Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan oyunu bozdu

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2017 00:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2017 00:16

Recep Altepe'nin istifasının ardından boşalan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı koltuğuna oturacak ismin belirlenmesi için yürütülen süreçte ilginç gelişmeler yaşandı. Dün mecliste gerçekleştirilen seçimle de, koltuğa İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş oturdu lakin bu süreçte kapalı kapılar ardında yaşananlar benim de çok ilgimi çekti.

Genel merkezdeki klik

Altepe'nin istifasının ardından yerini alabilecekler arasında en çok dört isim üzerinde duruluyordu. Yeni başkanın, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan'dan birisi olması bekleniyordu.

Pazartesi günü gerçekleştirilen temayül sürecine doğru ise Ankara'daki bir ekip, Tayyip Erdoğan'ın karşısına çıkacak kişileri titizlikle seçip kendi istedikleri ismi göreve getirtmenin planlarını yapıyordu.

Hemşericilik saikiyle hareket ettiklerini düşündüğüm AK Parti Genel Merkezi'ndeki bir klik, süreci yönlendirip Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ı o koltuğa oturtmak için çok çalıştılar. Mustafa Dündar'ın isteğiyle böyle yaptıklarını da sanmıyorum ama Dündar'a verdikleri güvencelerle onu da öyle bir 'bu iş bitti havasına soktular' ki, dünkü toplantıda başkanın yüzünden düşen bin parça hali kameralara dahi yansıdı.

Spekülasyon gayreti

Temayül yoklaması öncesi bu klik, il yönetimine sandıktan Mustafa Dündar'ı çıkarmalarını salık verdi fakat il yönetiminin teveccühü bir başka isimden yana tecelli etti. İlk cephede istediğini alamayan bu ekip, bu kez Ankara'ya çağırılacak isimler belirlenirken devreye girdi ve son kozunu oynadı. Temayülde ilk üçe giren bir isim Ankara'ya çağırılmadı. Böylelikle Erdoğan'ın önüne getirilen isimler arasında kendi adaylarının öne çıkacağını hesapladılar lakin yanlış hesap Erdoğan'dan döndü.

Bu arkadaşlar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin başkanlık süresinin azlığını tecrübe eksikliği olarak ve demografik profilinin de dezavantaj olduğunu savunarak rapor yazdılar.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a da, İnegöllü olduğu için şans tanımadılar. (Geçen yazımda ben de il başkanının ardından ikinci bir İnegöllü siyasetçinin bu makama gelmesinin zor olduğunu ama tecrübesi ve başarılarıyla Alinur Aktaş'ın şansının yüksek olduğunu yazmıştım.)

Bu durumda, olumlu raporladıkları Mustafa Dündar'ın tercih edileceğinden emindiler. Üstelik Bursa'nın en büyük ilçesinin başkanı olması da ayrı bir artıydı.

Neden olmadı?

Aslında plan tıkır tıkır işliyordu ama olmadı. Tayyip Erdoğan son dakikada oyunu bozdu. Alinur Aktaş ve destekçileri, aynı anda tepe noktada iki İnegöllü ismin Bursa'da soruna yol açmayacağına dair Erdoğan'ı ikna ederek onay almış gibi görünüyor.

Bunun yanı sıra, çok etkili bazı isimlerin devreye girip, Erdoğan'a ve yakın ekibine ulaşıp, Dündar'ın seçilmesine karşı çok şiddetli bir şekilde muhalefet etmeleri asıl etken gibi görünüyor.

Bu veya diğer sebepten ya da her ikisinden dolayı, yapılan tüm hazırlıklar Erdoğan tarafından boşa çıkarıldı. Benim de başından beri en çok şans verdiğim iki isimden birisi koltuğa oturdu.

Bu vesileyle Alinur Aktaş'a da başarılar diliyorum ancak kendisine bir önerim var. Büyükşehir Belediyesi gibi hantal bir yapıda bu kısa zamanda başarıya ulaşması için çok ciddi bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç var. Yani hızla kadro değişimlerine imza atmalı, kimsenin gözünün yaşına bakmamalı çünkü zaman yumuşak güç zamanı değil.

Bu arada bir soruyu da sormadan edemiyorum, acaba Ankara'ya üç değil de, dört isim gitseydi sonuç ne olurdu?..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.