Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enerji içecekleri

Yazının Giriş Tarihi: 01.07.2019 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.07.2019 00:04

Gençler arasında oldukça popüler olan '' Enerji içecekleri '' hakkında yapılan çalışmalara göre, bu içecekler kalp ritminde ve tansiyonda düzensizliklere neden olabilir.

            Bileşiminde kafein, guarana, taurin, ginseng ve B vitaminleri bulunan bu içecekler konsantrasyonu artırma, fiziksel performansı artırma ve yorgunluğu azaltma iddiasında.

            Ülkemizde bu konu ile ilgili veriler olmadığı için ABD kaynaklı bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. The American Journal of Preventive Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan bir makaleye göre ABD'de 2003 ile 2016 yılları arasında yaş gruplarına göre değişmek üzere bu tür içeceklerin tüketimi 8 - 10 kat artmış. Daha önce bu tür ürünleri hiç tüketmeyen 40 – 59 yaş grubundaki kişiler arasında tüketim oranı % 1,2 olmuş.  20 – 29 yaş arasındakilerin arasında tüketim oranı % 5,5'a çıkmış. 2011 yılında bu tür içeceklerin tüketimiyle ilgili sağlık sorunları nedeniyle acil servislere başvuranların oranı 2007 yılına göre iki katına çıkmış.

            Enerji içeceklerinin kalbe etkisi ile ilgili bir çalışma Californiya'dakİ The University of the Pacific'te yapılıp 30 Mayıs 2019'da Amerikan Kalp Cemiyeti'nin yayın organı olan The Journal of the American Heart Association'da yayınlandı.

            Yaşları 18 ile 40 arasında değişen 34 kişide yapılmış olan bu çalışmada görünüm olarak birbirinin tıpkısı ama içerikleri farklı olan ikişer kutu kullanılmış. Kutulardan birinde enerji içeceği, diğerinde karbonatlı, limonlu ve vişne aromalı sıvı varmış. Gönüllülerin yarısı ikişer kutu enerji içeceği, yarısı ikişe kutu diğer içecekten tüketmiş.

            Çalışmaya katılan gönüllü kişilerin 4 saat boyunca her 30 dakikada bir tansiyonları ölçülmüş, EKG'leri çekilmiş. EKG'de kalp hızı ile bağlantılı bir değer olan QT aralığı belirlenmiş.

            Enerji içeceği içenlerin QT aralıkları plasebo ( içinde enerji içeceği olmayan kutudaki sıvı ) içenlere göre daha uzun bulunmuş. QT nin uzaması kalp ritminde bozulmaya hatta ani kalp durmalarına sebep olabilen çok cidi bir sorundur.

            QT aralığına olan etkinin yanı sıra, araştırmacılar, çalışma katılımcıları enerji içeceklerini tüketirken diyastolik kan basıncında ortalama 3,5 mmHg ve sistolik kan basıncında 4.6 ila 6.1 mmHg ortalama değişim bulmuşlardır.

            Enerji içeceklerini tüketenlerde belrlenen QT aralığı uzaması ve kan basıncı artışlarının kafeinle bağlantılı olmadığını açıklayan araştırmacılar farklı enerji içeceklerinin içinde bulunan maddelerin ve bu maddelerin kombinayonlarının ( birlikte olmalarının ) nasıl bir etkiye sahip olduğunun araştırlması gerektiğini belirtmekteler.

            Çalışma iki kutu enerjiiçeceği tüketilerek yapılmıştır. Tüketicilerin tüketmekte olduğu miktar bundan daha az ya da çok ise farklı etkileri olabilir. Çalışmada sadece dört saatlik etki incelenmiş olup uzun vadeli etkileri incelenmemiştir. Bu tür ürünleri tüketenlerin bir kısmı aynı zamanda alkol tüketiyorlarsa bu çalışmada alınanlardan farklı sonuçlarla da karşılaşılabilir. Hipertansİyonu olanlarda veya doğuştan veya sonradan uzun QT sendromu olan kişilerde etkinin de çok daha fazla olacağı tabiidir.

            Özetle belirtmek isterim ki adı enerji içeceği gibi özendirici de olsa bu çalışmada ortaya konanverilerin akılda bulundurulmasında yarar vardır.

            Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.