Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Etnik politikada kaybettik!

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2019 00:03

Bursa adına özlenen bir giriş yazısı ile bayram sonrasında ufkunuzu açmak istiyorum. Kaç Sanayici Milletvekilimiz var? Peki, kaç Profesör Milletvekilimiz var? Ya da kaç tane İş Adamı veyahut sivil toplum lideri Milletvekilimiz var? Dikkat edin niteliklerine, güçlerine, hitap ettikleri kitlelere dönük bir soru sormadım…

İşin özü aslında Erzurumlu Mehmet Lütfi Taşçı hoca diyebiliriz. Malum bugün Cuma. Ve ben İmam eleştirmeyi çok severim. Malum bir millete dilini, dinini, tarihini iyi öğretemezseniz o milleti ve nesli kaybedersiniz. Lütfi hocam yazılarıma yeri geldiğinde WhatsApp üzerinden önemli anekdotlar düşer veyahut eleştiriler yapar. Özellikle Erzurumlular konusunda sustuğumdan veryansın eder. Bir başka isim de Mehmet Doğan'dır. O da Bulgaristan göçmenlerinin gücünü vurgulamadığımdan şikayetçidir. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Faruk Çolak ise, etnik değil etkin siyaset vurgusunu ön plana çıkarmadığımdan şikayetçidir. Velhasıl Bursa ticaret kenti olduğu için bende genel prensip 'okuyucu her zaman haklıdır.'

Bursa'da en gariban etnik kitle Samsunlulardır! Öyle ki, resmi verilere göre neredeyse Samsun'dan çok Samsunlu yaşar Bursa'da. Yine ardından Erzurum ve Muş gelir. Öyle ki, hangi hemşehri dernek başkanına sorsanız kendilerinin kentte 300-500 bin olduğunu ifade eder. O nedenle ben maalesef Bursa İl Nüfus Müdürlüğü ve Bursa TÜİK rakamlarını samimi bulmam! İşin şakası bir yana bu işe artık Bursa Valiliği ve ilgili birimler derneklerin resmi üye sayıları başta olmak üzere nüfus oranları açıklamaları ile bir çözüm üretmek zorunda.

***

Samsun siyasetinin öne çıkan en başarılı ismi Avukat Cemalettin Torun, Ak Parti’nin en güçlü oy aldığı dönemlerin mimarı. Yine Erzurumlular denildiğinde Ömer Ömeroğulları ön plana çıkıyor. Muşlularda Gıyasettin Bingöl, Ağrı siyasetinde Fuat Alparslan, Bulgaristan söz konusu olduğunda ise, Mustafa Öztürk isimleri revaçta. Peki, etnik siyaset etkin bir siyasettir diyebilir miyiz? Açıkçası Bursa için artık bunu deme noktasına geldik. Ak Parti’nin aldığı düşük oylar ve CHP ile İYİ Partinin aldığı güçlü oylar bu tezi doğruluyor. Peki, etnik siyaset doğru yapılıyor mu? İşte tam da burada yazının giriş kısmını tekrar okumanızı ya da hatırlamanızı tavsiye ediyorum.

Partilerin ziyaret ettiği derneklere ilişkin sosyal medya fotoğraflarına baktım. Ciddi bir katılım sorunu var. Yine dernekler temsil ettikleri bölgelerin nitelikli insanlarını bu toplantılarda var edemiyorlar! Örneğin Muş birden fazla dernek ile temsil ediliyor. Tıpkı Ağrı gibi. Yine Erzurumlular Konfederasyon olarak temsil ediliyorlar ama ses yok! Balkan göçmenleri ise, onlarca dernek ile birbirinden bağımsız halde temsil ediliyor. BALGÖÇ eski etkin kimliğine sahip değil.

Etnik kökenler, kendi içlerinde ki etkin isimleri hep törpüleyerek kendilerinden uzaklaştırdılar. Ve yine Bursa'da Bursalı kimliği ciddi zarar görmüş, görüyor. Dağ yöresi son dönemde ciddi ivme kaybetti. Karacabey ve Mustafakemalpaşa kentten koptu. İnegöl, kentte sivil toplum olarak aktif olmasa bile kente siyasetçi ihraç etti. Karadeniz kökenli Milletvekilli yok! İşte tüm bu veriler bize, etnik mi yoksa etkin mi sorusunu sorma gerekliliğini doğurdu.

***

Bursa'da, Samsun kökenli Milletvekilli yok! Erzurumlu olup Bursalı olan Milletvekilli yok! Muşlu Milletvekilli olarak Muhammed Müfit Aydın var o da aslen Ağrı doğumlu. Balkan göçmenleri ise iktidar da olanlar Batı Trakyalılar, kalanlar ise muhalefet partilerinde diye ayrışıyor. Dağ yöresinin tek siyasi temsilcisi Erkan Aydın ve Osman Mesten kaldı. Onlarında dağ yöresinde ki etkileri tartışılır. Etnik kökenli siyasetçi yarışı etnik sivil toplum kuruluşlarını bitirdi. Siyaseti ise, etkin değil etnik siyasetçi süreci bitirdi. Yazı size çok karışık gelmiş olabilir. Haksız da değilsiniz! Ama bazı şeyleri üzerine basarak ifade etmek şart.

Kısacası, sivil toplum kuruluşları ve hemşehri dernekleri içlerinde ki aktif ve etkili beyinleri artık ön plana çıkarmalı. Yoksa kimi başkanların enaniyet duruşları hem kendilerine hem kentlerine hem de Bursa'ya kaybettirmeye devam ediyor. Ve yine siyasi partiler Bursa için artık etnik değil, etkin ve üretken isimleri hem teşkilat ve bürokrasi yönetimlerinde hem de daha üst koltuklarda var etmek zorunda…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.