Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Farkhunda'nın farkı

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2015 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2015 07:56

Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Mart ayında Kur’an yaktığı iftirası ile linç edilerek öldürülen 28 yaşındaki Farkhunda'nın görüntülerini mutlaka görmüş ve üzülmüşsünüzdür.Olay nasıl başlayıp nasıl sonuçlanmıştır inceleyelim.

Farkhunda, 27 yaşında genç,güzel ve aydın bir Afgan kadınıydı. Öğretmen olacaktı.

19 Mart 2015 tarihinde bir caminin önünde muska satan bir mollanın sahtekarlığını fark edince kendini tutamayıp müdahale eder ve bu zeki kadın ile baş edemeyeceğini anlayan mollanın feryat figan nara ve iftiralarının bedelini bir grup öfkeli erkek tarafından linç edilerek ödedi. Taşlar ve sopalarla feci şekilde dövüldü, yerlerde sürüklendi, bir çatıdan aşağı atıldı, arabayla çiğnendi ve benzinle yakılarak can verdi! kendini bir cümle ile savunmasına dahi fırsat verilmedi…

Üstelik o insansıların arasında bütün bu vahşetin her saniyesini videoya çekenler vardı, ibreti alem için bütün dünya görsün ve korksun diye. İslam’a yönelik her eleştirinin bilinçsiz bir öfke ile karşılık bulacağını, buna cüret edenlerin sonunun ne olacağını herkes görsün diye sosyal paylaşım sitelerine videoyu yüklediler.

 

Peki, ne yapmıştı Farkhunda?

O, bir molladan kötülükleri kovmak için muska satın alan kadınları görünce üzülür ve bunlara para vermeyin, bunların İslam’da yeri yoktur diye uyarır sadece. Çocuğu olmayan, hastalıklarından kurtulmak isteyen zavallı insanların Doktora gitmek yerine kağıt parçalarından medet ummasını doğru bulmuyordu. Bunu gidip o caminin önünde o din bezirganı ile tartışma cesaretini göstermişti Farkhunda. Bedelini canıyla ödeyeceği o karşı duruşu sergilemişti.

Cebini doldurmak için küçük kağıt parçalarına dua yazıp insanlara hap gibi din satan o mollanın bir kadının cesareti karşısında panikleyince “Kuran yaktı bu kadın” iftirası ve tahriki ile ortalığı velveleye vereceğini ve bunun sonucunda oraya toplanan bir grup beyinsiz tarafından vahşice linç edileceğini bilebilir miydi? “Ben bir Müslüman’ım ve Müslümanlar Kur’an yakmaz” diye feryat etti ama dinletemedi. Vahşeti durdurmak için çevredeki polislerden yardım isteyen birkaç iyi insanın aldığı cevaplar ise, boş verin bu da İslam düşmanlarında ibret olsun şeklindeydi. O öldürülürken, bedeni paramparça edilirken öylece bekledi polisler.

Sonra babasını aradılar. Gel, kızın bir ‘günah’ işledi al götür dediler.Bu çarpık zihniyete göre Babası da kızından utanmalıydı

 

Tabi ki bir din satıcısın sahtekarlığını yüzüne vurmaktan daha büyük bir ‘günah’ olabilir miydi? Hakkında bir sürü yalan uydurdular. Akli dengesi bozuk bir kadın Kuran yaktı dediler. Oysa onun istediği hurafelerden ve din bezirganlarından arındırılmış bir dindi ve bunu dile getirme cesaretini göstermişti, hepsi bu.

Ama umdukları gibi olmadı. Farkhunda’nın parçalanmış ve yakılmış bedeni binlerce Afgan kadınının öfke seline dönüştü. Asırlardır süren bu erkek hegemonyasına, alınmaya, satılmaya, tecavüze uğramaya ve aşağılanmaya karşı Farkhunda’nın ölü bedeninde hayat bulan bir isyan seline dönüştü Kadınları hayattan silen, zindanlara hapseden o molla düzenine inat Farkhunda’nın cenazesi binlerce kadının omuzlarında yol aldı. Ve o kızı yetiştiren baba istedikleri gibi kızından utanmadı, onu lanetlemedi. Ailesinin Soyadını Farkhunda olarak değiştirdi! Cahiliye döneminin zihniyetine teslim olmadı kızı gibi aydın davrandı ve belkide kızını bu hareketiyle ebedi dünyasında mutlu etti.

 

Kuran yaktığı iddiası görgü tanıkları tarafından yalanlandı, Savcı da genç kadının Kuran yaktığını gösteren hiçbir kanıt bulunmadığını belirtti.

Genç kadının öldürülmesine müdahale etmeyen polisler, daha sonra dört kişiyi gözaltına almıştı.

Yaşananların tüm dünyada duyulmasının ardından olay sırasında çekilen video kayıtları incelendi ve tutuklamaların sayısını arttı

Farkhunda’yı linç eden sanıklardan muska satıcısının da aralarında olduğu 4 kişi idam cezasına çarptırılırken, 8'i 16 yıl hapis cezasına mahkum edildi, davasında koruma görevlerini yerine getiremedikleri suçlamasıyla 11 polis memuruna birer yıl hapis cezası verildi.

Mahkeme, görevlerini yerine getirmemekle suçlanan polis memurlarından sekizini ise suçsuz olduğuna karar verirken 18 kişiyse delil yetersizliğinden suçsuz bulundu.

 

Olay tarihi sebebiyle Türkiye’de ise gündemin seçim nedeniyle yoğun olmasından belki de her türlü katliama karşı bağışıklık kazanmış bir millet mi olduk pek bilemiyorum Farkhunda'nın olayı fark yaratmıştır bilinçli bir tepki ortaya konmuş ve isyan fitilini ateşlemiştir ve böyle olması gerekmektedir. Ülkemizde olay yeterince gündeme gelmedi basın, medya ve STK’larda gündeme yeteri kadar getiremedi.Üzücü ve gerici olayları izlerken aklımdan Sivas Madımak otelinin yakılması ve Aydın insanların sözde din adına Tekbir getirilerek öldürülmeleri geçti. Müslümanların öncelikle Kuran-ı Kerimi iyi okumaları anlamaları gerekir.Yoksa 57 Müslüman devletinde bu çağda hala hurafelerle geri kalmış medeniyetler olarak yaşamak zorunda kalacaklardır. Esenkalın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.