Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan’dan Büyükşehir atağı…

Yazının Giriş Tarihi: 14.11.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.11.2018 00:01

Türkiye’nin en önemli kentlerinden Bursa, önceki akşam gündeme gelen yasa tasarısı ile siyasetin merkezine oturdu. Kulisleri uzun süredir meşgul eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığına Aday Adayı olup olmayacağı yönünde ki tartışmada önemli bir eşik TBMM gündeminde aşılıyor. Bursa iş dünyasının yerel de temsil hakkı talebinin Türkiye’nin geneline yayılması ile konu Ak Parti gündemine geldi. Birçok iş adamı ve sanayici kentlerinin iyi yönetilemediği, ticaret başta olmak üzere turizm ve sanayi yatırımlarının daha etkili yapılmasının önünün yerel dinamikler ve belediyeler tarafından kesildiğini sürekli Ankara gündemine taşıyordu. Ak Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yasa tasarısı bu yönde önemli bir sorunu aşacak en kritik atak.

Başkanlık sistemi ile birlikte Türkiye’nin bürokratlar tarafından yönetilmesinin önünü kapatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti üzerinden TBMM’ye sunduğu kanun tasarıyla kent ekonomilerinin güçlendirilmesini sağlayacak değerli bir adım attı. Yasa tasarısı, sadece batı bölgeleri için değil özellikle Doğu ve Güneydoğu kentleri içinde gelecek vaat ediyor.

Yasa tasarısına ilişkin görüşlerine başvurduğum sanayici ve iş adamları ise, gelişmelerden memnun. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, “yasa tasarısı iş dünyasının siyasette temsil edilmesi açısından pozitif bir katma değer yaratmıştır. Bu sayede iş dünyası daha fazla içerisinde bulunduğu kentin gelişimine katkı sağlayabilecek adımları atabilecek. Tasarının kentimize, ülkemize ve aday olmak isteyenlere hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Bursa’nın ticaret ve siyaset anlamında en dinamik isimlerinden olan önceki dönemler Bursa Milletvekili Matlı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Önder Matlı ile yasa tasarısı üzerine konuştuk. Matlı, “çok olumlu bir gelişme. İş dünyası, yöneticilik yönünü geliştiren insanlardan meydana geliyor. Yine esnaf kimliği yönünden önemli ve değerli vasıfları taşıyanların siyasette var olması, siyasetinde herkes tarafından yapılabilmesi açısından önemli. Yasa tasarısı ile siyasete çeşitlilik kazandırılması ve siyasetin zenginleştirilmesinin hedeflenmesini doğru buluyorum” diyerek yasanın özellikle kentlerin ekonomik gelişimine katkı sunacağını ifade etti.

Tasarıyı iş dünyasının içerisinde değerlendirdiğimizde özellikle ahilik kavramının öne çıktığını görüyoruz. Bursa’nın güçlü sivil toplum kuruluşlarından olan TÜMSİAD Bursa Şube Başkanı Osman Arslan ile tasarıyı telefonda değerlendirme fırsatı bulduk. Arslan, “Cumhurbaşkanımız daha önceki açıklamalarında ehliyet, liyakat ve ahlaki değerlerin güzelliklerden bahsetmekle birlikte yerel yönetici ve başkanlar için çeşitli tarifler yapmışlardı. Ehliyet ve liyakat değerlendirmesinden yola çıkarak tasarıyı değerlendirecek olursak, kentleri yönetecek insanların küresel ekonomi dünyasında devam eden maçı sahada başarı ile sürdürebilecek kişiler olması önemli. Kentlerin bu maçta, doğru takım oyuncularına ve güçlü takım liderlerine ihtiyaçları var. Tasarı ile siyaset kurumu tribünlere oynamak yerine hizmet üretecektir. Oda ve Borsa Başkanlarımız bulundukları konumlar itibari ile bu kriterleri taşıyan ve kentin güvenini kazanmış kişilerdir. Bu nedenle tasarıyı yerinde ve doğru buluyorum. İnşallah siyasi partiler bu fırsatı değerlendirir. Bursa yerel yöneticilik ve belediyecilik anlamında ciddi kayıplara uğramış bir kent. Bu anlamda tasarıyı destekliyorum” dedi.

Uzun zamandır köşe yazılarımda ifade ettiğim ulusal ekonominin kentsel dinamiklerle ve kent ekonomilerinin kalkındırılmasına yönelik projelerle iyileştirilmesi hususu Ak Parti’nin yasa tasarısı ile somut bir hal almış oluyor. Tasarının özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ilk adımını Bursa’da gerçekleştirdiği “adım adım Ekonomi” programı sonrasında hayata geçirilmesi de Bursa adına önemli bir kıstas diyebilirim.

Kısacası, Bursa iş dünyası yine Ankara’ya ışık olmaya devam ediyor. Ve Türkiye’nin önünü aydınlatmak adına kendini ortaya koymaktan çekinmiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.