Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enderun mesajlar…

Yazının Giriş Tarihi: 03.06.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.06.2019 00:02

Türkiye’nin çok kritik bir dönemden geçtiği şu günlerde hem de üst üste 7 şehit verdiğimiz bayram öncesinde, İstanbul’dan yüzyıllık mesajlar veriliyor. Türkiye’nin kökünü unutanlara İstanbul’dan atılan havai fişek ile cevap veriyor Anadolu. Nüfusu 30 milyona dayanan İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda devlet erkânının katılımı ile kılınan Enderun Teravih namazının içerdiği mesajları iyi okumalıyız. 33 bin kişinin katılım gösterdiği Enderun Teravih namazı ile aslında Türkiye, Osmanlı Saray Kültürüne dönüşün ilk sembolik adımını attı. Osmanlı’nın Hilal modeline atıfta bulunulan namaz ile Türk İslam coğrafyasının tek çatı altında birleşmesi gerekliliğine de vurgu yapılmış oldu. İslam coğrafyasının son halifesi olan Türkiye, İstanbul’dan yeniden doğuş işaretini verdi.

Bilindiği üzere son günlere damga vuran en büyük olay Türkiye’nin sınır ötesinde ki en kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Pençe!’ Türk Hava Kuvvetlerinin 108’nci yıldönümüne atıfta bulunularak başlayan Pençe Operasyonunda ilk başta verilen şehitlere rağmen güçlü askeri birliktelik sağlayan Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarısı Dünya’nın korkuyla izlediği bir süreç. Yine önceki gün Türkiye İran sınırında Iğdır’da gerçekleşen bombalı karakol saldırısı ve sonrasında ki hain Hakkâri Çukurca saldırısı ile Türkiye’ye Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da cephe açılmak istendiğini görmekteyiz. Devlet Başkanı Erdoğan’ın İstanbul’da İslam ve Konstantinapol içerikli mesajları da fazlasıyla değerli. Görmekteyiz ki, Türkiye için kırmızıçizgiler çoktan aşılmış. Ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük savaş için ilk namazını kıldı.

Enderun Teravih’e dair merak ettiğiniz her şeyi internetten detayları ile öğrenebilirsiniz ama bilmemiz gereken en önemi gerçeklik teravih namazının, Osmanlı iç teşkilatında sarayda, saray cami ve mescitlerinde, Hırka-i Saadet'te, selâtin camiler başta olmak üzere büyük camii ve dergâhlarda uygulanan bir ibadet geleneği olduğudur. Ve yine Enderun Usulü Teravih'in makamları Klasik Türk musikisinin en önemli ismi olan Itrî tarafından düzenlenmiştir. Yani, Türkiye uzun bir aradan sonra özellikle İslam hususunda Araplıktan Türklüğe doğru keskin bir geçiş yapmıştır. Son dönem televizyon dizilerinde ısrarla vurgulanan ‘Türk Birliği’ mesajları, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ki ‘Türklük’ vurgusu ve her şeyden önemlisi ‘Türkiye İttifakı’ çıkışlarının geldiği son noktadayız.

Türkiye’nin İran’a yönelik, Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılmak istenilen askeri operasyon öncesinde attığı bu adım fazlasıyla değerli. Türk Birliği vurgusu ile birlikte İslam çıkışını değerlendiren Enderun Teravih namazı ile hem Türk vurgusu güçlendirildi hem de mezhepçilik kavgasına son verilmesi gerekliliği ilk defa Türkiye Cumhuriyeti Devleti nezdinde sembolize edildi. Türkiye’nin gücünün 82 milyondan ibaret olmadığı vurgusunun namaz içerisinde yer alan vatandaşların ırk, dil, memleket ve mezhep farkındalıklarına rağmen aynı saflarda vücut bulması ise, devletin artık her kademesi ile tek vücut olduğunun resmidir diyebiliriz.

Siyasetin acemilere teslim edildiği bir dönemde devletin yeniden tecrübeli isimlerle siyaseti güçlendirme telaşını, Türkiye’nin yeni yüzyıl savaşlarının işaretçisi olarak görmeliyiz. Türkiye ile askeri operasyonu denemek isteyenlerin ekonomik savaşta istedikleri kargaşa dönemini elde edemediklerini görüyoruz.

Kısacası, 2019 ve 2021 yıllarını kapsayan aralıkta her türlü güçlüğe karşı şimdiden omuz omuza olmamız gerektiğinin mesajını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’dan net olarak verdi…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.