Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Esnafa bir nefes

Yazının Giriş Tarihi: 09.01.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.01.2020 00:00

Ülkemizde ekonomik alanda durgunluk yaşanıyor. İç piyasada işler beklendiği gibi gitmiyor. Pek çok sektör ise yatırım ve elindeki malları pazarlayıp satabilme adına, bekle gör modunda bekliyor.

İhracata yönelik ekonomide sıkıntı yok. İşler belli. Sanayi üretiminde beklendiği kadar olmasa da fabrikalar çalışıyor. Orta ve dar gelirli esnaf için de sıkıntılar mevcut.

Bu sıkıntı ve dertlerin aşılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Kamu bankaları faizleri indiriyor. Özellikle KDV indirimleri ve yeni düzenlemelerle bazı sektörlerde siparişler gelmeye başladığını duyuyoruz. Mobilya sektörümüz, önümüzdeki aylardan umutlu. Balık fiyatları ise halkın ana gıda balığı olan Hamsi’de 30 liradan 25 liraya düştü. Ne hikmetse bu sene balık fiyatlarında düşüş yaşanmıyor. Vatandaşlar, balık alabilme yerine, balıkları tezgahlarda seyredebiliyorlar.

Gelelim, 2020 yılının ilk günlerinde esnaf ve sanatkarlar için yapılan önemli açıklamaya. Malum, Halk Bankası kanalıyla esnaf ve sanatkarlara ismine “can simidi” denilen ve esnaf arasında ise “can suyu” olarak isimlendirilen krediler veriliyor. Bunlar, diğer bankaların ticari kredilerine oranla düşük faizli olarak biliniyor.

Evet, esnaf ve sanatkarlar için bu kredilere aracılık eden Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri var. Bu birliğin üst yönetiminde ise Bursalı bir hemşerimiz, Bahri Şarlı Genel Başkan vekili olarak hizmet veriyor. Dün, Bahri Şarlı’nın verdiği bazı bilgiler bizleri mutlu etti. Esnaf ve Sanatkarlarımız için senenin ilk günlerinde “ilaç gibi uygulama” dedirtecek bu yeni bilgilere göre, Halk Bankası, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla esnaf ve sanatkara kullandırılan kredi faizlerine indirim yaptı. Bu indirim uygulaması 7 Ocaktan itibaren uygulanacak. Faizler yüzde 6’dan yüzde 4.5’e düşürüldü. Kredi kullanımında kesilen bloke sermaye oranı yüzde 3’ten yüzde 2’ye indirildi. Kredilerden alınan masraf karşılığı ise yüzde 1.25’e kadar indirildi. Yapılan bu çalışmalar, esnaf arasında büyük memnuniyet yarattı.

Hayırlı, olsun, uğurlu olsun.

Konuyu Yeşil Nilüfer Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Vedat Bayram Aydın ile görüştüm. Başkan Aydın, alınan bu kararlardan son derece memnun olduklarını söyledi. Önce, kredi faizlerindeki bu indirimlerin gerçekleşmesi adına çalışan genel başkan Abdülkadir Akgül ile Genel Başkan vekili Bahri Şarlı’ya teşekkür etti.

“Uzun süredir durağan hale gelen iç piyasanın canlanması, esnaf ve sanatkarlarımız işlerinin açılması adına böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi için bekliyorduk. Çok şükür, isteklerimiz banka ve hükümetimiz tarafından olumlu bulundu. Uygulama başlatıldı. Bu faiz indirimi, esnafımıza yeni bir güç ve kuvvet katacağına inanıyoruz” şeklindeki konuşmasıyla memnuniyetini dile getiren Vedat Bayram Aydın, kredi kullanan ve taksitlerini zamanında ödeyen esnaf ve sanatkarlara da teşekkür etti.

Aydın, kooperatifler aracılığıyla verilen esnaf kredilerinde işletme için 200 bin lira, araç-gereç alımı, imalathane yapılması ve gayrimenkul işyeri alımlarında ise bu rakamın 500 bin liraya kadar yükseltildiğini ifade etti. Kredinin geri ödemesinde ise vadeler 10 yıla kadar kullanılabiliyor.

Esnaf konusunda dün bazı arkadaşlarımızın denetimlerle ilgili sıkıntıları olduğundan söz etmiş ve akıl almaz bir uygulama haline döndüğü konuşulan “sıra sende” uygulamasıyla ilgili şikayetleri kaleme almıştım.

İstanbul’dan bir okurum arayıp, başına gelen ve bir trafik polisinin yolda durdurup ceza kesmek istediği sürücü ile arasında geçtiği iddia edilen diyaloglarla ilgili bilgiler verdi. Sözde, trafik polislerine günde 150 adet ceza yazmaları talimatı verilmiş.

Tabi, bu durumu İçişleri Bakanlığı yetkilerine ilettim. Aldığım cevap ise “böyle bir uygulama yok. Görevini ihmal eden, herhangi bir kusuru olmamasına rağmen ceza yazıldığına inanan vatandaşlarımızdan, bu cezaları yazanlar hakkında şikayette bulunmalarını istiyoruz. Cezaların iptali için de Adliyeye başvurup, dava açabilirler” söylemi oldu.

Bu konuyla ilgili olarak Bursa’daki hem ilçe belediyeleri hem de Büyükşehir Belediyesi ilgilileri arayıp, konuyla ilgili bilgi aldılar. Sonrasında da haksız yere denetim yaparken ceza yazmaya kalkışan görevlilerle ilgili olarak kendilerine şikayette bulunulmasını istediler.  

Evet, derdi sıkıntısı olanların bu konuyla ilgili olarak resmi makamlara bildirimde bulunmaları galiba, sorunları çözecek. Yoksa, “aman başıma bir hal gelmesin. Ceza neyse ödeyeyim” mantığı ile hareket edilecek olursa, “sıra sende” uygulaması bitmez. …

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.