Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emektar Zabıtalar

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2020 00:02

Bursa Büyük Şehir Belediyesi çalışanlarında özellikle zabıta kesiminde büyük sıkıntılar var, Corona 19 virüsü sebebiyle özellikle yaş grubu yüksek kesimin daha çok korunmaya ihtiyaç duyduğu Cumhurbaşkanlığı, sağlık bakanlığı ve içişleri bakanlığı genelgeleriyle bütün toplumun malumudur. Buna rağmen her ne hikmetse zabıta daire başkanlığı yaş grubu 55 ve 60,ın üstünde olan emektar çalışanlarına yanlış yapıyor.! Deneyimli zabıtaların merkez ilçelerden kasıtlı olarak uzaklaştırılmasının altında neler yatıyor diye araştırıyoruz. Tabi bu 50 civarı zabıtanın içinde zorlukla ilçelere giderek görevlerini ifa etmeye çalışanlar var. ancak bırakın Belediye de zabıta olmayı, özel sektör acımasızlığı ile bilinse de yıllardır emek vermiş yaşlı çalışanlarına saygı gösterir ve rahat ettirmeye, kolay işler vermeye dikkat eder.

50 Zabıta nın dağıtılmasının perde arkasında bir başka konu var, sendika olayı. Yasalar başka söyler, icraatlar ise farklı uygulanır.

4857 Sayılı iş kanunun da madde ve yorumlar şöyledir.

Yasal Olarak Sendika Özgürlüğü

Çalışanların sendikaya üye olma, üyelikten ayrılma, sendikal faaliyetlerde yer alma özgürlüğü 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile güvence altında. Sendikal faaliyetlerle ilgili hüküm ve sınırlar bu kanun çerçevesinde yerine getiriliyor.

Anayasanın 51. Maddesi:

“Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.”

6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25. Maddesi:

“İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.”

Sendikal Eylemler Sonucunda İşten Çıkarılma

Sendikal bir nedenle iş ilişkisinin sonlandırılan bir işçinin, 4857 sayılı Kanunun 18, 20 ve 21. maddelerine dayanarak dava açma hakkı bulunuyor.

Zabıtaları işten çıkartma yok, ancak işi bırakmaya zorlama var, bir nevi psikolojik baskı ve bezdirme politikası uygulanıyor, klasik işveren zekasıdır bu. Olayın içeriği ise Merkez den kırsal ilçelere gönderilen tecrübeli zabıtalar tepki olarak Memur-Sen'e bağlı Bem-Bir-Sen'den istifa ederek, Kamu-Sen'e geçiyorlar. Bu olayın ardından üye kaybetmek istemeyen Bem-Bir-Sen Zabıtaların istifalarını geri almaları karşılığında, kırsal ilçelere gönderilen Zabıtaların yeniden Merkez ilçelere alınacağını vaat ediyor, zabıtaların bir kısmı bu teklifi kabul ederek önceki sendikalarına dönüyor. Kam-Sen de kalanlar yine kırsal ilçelere gönderilmeye devam ediyorlar. süreç Zabıta, Sendika, Belediye üçgeni arasında görüşme şeklinde an itibarı ile devam ediyor.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun "Sendika üyeliğinin kazanılması" başlıklı 14 üncü maddesinde; "Sendikalara üye olmak serbesttir. Kamu görevlileri çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilirler. Yasa böyle diyor, diyor demesine de, devreye siyaset girdimi iş bu durumlara geliyor. Sözde çalışan branşı ile ilgili dilediği sendikaya üye olma özgürlüğü var gibi görülse de, bu özgürlük genel de kendisine bırakılmıyor.

Yıllardır söylüyoruz sendikalar siyasallaşıyor diye, sendikalar sendikacılık yerine, siyaset yapıyor, bu da hem çalışanı mağdur ediyor, hem siyaset kalitesini düşürüyor, kişi tercihini özgürce yapar ya sendikayı ya da siyaset tercihini yapar bunları birbirine bulaştırmaz, bulaştırmamalı.

Son olarak BBŞB Başkanı Alinur Aktaş bu üzücü soruna el atıp çözmeli, hem Zabıtaların sağlığını düşünmeli ve emeklilik öncesi belediyenin emektarlarını biraz tebessüm ettirmek gerekir. Geçtiğimiz günlerde yeni Zabıta daire başkanı Muhammed Emin Tarım'ı iki kez aradım, telefonu açmadı, ''müsait olmayabilir'' diye düşündük, fakat sonrasında da geri dönüş yapmadı. Alinur Aktaş'a ve Süleyman Soylu'ya ulaşmak daha kolay sanırım. Sorunların çözülmesi dileğiyle. Esenkalın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.