi raporlara göre 17 bin 480 ölümün yanı sıra  23 bin 781 yaralı, 505 sakat ve 285 bin 211 konutun da hasarlı olduğu tespit edilmişti.

Ülkemizin karşılaştığı en büyük trajedilerden birinin tarihi idi 17 Ağustos 1999

Sadece Kocaeli bölgesinde 17 bin civarında bina depremin ilk dalgasında çökerken, 91 bin konut orta , 102 bin 822 konut az, 14 bin 133 işyeri ise ağır hasar görmüştü.

Depremin ardından bölgede yapılan yaklaşık 45 bin prefabrik konutta  150 binin üzerinde vatandaşımız çadırlarda kurularak  kalıcı konutlar yapılana kadar barınmışlardı.

Ben yazarken mişli geçmiş zaman kullandım ama başkalarının her an aynı belki de daha büyük bir felaket için şimdiki zaman kullanma olasılıkları da çok kuvvetli.

1999 da ki deprem felaketinden ders çıkartıp çıkartmadığımız konusuna hiç girmeyeceğim bu yazıda.

Merak eden toplumun Korona virüs karşısında ki tutumuna bir göz atsın kararını kendisini versin.

O felaket gecesinin her yıl dönümünde ülkenin hemen her yerinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılır depremde yitirdiklerimiz.

Elbette Bursa’da destek verir bu anma etkinliklerine.

Pedal 16 Bisiklet Grubunun adını duyanlarınız vardır elbet.

Yavuz Şahin  gurubu ‘’Pedal 16 Bursa da ikamet eden ve bisiklet severlerin oluşturduğu doğaya aşık, sporu seven yardımlaşmayı kendilerine şiar edinmiş,hele bisiklet denince akan suların durduğu benimde aralarında  olmaktan onur duyduğum mütevazi bir topluluktur.’’ Diyerek tanımlıyor.

Pedal 16 Bisiklet Grubu bu yılda 2017 den bu yana gelenek haline getirdiği etkinliği gerçekleştirdi ve 17 Ağustos Marmara Depremi’nde hayatlarını , yakınlarını, sağlıklarını kaybeden insanlarımızın dramlarını unutmadıklarını Bursa’dan Yalova Deprem Anıtına yaptıkları 170 kilometrelik bisiklet yolculuğu gerçekleştirdi.

Onlar buna ‘’pedallamak’’diyorlar.

Vermek istedikleri mesaj da gayet açık;

Depremin değil binanın öldürdüğü gerçeğinin altını bir kez daha çizmek ve toplumu bu konuda duyarlı olarak önlemlerini almaları yönünde uyarmak.

Bu çabanın pedal çevirmekle bağlantısını kuramayanlar olabilir diye yazıyorum;

Bir konuda farkındalık oluşturmak resmi tebligatlarla yasalarla yönetmeliklerle değil insanların ellerinden geleni bu uğura atfetmeleri ile mümkündür.

Kimimiz yazarız, kimimiz çizeriz, kimimiz film çekeriz, kimimiz konuşuruz kimimiz de pedallarız.

Burada önemli olan her ne ile meşgul oluyorsak onu farkındalığın bir bileşeni yapabilmek çabasıdır.

Yavuz Şahin tura katılan Selim Güneri,Özcan Topaç,Özay Topaç, Sami Şimşir,Alper Yanık,Arif Kevenoğlu,Tuncay Denktaş'a ve Pedal 16 ailesine, böyle duyarlı bir etkinliği gerçekleştirdikleri için şahsı adına çok teşekkür ettiğini dile getiren bir mesaj yayınlamış.

Ben de kendilerini fiziken tanımasam da aynı kentli olmanın gururu ile her birini ayrı ayrı kutluyor, bu etkinlikten  haberim olmasını sağlayan sevgili kardeşim Tolgahan Özer’in gözlerinden öpüyor ve bizi biz yapan tüm gönülden gönüllüleri yürekten selamlıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.