Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ertelenen EKPSS mi, yoksa hayaller mi?

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2020 00:01

Önceki gün e-posta adresime bir haber düştü.

“11 Ekim'de yapılması planlanan EKPSS'nin, Sağlık Bakanlığı "Kovid-19 Bilimsel Danışma Kurulu"nun sınavın ilerleyen bir tarihte gerçekleştirilmesi önerisi doğrultusunda, ÖSYM Yönetim Kurulunca yeniden belirlenerek adaylara ve kamuoyuna duyurulacağı belirtildi.”

Az çok böyle bir kara haberin geleceğini kestirebiliyordum ama, yine de iyimserliğimi koruyordum. Ne de olsa devletimiz COVİD-19’la mücadelede en başarılı devletlerden biriydi.

Üstelik bunca insan tatile giderken, denize girerken, ve hatta milletvekilleri 1500 kişilik katılımlı düğün törenleri düzenlerken tehlike arz etmeyen! virüs; engellilerin EKPSS’ye girmesi, tedbirli bir kalabalık ve sınav ortamı oluşturulması durumunda çok daha az bir tehdit olabilirdi sınava katılacak engelli bireyler için ve de devletimizin bu sınava izin veren güzide kuruluşu ÖSYM için.

Ve hatta bir adım daha ileriye gidip, bu devlet Pandemi’nin ilk zamanlarında işe göndermediği engelli çalışanların tekrar mesailerine dönmelerini uygun bulduysa, ve bugün dahi tüm engelli bireyler tıpış tıpış işlerine gidip gelebiliyorsa, herhangi bir bulaş ve hastalık riski taşımıyorlarsa, elbette EKPSS’ye de girerler diye iyi niyetli bir iyimserlik içine girmiştim.

Ammaaa,

Durum hiç de öyle olmadı ve ÖYSM yaptığı bir duyuruyla, engelli bireylerimizin pandemi ortamında bu sınava gitmesini, girmesini, toplu olarak sevk ve idaresini, kalabalık ortamda sınav olmasını, sonrasında tekrar oluşacak yoğunluğu ve bu sınava girecek bireylerin kapacakları COVİD-19 virüsünü başka eş-dost ve bilumum akrabaya da bulaştırabileceklerini öngörerek, “siz bi dakka durun bakalım, sizin sınavı erteleyelim de şu ülkemizi Virüs belasından kurtaralım” deyiverdi.

ADALETİN BU MU ÖYSM?

Hadi tekrar iyimser bir havaya dönelim ve sesli düşünelim,

Bu virüs bağışıklık sistemi zayıf insanları daha bir hızlı etkiliyor. Peki, kabul. İyi de engelli kardeşlerimizin hepsi mi bu kapsamda?

Misal, sadece gözleri görmeyen bir engelli bireyin bağışıklık sistemi neden zayıf olsun ki, bir uzvu eksik olan bir kardeşimiz virüsü çekmekte neden paratoner gibi olsun ki? Neden tüm engelli bireyler aynı sepete konuluyor madem, neden daha önceki hafta sonu memurlukta yükselme sınavına giren bireylere tanınan sınav hakkı bu engelli bireylere tanınmıyor?

YOKSA!

Biliyorsunuz, 2018 yılında yapılan son EKPSS’ den sonra 4 alım olması gerekirken sadece 2 alım gerçekleştirildi. Ve hatta üstelik ilk alım 2016 EKPSS’nin son alımı olarak 2018’e sayıldı. Yani aslında tek alım yapıldı. Atama bekleyen engelli kardeşlerimiz kayıp 2 yıl yaşadı neredeyse engelli ataması konusunda.

Şimdi de yaklaşık 100 bin kişinin katılması beklenen bu sınav hakkımız Pandemi gerekçesiyle 3.kez ertelendi.

Muhtemelen, bizim ertelenen sınav tarihinden hemen bir ay sonra yapılacak KPSS sınavı yapılacak. Ve muhtemelen bu sınav sonucu kadrolara alımlar yapılacak, ve yine muhtemelen bizim sınav tarihi belli olup, sınavımız yapılıp, atama zamanı geldiğinde dolu yada kısıtlı kotalar gerekçesiyle sembolik engelli alımları yapılacak.

Kimbilir, belki de erteleme sadece pandemi nedeniyle değildir.

Belki de engelli alımlarına ayak sürüyen bir iradenin, topu orta sahada çevirip durma, zaman kazanma ve oyalama taktiğidir.

Neresinden bakarsanız bakın tatsız bir erteleme. Adaletsiz bir pandemi tedbiri. Bahaneler öne sürülerek hakları ötelenen on binlerce engelli memur adayının ertelenen hayalleri.

STRES NE KADAR DEVAM EDECEK?

Daha,

Bu sınava hazırlanmak için, gecesini gündüzüne katmış, eğlencesini, tatilini, uykusunu, gezmesini tozmasını ertelemiş, bu sınava dört elle sarılmış, kendini hazırlamış arkadaşların psikolojisine hiç giremiyorum bile.

EKPSS’ye hazırlananlar bilir, hatta herhangi bir sınav sürecine hazırlananlar bilir, bir ton bilgiyi öğrenmek zordur, unutmak ise kolay.

Hadi bakalım, önümüz de belirsiz de bir süreç var.

Kaldığımız yerden derslere çalışmaya devam etsek, hedef belirsiz.

Salıversek kendimizi, tüm birikimler heba olma tehlikesiyle karşı karşıya. Harcanan emek ve para boşuna mıydı yani bunca ay…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.