Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan sürpriz yapabilir

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2016 01:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2016 01:37

AK Parti'nin kongre kararı ve Davutoğlu'nun vedası gündemin ilk sırasında yer almaya ve tartışılmaya devam ediyor. Kongre yapılıp AK Parti Genel Başkanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı koltuğuna kimin oturacağı belli olana kadar da gündemdeki yerini koruyacak. Bırakın AK Parti'yi, diğer partilerin bile gündeminde bu konu ve Beştepe'nin bundan sonraki adımları tartışılıyor.

 

Erdoğan kızgın mı?

Ciddi bir kitle ve Ak Parti tabanı hala bu ani değişimi içine sindiremiyor. Sohbet ortamında kiminle konuşsak ses tonunda bir duygusallık, bir kırılganlık hissediliyor ve yapılanı onaylamıyor fakat yapılan işin gerekçelerini bilinmediği için de kimsenin sesi yükselmiyor. Herkes bir şeylerin ters gittiğini anlasa da olayın müsebbibinin kim olduğunu merak ediyor.

Yaşananlarla ilgili son günlerde yaptığı açıklamaların ruh haline bakılırsa Erdoğan, Davutoğlu'na kızgın gibi görünüyor. Rencide etmiyor, açık etmiyor ama açıklamaların satır aralarına baktığımda ben böyle algılıyorum.

Geçen yazımda Cumhurbaşkanı, seçmene ve en azından AK Parti tabanına bu değişikliğin makul gerekçelerini açıklamalı demiştim. Erdoğan'ın bu konuda üzerinde hissettiği baskının tezahürü, hal ve hareketlerine yansıyor gibi. Erdoğan, sanki bir şeyler söylemek isteyip de her seferinde konunun etrafından dolanıyor gibi. Kim bilir belki de sürecin bitmesinin ardından açıktan olmasa da el altından bazı mesajlar yayılabilir.    

 

Gidenlerin mukayesesi

Erdoğan, bugün için 'sorun yok, ülkenin istikrarlı gidişi sürecek, siyasette ve ekonomide belirsizlik olmayacak' gibi açıklamalar yaparak hem kendi tabanını hem de genel ortamı rahatlatmaya çalışıyor. Bunu yapmak zorunda çünkü Davutoğlu'nun arkasından gözyaşı dökenler sadece açıklamayı yaptığı salondakilerden ibaret değil.

Erdoğan'ın birlikte yola çıktığı çok sayıdaki dostu bugün artık yanında yok ve zamanında bu isimler siyasette çok önemli noktalardaydı. Bu kadar ismin ayrılmasına rağmen Erdoğan'ın liderlik karizması sayesinde parti hiç etkilenmeden yola devam etti.

Muhtemelen yine öyle olacak ama bu sefer Erdoğan'a tam destek verse de, tabanın kafası karışık. Bunun en önemli etkeni de, daha önce giden isimlerin bir çoğunun yaptığı hatalar biliniyordu ve zaman içerisinde tabanın gözünde yıpranmışlardı. Davutoğlu, açıktan bir mücadele yürütmediği, Erdoğan'a karşı hiç bir zaman saygıda kusur etmediği için tabandaki kredisi de, sempatisi de yüksekti.

 

Yeni Başbakan Kurtulmuş mu?

Şimdi gelelim asıl meseleye. Herkes en fazla Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ ve Berat Albayrak isimleri üzerinde dururken acaba Tayyip Erdoğan bir sürprize imza atar mı? Bu isim, adı hiç anılmayan Numan Kurtulmuş olabilir mi?

Cumhurbaşkanı, beklenenin aksine yine liderlik yönü kuvvetli güçlü bir başbakan tercihinde bulunabilir mi? Has Parti'den geliş süreci, Erdoğan ile eski hukukları, birikimi düşünüldüğünde hiç de ihtimal dışında bırakılabilecek bir isim değil.

Arınç ve Gül ile olan ilişkisinin Davutoğlu'nun gidişinde mutlaka bir payı olduğunu düşündüğümü geçen yazımda aktarmıştım. Bu yönüyle bakıldığında, bu iki ismin de Numan Kurtulmuş'u eskiden beri hazzetmediği biliniyor. Kurtulmuş, AK Parti'ye gelirken de ciddi direnç göstermişlerdi ama Erdoğan istediğini yapmıştı.

Bu tarz kritik değişimler öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir takım sinyaller vermeyi de seviyor. Mesela Cumhurbaşkanlığı seçim mitinglerinin finalini Konya'da yapması, koltuğunu Davutoğlu'na vereceğini açıklamadan önce verdiği bir sinyaldi.

Bu açıdan bakıldığında Cuma günü Numan Kurtulmuş ile birlikte cuma namazını Eyüp Sultan Camisi'nde kılması önemli bir işaret olabilir. Tıpkı Osmanlı'daki gelenek gibi, Erdoğan'ın yeni görevler öncesinde cuma namazı için Eyüp Sultan'a gittiği de bilinen bir gerçek.

Konuşulan isimlerin aksine koltuğa oturacak yeni isim Numan Kurtulmuş olabilir ve bence de çok iyi olur. Bu hamle hem tabana yeni bir motivasyon kazandırır, hem de muhalefetin 'emanetçi başbakan' kozunu elinden alır. Acaba şu anda gündemde olan isimler de sırf Kurtulmuş'un yıpranmaması için öne atılmış olabilir mi? Kim bilir, belki de Erdoğan'ın başından beri kurguladığı yeni planı budur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.