Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fantastik çizer Galip Tekin

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2017 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2017 00:01

Bizim gibi mizahi sevenler Galip Tekin'i çok iyi bilirler. Çocukluk yıllarımdan beri mizah dergisi tutkunuyum ayrıca çizgi roman okuma hastalığımda had safhadaydı. Aynı dönem biriktirmiş olduğum yaklaşık iki bin civarı Teksas, Tommiks, Tom Braks, Zagor gibi mecmualarım vardı. İlkokula giderken teneffüslerde koşa koşa gazete bayisine gider, her hafta çarşamba günleri çıkan Tarkan ve Kara Murat dergilerini alır, çantamda saklayıp eve gelince büyük heyecanla okurdum. 80’li yılları yalnızca sağ ve sol kavgaları ve darbe ile anmamak lazım. Güzel yönleri de vardı elbette. Dünyada en çok satan ikinci mizah dergisi Gırgır, Oğuz Aral yönetiminde bizdeydi mesela. Ülke mizahımızın bir nevi okulu olan Gırgır'da Utanmaz adam Şeref ve arkadaşı Korna, Zalim Şevki- Kelek Osman, Hafiyesi Mahmut, Cırcır böceği Muhlis, Cork gibi farklı karakterler hafızamızda çakılı kaldı. Dönemin siyasi iktidarını da eleştiren Gırgır mizah dergisi yine dönemin siyasilerinden tepki almaz haklarında dava açılmazdı. Açılışına katıldığım Süleyman Demirel Demokrasi müzesinde de bizzat Süleyman Demirel tarafından müzeye konulmuş birçok Demirel karikatürünü de görebilirsiniz.

Aldığımız haber ile biraz maziye dalıp hüzünlendik. Gırgır mizah dergisinin o yıllardaki genç çizerlerinden Galip Tekin'in ölümünü duyunca ister istemez bir şok geçiriyorsunuz. Her ne kadar bire bir tanımasanız da fantastik öykü ve çizgilerini iyi bildiğiniz için adeta bir dostunuz bir akrabanız gibi size duygusal yönden etki edebiliyor. Aslen Konyalı olan Galip Tekin 1958 doğumlu ve genç diyebileceğimiz 59 yaşında İstanbul Arnavutköy'de ki evinde ölü bulunmuş. Komşularının duydukları gürültü sonucunda Galip Tekin'in ablası Nedret Tekin'e haber verilmesi sonucu girilen evde ünlü çizerin cansız bedeni ile karşılaşmak tüm sevenlerini üzmüş oldu.

Teşvikiye camiinde ikindi namazından sonra cenazesi kaldırılan Galip Tekin'in annesi Yüksel Tekin ve ablası Nedret Tekin taziyeleri zorlukla kabul ederken cenazeye Galip Tekin'in Boğaziçi üniversitesinde ders verdiği öğrencilerde hazır bulundu.

Mizah dergilerinin fırtına gibi estiği yıllarda bizlerde bambaşka yeri olan Oğuz Aral'lı Gırgır, Tekin Aral'lı Fırt, Limon, Çarşaf bambaşkaydı. Merhum Galip Tekin fantastik çizgileriyle çok farklı bir ekol yaratmış aslında. 80’li yılları hesaplayınca demek ki Galip Tekin yirmili yaşlarda hayal dünyasında yarattığı çizgileri bizlere mükemmel bir şekilde ulaştırmış büyük bir yetenekti. Öykülerinde kimi zaman kendisini de çizen Galip Tekin'e rahmet diliyoruz. Oğuz Aral'ın gereksiz taramalardan kaçındırdığı bir değer artık onun yanında olacaktır.

Bizlere mizahı sevdiren Oğuz Aral, Tekin Aral, Derya Sayın'ı ve ismini yazamadığımız merhum karikatürist yazar çizerleri de rahmet ile anmamız gerekir. Bu ülke fotoğraf çektirmenin günah olduğunu iddia eden yobazları gördü insan sıfatını kağıda çizmenin yaradana şirk olduğunu iddia eden yobazları gördü ve bu kadar yobazın olduğu hurafelerin yaşadığı bu cennet topraklarda karikatüristler birer devrimcidir.

Son yıllarda en beğendiğim karikatüristler ise düşünen yorumlayan, sorgulayan ve bunu çizgiye mükemmel yansıtan Bahadır Boysal ile hayvanlar alemine çok güzel girebilen insan düşünceleri ile bunu harmanlayarak bizlere sunan (kırık leblebi) Suat Özkan'dır. Ayrıca Bahadır Boysal ve Suat Özkan'ın güzel dostluklarını da çok beğeniyorum ve kendilerini filmlerde daha çok görmek istiyoruz. Allah ikisine de sağlıklı uzun ömürler versin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.