Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Esgin’den ‘İmmun Plazma’ Müjdesi

Yazının Giriş Tarihi: 24.04.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.04.2020 00:00

Dünya yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele etmeye devam ediyor. Tarih 10 Mart’ı gösterdiğinde Türkiye’de de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilk açıklamasıyla birlikte mücadele başladı.

O günden bugüne kadar deyim yerindeyse koronavirüs ile yatıp kalkıyoruz. Hastalık insanlığın yüzüne bir maske taktı ve maskeli günlerimiz devam ediyor.

Yeni tip koronavirüs ile mücadele eden Türkiye, bir yandan da hastalığa karşı tedavi ve ilaç geliştiriyor. Yeni ilaçlar üzerinde araştırmalar yapılırken, hastalığa karşı iyi sonuç alınan İmmun Plazma tedavisi ön plana çıkıyor.

Bu bağlamda, AK Parti Bursa Milletvekili TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi  Mustafa Esgin, önceki gün Bursa Haber Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulunarak bu uygulamanın Bursa'da  başladığı müjdesini verdi.

Koronavirüsle mücadele ettiğimiz ilk günden itibaren salgınla ilgili gelişmeleri Bursalılara aktaran Dr. Mustafa Esgin, bu önemli gelişmeyi duyurarak umut verdi.

İmmun Plazma Nedir?

İmmün plazma tedavisi, koronavirüs (Kovid-19) tanısı konan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan alınan ve Türk Kızılay’ı tarafından toplanan kan plazmalarının ağır durumdaki vakaların tedavisinde kullanılması amaçlanan ve  kritik durumdaki hastaların tedavi edilmesi için hedeflenen bir yöntemdir.

Plazmada yer alan "immünglobulin" denilen antikorlar, yoğun bakıma alınmış, solunum sıkıntısına girmiş, durumu kötüye giden ve riski yükselmiş hastaları tedavi edici özellik taşıyor.

Daha önce Dünya Sağlık Örgütü, uygun vaka ve koşullarda İmmun Plazma uygulamasının Kovid-19 salgınında kullanılabileceğini belirtmişti."

Genel duruma baktığımızda iyileşen hasta sayısının da her geçen gün arttığı Türkiye’de  harekete geçilerek Sağlık Bakanlığı ve Kızılay çalışmalarına başlamış.

Mustafa Esgin’in bu konuyla ilgili açıklamaları son derece önemli…

Esgin, burada dikkat edilen hususları şöyle açıklıyor.

Önce donör denilen hastalığı geçirmiş olan kişilerin hangi koşulda verici olabileceği net olarak belirleniyor.

Bu tedavinin hangi koşullarda, hangi hastalara uygulanabileceği de tedaviyi yapan hekimler tarafından ortaya konuluyor.

Burada hasta yakınlarının bu endikasyonu belirlemeleri mümkün olmuyor.  Donör olacak kişilerle ilgili bir arayışa girmenin bir anlamı olmadığını belirten Esginİmmun plazma uygulaması, hastanın klinik durumu, tedavi yapan hekimler, bu organizasyonu merkezi sistemden yürüten, uygun verici ile alıcıyı belirleyen bir sistemin olduğunu söylüyor.

Ve bu sistemi  yürüten de Sağlık Bakanlığı ve İmmun Plazma alma işlemini gerçekleştiren Kızılay Kan Merkezleri olduğunu belirtiyor.

 Bu noktada, bugüne kadar Türkiye'de iyileşen vaka sayılarının artışına orantılı olarak her geçen gün İmmun plazma uygulaması, Türkiye genelinde 281 kişiden alınarak hastalara uygulandığını iyi sonuçların ortaya çıktığını belirtiyor.

Mustafa Esgin,  İmmun Plazma tedavisinin Bursa'da da başladığının müjdesini verdi.

Esgin’in özellikle altını çizdiği konu ise  İmmün Plazma tedavisinin Sağlık Bakanlığı  ve Kızılay tarafından sorunsuz yürütüldüğü ve bu sistemin tüm vatandaşlara ücretsiz gerçekleştiği bilgisi oldu.

Ak Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in açıkladığı İmmun Plazma işleyişi nasıl oluyor hep birlikte bakalım.

İMMUN PLAZMA KİMLERDEN ALINIR?

18-60 yaş arası bağışçılar

Erkek ve gebe kalmamış (Düşük yapmamış, kürtaj olmamış) kadınlar

Hayatının hiçbir döneminde kendisine kan tranfüzyonu yapılmamış kişiler

KOVİD-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu bulunan kişiler hastanede yatarak tedavi görmüş ve klinik olarak tam iyileşmesinin üzerinden 14 gün geçen ve iki kere negatif test sonucu almış kişiler plazma bağışında bulunabiliyor.

KOVİD-19 tanısı almış ancak tedavi ve karantina evde tamamlayan bağışçı adaylarının klinik olarak tam iyileşmelerinin üzerinden en az 28 gün geçmiş ve test sonucu negatif olmuş kişiler plazma bağışında bulunabilir.

İMMUN PLAZMA NASIL ALINIR?

Uygun bağışçı adayı  kan bağışında bulunduğu gibi form doldurur ve muayene olur.

Bağışçıdan kan alınarak laboratuvar testleri uygulanır.

Aferez yöntemiyle bağışçının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır.

PLAZMA BAĞIŞI VE TRANSFER SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

İyileşen hastaların bilgileri Sağlık Bakanlığı tarafından Kızılay’a iletilir.

Bağış şartları elverişli olarak görünen bağışçı adayları Kızılay tarafından aranır.

Bağışçı olmaya gönüllü vatandaşlarımız, randevu verilerek kan merkezlerine davet edilir. Gelme imkanı olmayan bağışçılar Kızılay tarafından araçla alınır ve işlem sonrası evlerine ulaştırılır.

Hastanelerden gelen talep doğrultusunda plazma ürünlerinin transferi gerçekleştirilir.

Her bağışçıdan alınan plazma 2 ayrı kişiye verilebilir. Bağışçıdan her 7-10 gün sonrasında yeni plazma alımı mümkündür.

Plazma talebi hasta yakını ve hasta tarafından yapılmaz.

Özetle konunun önemine baktığımızda salgınla mücadele ettiğimiz bu günlerde Esgin’in açıklamaları son derece önemli.

Herkesin tek dileği salgının bir an önce bu topraklardan gitmesi ve bunun için de yapmamız gereken sorumlulukları yerine getirmek…

Kalın sağlıcakla

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.