Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelli fenomen Hasan Duman

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2016 00:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2016 00:48


 

 

1993 Yılında DYP Osmangazi Gençlik kollarında aktif göreve başlayarak siyaset sahnesine adım atmıştım. 1996 yılında Altıparmak Caddesi’nde Yazıcı Sineması’nda yapılan Osmangazi ilçe kongresini İlhan Parseker kazanmış ve doğal olarak 3 yılı aşkın görev yaptığımız gençlik kolları dönemimiz bitmişti.

1997 yılı DYP'de farklı bir dönem başlamıştı. Eski İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu DYP Bursa il başkanı olmuştu. Gençlik kollarından ayrılmış olan bizler partimizde daima var olan ve başka partide olmayan işçi komisyonunu yeni kadrolarla kurarak göreve devam etmiştik. Başkanlığını Kenan Pars'ın yaptığı İl işçi komisyonunda benim görevim teşkilat başkanlığı olmuştu. Güzel bir kadro ile başlayan bu komisyon gayet başarılı işlere imza atmıştı.

Komisyonda görev yapan renkli bir isimden bahsedeceğimiz yazımızda Hasan Duman'ı anlatmakta fayda var. Komisyonda basın ve propagandadan sorumlu başkan yardımcılığı görevi yapan Hasan Duman, görme engelli bir dostumuzdu. Faal siyaset yapmasının yanında Merinos Fabrikası’nda santralcı olarak çalışarak hayatını idame ettiriyordu. 1985 yılında başladığı Merinos'tan 2002 yılında emekli olarak ayrıldı. İl işçi komisyonunda görev yaptığı esnada fikir alışverişinde bulunduğumuz Hasan Duman, Uygar Görme Engelliler Derneği başkanlığına aday oldu ve kazandı. 12 yıl başkanlığını yaptığı Uygar Görme Engelliler Derneği’nin çıtasını üst sevilere taşıyarak başarılı işlere imza attı. Türkiye Engelliler Federasyonu’nda 12 yıl başkan yardımcılığı Türkiye engelliler konfederasyonunda 6 yıl yöneticilik yapan Hasan Duman görme engelli olmasına rağmen hayatını dolu dolu yaşayan bir insan.

Birlikte görev yaptığımız dönemlerde üniversite sınavlarına hazırlanıyordu ve kendisinden öğrendiğimde şaşırdım; azmini takdir ettim. Hasan Duman 2 üniversite bitirmiş Anadolu Üniversitesi’nin haricinde Bahçeşehir Üniversitesi hızlandırılmış siyasal ve liderlik programını bitirerek ikinci üniversiteden mezun olmuştu. Edebi yönü de bulunan Hasan Duman daha önce iki şiir kitabı çıkarmış üç ve dördüncü şiir kitabı da matbaada basım aşamasında. Önümüzdeki günlerde okuyucuları ile buluşacak.

Dolu dolu bir ömre sığdırılanlar bu kadarla bitmiyor Hasan Duman'ın dünyasında. Yeni Marmara gazetesinde köşe yazarlığı yapan Hasan Duman 87 adet makale ile köşe yazarlığı da yapmakta. Ülke gündemini ve yerel politikaları da yakından takip eden Hasan Duman proje üreten ve önerilerde bulunan bir kişi.

Bir kaç yıldır görüşememiştim kendisiyle. Çalan telefonuma bakınca rehberin silinmesiyle kaybettiğim takriben 2 bin kişiden tanıdık bir ses duyunca Hasan Duman olduğunu anladım. Hal hatır sorduktan sonra yeni çalışmalarını anlattı. Bursa engelliler düşünce kulübü derneğini kurmuşlar ve derneğin ana amacını ifade ederken diğer klasik derneklerden çok daha farklı olduğunu, engellilerin hakları üzerine yasal hukuki ve insan hakları bağlamında projeler üretip geliştirerek TBMM'ne sunulacak çalışmalar yaptıklarını uzun uzun anlattı. Yaklaşık 20 yıldır tanıdığım ve birlikte görev yaptığım Hasan Duman azmi ve fikri ile engelliler adına olumlu çalışmalara imza attığına ziyadesiyle şahidim.

Türkiye'de yaklaşık yüzde 15 civarı engelli vatandaşımız var. her sağlıklı bireyin engelli adayı olduğunu unutmamalıyız pamuk ipliğine bağlı olan insan hayatı bir anda değişim gösterebilir çevremizde canlı örnekleri sık, sık görmekteyiz. Bazen görmenin ne kadar önemli olduğunu gözümüze kaçan küçük bir toz veya çapağın verdiği acıyla anlayabiliriz veya omurilikte sinir sıkışmasının verdiği acıdan dolayı yürümenin ne kadar keyifli ve özgürlük olduğunu kavrayabiliriz. Dünyada en büyük servetin sağlık olduğunu bir şeyleri kaybetmeden anlamayı başarabilmeliyiz. Engelli olanları engelli ailelerini engelli haklarını engelli sorunlarını ve onların psikolojilerini iyi analiz edip yardımcı olmak devletin, kurumların, belediyelerin, basının ve halkın asli görevi olmalıdır.

 

Hasan Duman bu gün saat 19,30 da Heykel'de Ahmet Vefik Paşa tityatrosu aralığında bulunan Eğitim Araçları salonunda düzenledikleri Engelliler Bahara Merhaba konserine bizleri davet etti konserin bir hayli keyifli geçeceğini vurgulayan Hasan Duman ve arkadaşlarına başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.