Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fabrikalarla donatın ülkemizin her yerini

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2016 00:00

Üretim yapmak için gün sayan, bilgi birikimini fırsata dönüştürmek isteyen ve gelişmiş teknolojileri Türkiye’ye getirmek için bir yol arayan herkese çağrım var.

İşte tam zamanı…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu aralar çok çalışıyor. “Yatırımcı, işadamı, sanayici, elindeki parayı arsaya, binaya harcamayacak. Arsayı ve binayı biz vereceğiz, o sadece makinelerini getirip işletecek” derken çok ciddi bir değişimin habercisi oldu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay’dan duyduğum bir sözdü bu. TEKNOSAB’da ‘binaları kendilerinin yapacağını’ söylediğinde sistemin nasıl işleyeceğini düşünmeye başlamıştım. Çünkü böylesi bir yapılanmayı hiç görmemiştim…

Bakan Özlü, yatırımcıların ortak sıkıntısının işletme sermayesi olduğunu biliyor olmalı… Bakan Özlü, teşvikler kapsamında makine alımına sıfır faizli kredi vereceklerini ve kamu alım garantisi sağlayacaklarını da söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi paketinin bölgedeki 23 ili kapsıyor. Yapılan projeksiyona göre; Yılda 200 bin olmak üzere, 4 yılda toplam 800 bin kişiye istihdam sağlanacak. 4 yılda kamunun (yönetim erkinin) 62 milyar lira yatırım yapması ve buna karşılık özel sektörün de 140 milyar lirayı bulacak bir yatırım yapması hedefleniyor.

İnanılmaz rakamlar gibi gelebilir. Ancak bu paraların harcanması gerek ve şart!

Biliyorsunuz bölgede meydana gelen terör olaylarında, çok sayıda yerleşim yeri büyük tahribata uğradı. Önümüzdeki 1 yıl içinde, bölgede ne kadar evi yakılan, yıkılan kişi varsa hepsi evlerine kavuşacak. Paket çerçevesinde bölgede, 67 bin yeni konut ve 15 yeni hastane inşa edilecek… Yollar, kanalizasyon sistemleri, doğalgaz, elektrik ve su için de yeni yatırımlar eş zamanlı ilerlemek zorunda. Gıdaya kolay ulaşım için de sanırım tarımsal alanlar toplu olarak elden geçirilecek.

‘Yeni iş kolları yaratabilmek, yeni fabrikaların açılması ve bu yönde de girişimcilere destek sağlamak’ adına atılan adımlara dikkatle yaklaşanlar olduğu gibi, ”Aman hemen harekete geçelim” diyenler de çoğunlukta.

Bölgeye sosyal yardımlar kapsamında, yaklaşık 400 milyon liralık harcama yapılacağını aktaran bakan Özlü, tarım ve hayvancılığa 4 milyar lira, sulama projeleri için 10 milyar lira ve bölgeye inşa edilecek sulama göletleri için ise 3 milyar liralık destek sağlanacağını açıkladı.

Topyekun kalkınma hamlesi…

Bakın daha neler geliyor neler… Bölgedeki ulaştırma projelerinde demiryolları için 11 milyar lira, karayolları için ise 8.5 milyar liralık harcama yapılacak.

Şimdi size düşen doğru yerde doğru yatırım yapmak. Buradan oraya taşınacak fabrikalar olabilir. Orada sıfırdan fabrikalar kurulabilir. Orada yatırım yapmak isteyen bölge girişimcilerine eğitim verilebilir…

Ama her şeyden önce güvenlik isteyeceksiniz biliyorum. Eğitimli insan isteyeceksiniz… Hammaddelere yakınlık isteyeceksiniz… Lojistik isteyeceksiniz, devleti yanınızda isteyeceksiniz.

Bence cesaretli olun. Ülkemizin bekası, sizin atacağınız adımlara bağlı.

Üretim odaklı bir nesil gelmeli…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.