Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enflasyonla Mücadele Programı ve Güven…

Yazının Giriş Tarihi: 07.01.2019 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.01.2019 00:05

TÜİK, 2018 yılı enflasyon rakamlarını geçtiğimiz Perşembe günü açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aralıkta aylık bazda yüzde 0.40, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2.22 azalış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 20.30 düzeyinde gerçekleşti.
Enflasyon; dolaşımda bulunan para miktarıyla, malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesi nedeniyle ortaya çıkan ve fiyatların toptan yükselişi, para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreç olarak tanımlanıyor. Halk arasındaki tanımıyla yaşam pahalılığı demek de mümkün.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın liderliğinde hayata geçirilen Enflasyonla Mücadele Programı, döviz kurlarındaki yükselişle hızlanan enflasyonun kontrol altına alınmasına çok önemli bir katkı sağlamıştı. Nitekim, TÜİK’in açıkladığı son veriler enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu ortaya koydu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, enflasyonla mücadelenin 2019’da da aynı şekilde devam etmesini arzu ettiklerini vurgulayarak, “Bunu ne tek başına kamu, ne de tek başına özel sektör yapabilir. Sorumluluk ve görev hepimizindir. TOBB ve Odalar-Borsalar, milli bir dayanışma içinde 2019’da da Hazine ve Maliye Bakanlığımızın Enflasyonla Mücadele Programına desteklerini sürdürecektir” dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da “Milli dayanışma içinde enflasyonla mücadelemiz sürecek” şeklinde bir açıklama yaptı.
Enflasyonla mücadelenin aynı zamanda işsizlikle, yüksek faizle ve girdi maliyetleriyle de mücadele anlamı taşıdığını ifade eden ve Bursa iş dünyası olarak enflasyonla mücadeleye 900’ü aşkın firmayla destek sağladıklarını belirtirken Burkay Başkan açıklamasında, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler de bu programı sahiplenerek firmalarımızın en geniş katılımını sağladık. Bu süreçte Bursa, 900’ü aşkın firmayla enflasyonla mücadeleye en fazla destek veren şehirler arasında yer aldı. Enflasyonla mücadelenin 2019’da da aynı şekilde devam etmesini arzu ediyoruz. Zira enflasyonla mücadele işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle de mücadele demektir” diye konuştu.
Hükümetin üretim ve istihdamda öne çıkan sektörleri desteklemek üzere 4 farklı alanda uyguladığı ve 2018 sonu itibariyle sona eren vergi indirimlerinin yeni yılda 3 ay süreyle devam ettirmesine yönelik kararın, hem iç piyasayı hem de enflasyonla mücadeleyi destek anlamında çok olumlu bulduklarını da açıklamasına ekleyen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Türkiye ekonomisi zorlu bir süreci geride bırakarak dengelenme ve istikrar yolunda önemli bir mesafe almıştır. İnanıyoruz ki, kamu ve özel sektör istişaresi ve koordinasyonuyla yeniden tempolu büyüme sürecine girecektir” dedi.
Bu aşamada güven büyük önem taşıyor ve güven ekonomideki olmazsa olmazların başında geliyor… Tabi bir de istikrarı, özellikle siyasi istikrarı unutmamak gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.