Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erken yaşta beceri ve yeteneklerin keşfedilmesi çok önemli!

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2019 00:01
Küçük yaşlarda yapılan bazı temel çalışmalar çocukların yeteneklerini ve becerilerini keşfetmek ile ilgili ailelere ipuçları verir. Sanatsal aktivitelerde drama ve orff, spor alanında jimnastik, desen çizme, çeşitli enstrümanlar, makas kullanarak yapılan faaliyetler, maket yapma gibi faaliyetler bu çalışmalara verilebilecek örneklerden bir kaçıdır. Her çocuğun keşfedilmeyi bekleyen kendine özgü yetenekleri vardır. Çocuklarda bu yetenekleri, ilgi alanları ve tecrübeleri ortaya koyar. Kimisi müzik alanına ilgi duyarken, kimi spor dalında yoğunlaşır. Hangi alandaki potansiyeli olduğu o alana yatkınlığıyla belirlenir. Bu potansiyeller ne kadar erken keşfedilirse, geliştirilmesi için o kadar imkan sunmaya fırsat yakalanır. Çocuğun bu alandqa mutlu olmasıda en önemli niteliklerden biridir. EBEVEYNLERİN REHBERLİK YAPABİLMESİ İÇİN BİLMESİ GEREKENLER

1. Çocuğunuzla oyun oynayarak ilgi alanlarını keşfedebilirsiniz.

Çocuklarla oyun oynayarak ve onları gözlemleyerek onlar hakkında pek çok bilgi öğrenebilirsiniz. Çocuklar oyun sırasında yaratıcılık gücünü, ilgi alanlarını ve neye yatkın olduklarını ortaya koyarlar.

2. En çok ilgisini çeken alanlar hakkında sohbet edebilirsiniz.

Çocuklar hangi konularda ilgileri olduğunu, ne yapmak istediklerini çok daha iyi bilir, kendilerini bu anlamda iyi tanırlar. Çocuklara kendilerini mutlu hissettikleri ve ne konuda gelişmek istediklerini açıkça sorarak bilgi edinebilir, geliştirmesi konusunda rehberlik edebilirsiniz

3. Fazla beklentiye girmemeye ve mükemmeliyetçi olmamaya özen gösterebilirsiniz.

Her anne baba çocuğunun çok başarılı olmasını ve en iyi şekilde eğitim almasını ister. Bu nedenle çocuklarının çoğu zaman kapasitesinin dışına çıkmasını bekleyerek genelde hüsrana uğrarlar. Çocuğun doğru zamanda doğru şekilde, kapasitesi sınırları içerisinde ilgilerini tanıyarak yönlendirilmesi bu anlamda daha uygun olacaktır.

4. Çocuğunuzun doğruyu bulabilmesi için farklılıklar sunabilirsiniz.

Çocuklar çoğu aktivitelerde eğlenir ve kendini oyuna verir. Bu her aktiviteye yeteneği olduğu anlamına gelmez. Doğru yönlendirme için sıkı bir gözlem gerekir. Güzel resim yaptığını farkedip diğer alanları kapatarak sadece resim üzerinde durmanız doğru rehberlik değildir. Bir çok alanda kendisini denemesini sağlayarak, içlerinden en yetenekli olduğu alanı geliştirmesi için destek olmanız gerekir.

ÇOCUKLARIN YATKIN OLDUKLARI BİR ÇOKLU ZEKA KURAMI VARDIR

Sözel Zekâ; dili etkili kullanma ve dile ilişkin her türlü etkinliği içeren bir zekâ türü. Sözel zekâsı yüksek kişiler, sözcükleri iyi kullanıyor, ikna ve anlatım gerektiren işlerde başarılı olabiliyorlar. Nasıl anlarsınız? Mantıksal Matematiksel Zeka; Nasıl anlarsınız? ⦁ Rakamlardan ve karmaşık hesaplardan hoşlanırlar ⦁ Matematik ve sayısal dersleri severler Görsel Zeka; Hayal ettiğimiz her türlü şekil, desen ve tasarımları içeren zekâ türü. Nasıl anlarsınız? ⦁ Hayal kurabilme becerisi yüksektir, arkadaşlarına göre daha çok hayal kurar ⦁ Resim yapma yeteneği gelişmiştir, ders dinlerken resim çizer, tablolar oluşturur İçsel Zeka; Nasıl anlarsınız? ⦁ Kendini iyi motive eder, kendi üzerinde düşünceyi yoğunlaştırabilir ⦁ Farklı duyguların farkına varabilir ⦁ Karmaşık düşünebilir ve sonuç çıkarabilir ⦁ Yalnız yaşamaktan ve dolaşmaktan hoşlanır Sosyal Zeka; Sosyal zekâ insan ilişkileri ve başkalarıyla ortak çalışabilme gibi konularla ilgili zekâ türü. Nasıl anlayabilirsiniz? ⦁ İnsanlarla bir arada olmayı sever, birçok yakın arkadaşı vardır Müzik Zekası; Bu zekâ türü ritm ve müzik ile ilgilidir. Doğada her şeyin bir melodisi, sesi vardır. Bu kişiler bu tür sesleri daha iyi algılayarak, değerlendirebilirler. Nasıl anlarsınız?

Doğaya Dönük Zeka; Bu zekâ türü doğal çevreyi anlama ve tanıma ile ilgilidir. Nasıl anlarsınız? ⦁ Evcil hayvan beslemek ister ⦁ Doğaya karşı duyarlıdır ⦁ Evde ve bahçede bitki yetiştirmeye çalışır  Kinestetik zeka; Bu zekâ alanı bedeni kullanma ile ilgilidir. Nasıl anlarsınız? ⦁ Beden dilini iyi kullanır ⦁ Konuşurken el kol sallar ⦁ Bedeniyle olayları kolaylıkla anlatabilir ⦁ Taklit yeteneği vardır ⦁ Hareketsiz kalamaz. Derste bile sürekli hareket etmeye çalışır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.