Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan'ın Bursa imtihanı...

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2018 00:00

Kabul etmemiz gerekiyor ki, Ak Parti son yılların en kötü süreçlerinden birisini yaşıyor. Ekonominin kötüye gidişinin yarattığı olumsuzluklar bir yana FETÖ davalarında verilen düşük cezalar ile birlikte aday listelerinin yarattığı tartışma Ak Parti'ye güveni azalttı.

Türkiye genelinde açıklanan belediye başkanları ile ilgili ittifak ortağı MHP'nin ciddi kaygıları sokaktan Genel Merkeze taşınmış durumda. Bursa özeline gelindiğinde ise, MHP'nin Bursa başta olmak üzere Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Karacabey, Mustakemalpaşa ve İnegöl'de güçlü isimlerle sahaya inmesine kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle Bursa'nın merkez ilçeleri Kestel ve Gürsu'da seçimi alma şansının yüksek olduğu gözlemlenen MHP'nin Ak Parti'nin mevcut adaylarla devam etmesi halinde bu ilçelerde sevilen, halkla teması güçlü, dinamik isimleri aday göstermesi bekleniyor.

Türkiye'nin sistem değişikliğine gittiği bir dönemde hem Ak Parti'yi hem de ülkeyi yöneten isim Recep Tayyip Erdoğan. Hal böyle olunca vatandaşın gözünde var olan kötüye gidişin tek sorumlusu yine Recep Tayyip Erdoğan. Küresel etkenlerin baskılarını arttırdığı, Ortadoğu'da çözümün tamamen tıkandığı, Avrupa'nın adeta alev topuna dönmeye başladığı bir dönemde istikrarsızlık Türkiye için en büyük tehdit. Tüm bu bütünler karşısında Türkiye'nin en önemli ekonomi kenti, ihracat ve tarım kenti Bursa'da yapılacak bir hata tüm seçimin kaderini değiştirecek güçte olacaktır diyebiliriz.

Ak Parti'nin en kritik seçimlerinden olan Mart 2019 yerel seçimleri aynı zamanda siyasette kader anı hükmünde. Sadece Ak Parti için değil, İP ve CHP içinde önemli bir eşik niteliğinde olan Mart seçimlerinde tek geçer akçe, aday. MHP'nin Ak Parti'nin adaylarına göre aday çıkartıp çıkarmama hususunu netleştirmesi beklenirken, çoğu il gibi Bursa'da da mevcut adaya tepkiler var. Ak Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş ile ilgili göze çarpan en büyük etken ise, İnegöl'lü bir belediye başkanı olması diyebiliriz.

CHP fırsatı tepiyor mu?

Türkiye genelinde yeterli ve nitelikli aday çıkaramayan Ak Parti, seçimi adeta altın tepsi de CHP'ye sunuyor. Yerel halkların arzu ve isteklerine yönelik değil de parti içi dinamiklerin yönlendirmelerine göre hareket eden Ak Parti'ye tepkiler yüksek. Ağrı başta olmak üzere çoğu kentte gösterilen adaylar ile HDP'nin yolunun Doğu ve Güneydoğu'da açıldığını ifade eden bölge halkı 'Ak Parti ne yapmaya çalışıyor' sorusunu kendisine soruyor.

Batı kentlerinde ise, sanayi ve iş dünyasından uzak ya da yerel halktan olmayan adaylarla sahneye çıkan Ak Parti'nin karşısında en güçlü rakip ise CHP. Ve yine CHP'nin aday sıralamasını geçiktirmesi, Ak Parti adaylarını beklemesi örgüt içerisinde de sorunlar yaratıyor. CHP'nin Ak Parti'nin olumsuz sürecinde var olan fırsatı tepmesi en fazla İyi Parti'ye yarıyor. Bursa'da Prof. Dr. Emin Balkan ile sahalara inen Akşener ve ekibine en büyük destek CHP saflarından geliyor. CHP'nin muhtemel Bursa Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey'in açıklanmasının gecikmesi kentte ki dinamikleri etkilerken, Bozbey'in doğru bir aday profili ve seçim kampanyası ile Emin Balkan dahil tüm rakiplerini seçime günler kala kendi lehine çekmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Siyasetin en çekişmeli geçtiği kentlerden birisi olan Bursa'da, bir yanda Balkan göçmenleri diğer yanda Doğu ve Güneydoğu kökenli seçmen ve herşeyden önemlisi dağ yöresi ile birlikte yerel halk farklı bir kutuplaşmanın merkezinde duruyor. Karadenizliler ise her zaman olduğu gibi sadece seçimi bekliyor! İşte tam da burada hem Erdoğan hem de Kılıçdaroğlu Bursa ile imtihan oluyor. Kısacası Payitaht Bursa, yine Türkiye'nin kader kenti oluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.