Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evlerinden Pınarlar Geçen Bursa’ya Dönüş

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2020 00:02

Bursa’nın ilk yerleşim yeri olan Hisar’da Osmangazi Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Yaşayan Tarih Hisar İçi Projesi” ile tarihi şehrin kalıntıları adım adım ortaya çıkmaya devam ediyor.

 Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar tarafından birkaç gün önce kamuoyuna paylaşılan bilgilere göre, Bursa’nın tarihi açısından önemli bir aşama daha aşılmış görünüyor.

Hisar İçi Projesi ile hayata geçirilmeye çalışılan alana baktığımızda bizi o günlere götüren önemli kalıntılar var.

Mustafa Dündar başkanlığında Osmangazi Belediyesi Osmanlı’nın 1326 yılında fethettiği Hisar’daki restorasyon çalışmalarını “Yaşayan Tarih Hisar İçi” başlığı altında 11 yıldır yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Bu bağlamda söz konusu tarihi proje olan ‘Hisar İçi projesi’ adım adım gün yüzüne çıkarak, hedeflenen amaca ulaşıyor diyebiliriz.

Kadim şehir Bursa, başta tarihiyle birlikte kültürüyle doğasıyla, havasıyla, tüm zamanların şehri olma özelliğini koruyor. Hisar’la birlikte bu tarihe yeniden kavuşacağız.

Bu nedenle başkan Dündar da bunun bilincinde ve bu tarihi yeniden ortaya çıkarmak için ekibiyle birlikte, burada yaşayan kişiler, mimarlar ve akademisyenler ile buluşmalar gerçekleştirerek çok hassas bir çalışma yürütüyor.

Çalışmalar esnasında Hisar’ın eski ve bugünkü hali ele alınarak bölgeyle ilgili eski dönemlere ait en ufak detayları dahi kayıt altına alındığını öğrendik

Bursa’nın ilk yerleşim yeri olan Hisar’da çalışmalar hangi aşamada diye baktığımızda…

Eski Bursa’nın yeniden cazibe merkezi olmasını sağlayacak Tarihi Hisar Bölgesi Yenileme Projesi’ kapsamında Oruçbey Caddesi’ndeki 28 binanın cephe sağlıklaştırma çalışması tamamlandığını görüyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Oruçbey Caddesi’nin açılışını gerçekleştiren Osmangazi Belediyesi, bölgedeki çalışmalarını arkeolojik kazı alanı ve Filiboz Mescidi çevresinde yoğunlaştırmış durumda…

Bu bağlamda;

Osmangazi Çıkmazı, Kale Sokak, Üftade Camii çevre düzenlemesi, Kavaklı Caddesi, Oruçbey Caddesi, arkeolojik kazı sahası, Filiboz Mescidi civarında önemli çalışmalar yapılmış.

Şimdi Başkan Dündar’ın yeni hedefim dediği konuya baktığımızda amaçlanan hedef arkeolojik kazı sahasını açık hava müzesi haline getirmek.

Bu amaç doğrultusunda Filiboz Mescidi tarihte olduğu haliyle yeniden ayağa kalkacak. Yaşayan Tarih Hisar İçi Projesi de tek tek hayata geçecek.

Başkan Dündar’ın açıklamalarında önemli bir detay daha göze çarpıyor.

O da tarihi bölgenin geçmişi ile alakalı sosyal hayatın güzelliği…

Eski Bursa’nın mimari yapısı ve sosyal hayatının bugüne yansıyacağını anlatan Dündar, “Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde görmüş olduğumuz sanal ortamı Hisar’da yaşayacağız” diyerek, bölgenin geçmişi hakkında şunları ifade etti.

 “Uludağ’dan getirilen sular evden eve aktarılarak hemen herkesin istifade edeceği şekilde dağıtılırmış. O dönem evlerin bahçelerinde su hazneleri bulunmaktaydı. Dağdan gelen su, yukarıda yer alan evin haznesini doldurduktan sonra haznenin üst kısmında yapılan bir giderle künkler aracılığıyla bir sonraki eve yönlendirilmekte böylece su evden eve dolaşarak bütün mahalleye ulaştırılmaktaydı. İşte evlerinden pınarlar geçen, bahçelerinde bostan yetiştirilen Hisar, yeniden gün yüzüne çıkacak” diyerek bölgenin önemini bir kez daha hatırlattı.

Hisar bölgesi Bursa’nın adeta kültür ve medeniyet ziyneti olarak bağrında köklü bir tarihi barındırıyor.

Evet!..

Görüldüğü gibi yeniden o günleri görmek için Osmangazi Belediyesi, 11 yıldır çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü Hisar İçi’nde tarih adım adım aşama aşama ortaya çıkıyor.

 Evlerinden Pınarlar Geçen Bursa’ya Dönüş projesinde o güzelliği ve atmosferi görmek nasip olacak mı?

Bekleyip göreceğiz…

Sağlıkla kalın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.