Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ezilenlerin şairi Şemsi Belli

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2015 00:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2015 00:12

Şemsi Belli ismini mutlaka biliriz 11 ekim 1995 yılında ebediyete göç eden şair, yazar, gazeteci, siyasetçi ve en önemlisi ezilen insanların savunucusu bir değerimizdi Şemsi Belli.

Okuma özürlü olduğumuz için değerli şair ve edebiyatçımız Şemsi Belli'nin adını gençlik dönemimizde Ferdi Tayfur'un yorumladığı Emmoğlu şarkısının söz yazarı olarak tanıdık Emmoğlu şarkısı ülkemizde hit olan şarkılardan olunca kimin yazdığına baktık karşımıza Şemsi Belli ismi çıktı sonraki süreçte Ferdi Tayfur ile polemiklerini de okuduk ve kendisine hak verdik fakat Şemsi Belli ismini araştırınca karşımıza bir şarkı sözü yazarı yerine bir derya çıktı araştırdıkça sizi kendine çeken bir hazine buluyorsunuz.

1925 yılında Malatya ilinin Arguvan ilçesine bağlı Kızıluşağı Köyü'nde (Yeni ismiyle Yenisu köyü) dünyaya geldi. 1947 yılında Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Hukuk Fakültesi’nde başladığı yükseköğrenimini 1956'da tamamladı.

Avukatlık, gazetecilik (Vakit, Cumhuriyet, Ulus, Son Havadis, Milliyet, Hürriyet, Dünya gazeteleri), edebiyat öğretmenliği (Vefa Lisesi, İstanbul Kız Lisesi, Çapa Öğretmen Okulu ve Gazetecilik Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi) gibi değişik görevlerde bulundu, radyo ve televizyon programları yaptı (1953’ten 1960’a kadar Ankara Radyosunda Adım Adım Anadolu, Kırk Gözlü Heybe, İçimizden Biri; 1959 / 1960 yıllarında Kıbrıs Radyo ve Televizyonunda Adım Adım Türkiye, 1988 / 1989 yıllarında TRT’de Şiir Bahçesi), dergiler (Kervan, Çadır, Anayasso, Şiir Defteri)ve gazeteler (Memleket, Son Posta) çıkardı.

Bir dönem siyasette yapan Şemsi Belli 1969 yılında Adana milletvekili adayı olduğu Birlik Partisi’nin genel sekreterlik görevinde bulundu. 1958 yılında Gülsen Hanım’la evlenen şairin Orhan (1960), Bengü (1961) ve Yağmur (1966) adlı üç oğlu oldu. 11 Ekim 1995 günü İstanbul’da hayata veda etti.

Şiirlerinin yanı sıra tiyatro, gezi yazısı, anı, araştırma-inceleme alanlarında da ürünler vermiş bir edebiyatçıdır. Yerel şive özellikleri gösteren kırsal şiirleri özellikle Anayasso adlı şiiri ile tanındı. ‘Bir Yangının Külü’ adlı unutulmaz şarkının söz yazarıdır.

Doğu ve Güneydoğu'da ülkemizi iç savaşın eşiğine getiren sorunları tüm realitesi ile ortaya koyarken, soran, sorgulayan bir düşünce yapısına sahip olan Şemsi Belli Yıllar önce masaya koyduğu sorun ve çözümler günümüzde güncelliğini hala koruyor.

Şemsi Belli'nin ortaya koyduğu sorunları ve çözümleri incelerken oğlu Bengü Belli'nin düşünceleriyle devam ediyoruz: “Sorumluluk ve suç sadece PKK'ya mı aittir? Sadece ekonomik dengesizlik midir sorunların düğüm noktası? Ulusal sınırlarımız içindeki bu vatan topraklarına ve burada yaşayan insanlara yönelik korkunç ilgisizlikte devletten vatandaşa, aydın kesimden basına kadar, hepimizin bir sorumluluk payı yok mudur acaba? Güneydoğudan büyük kentlere göçen, zaman içinde büyük dönemeçleri dönüp büyük mevkilere ulaşan, büyük yatırımlar yapan insanlarımız, kendi yöreleri için , kendi kültürleri için, ne yaptılar? Bölgeler arası dengesizliğin azalması için; işsiz, parasız, çaresiz Doğu Anadolu halkı için hangi yatırımları yaptılar, hangi girişimleri gerçekleştirdiler? Bu günkü adıyla Tunceli, eski adıyla Dersim; binlerce aydın kişi üretti çaresizlikler içinde. Kimini üst düzeyde bürokrat yaptı, devlet çarkına oturttu; kimini milletvekili seçti parlamentoya yolladı. Ama diğer birçok doğu yörelerimiz gibi Tunceli de ilgisizliğin, sevgisizliğin, işsizliğin ve ilkelliğin yoksunluk koşulları içinde kendi kara yazgısını sürdürdü yıllar boyu. 30 yılı aşkın bir süreden beri korkunç bir dram yaşanıyor ülkemizin doğu yörelerinde. Bu dramın öyküsü yazılmadı, destanı yazılmadı, tablosu çizilmedi. Yazarlarımız, ozanlarımız, ressamlarımız; alışılagelmiş konu kaynaklarının dışına taşmak eğiliminde değil. Yaşadığı coğrafyanın olaylarına, yaşadığı dönemin gerçeklerine, gözlerini de, gönüllerini de kapamış görünüyorlar.

Kürt kökenli bir dağ çocuğu olan Arguvan’lı merhum babam Şair-Yazar Şemsi Belli.

O yörelerde doğdu, o yörelerin ilkel koşulları içinde yetişti. O yörelerin acı ve katı gerçekleri ile boğuştu. Onları yaşadı, onları yazdı hep...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.