Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elveda Basri Sönmez

Yazının Giriş Tarihi: 21.05.2017 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.05.2017 00:02

Cuma sabahı üzücü bir haber ile güne başladık. Osmangazi eski Belediye Başkanı Basri Sönmez'in vefat haberi bizi derinden üzdü. 1989 yılı kurucu belediye başkanı Erhan Keleşoğlu'nun beş yıllık başkanlığı ve hizmeti sonrasında 1994 seçimlerini Anavatan partisi adayı olarak kazanan Basri Sönmez güzel hizmetler ile adından söz ettirdi. Belediyeye yabancı olmayan Basri Sönmez il imar müdürlüğünde yıllarca görev yapmıştı. 1973 yılında Bursa belediyesi fen işlerinde göreve başladı ve 1977’den 1989 yılına kadar on iki yıl fen işleri müdürlüğü yaptı. Bursa'nın alt yapı sorunları ile ciddi hizmetler ile hafızalarda yer etti, yol, yapı, drenaj hizmetleri, tarihi yapıları ve çevre koruma çalışmalarında bir hayli etkili hizmetler yaptı. 1992 Yılında üye olduğu Anavatan partisinin Osmangazi adayı olarak girdiği 1994 seçimlerini kazandı ve Belediye başkanlığı makamına oturdu bu görevini beş yıl sonra yani 1999 yılında DSP adayı Hilmi Şensoy'a devretti.

1945 Bulgaristan doğumlu Basri Sönmez henüz beş yaşındayken Bursa'ya geldi. İlk, orta, ve lise eğitimini Bursa'da tamamladıktan sonra 1970 yılında Mimar Sinan Üniversitesi güzel sanatlar akademisi mimarlık bölümünden mezun oldu Basri Sönmez'in birde sanat yönü vardır. 1972 yılından itibaren çizdiği karikatürler birçok gazete yayımlanmış olup aldığı uluslararası ödülleri de mevcuttur.

1999 Yılında (BTSO) Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulun serbest bölgenin müdürlüğünü'de yapan Basri Sönmez bir çok kulüp ve dernek üyelikleri yöneticilikleri yapmıştır 72 yaşında kansere yenik düşen sönmez bize göre dolu dolu bir hayat yaşamıştır.

Bir iki yıl önce gece yarısı bir arkadaşımla kent meydanın karşısında Uludağ lokantasında yemek yiyelim diyerek yürürken lokantanın bitişiğinde ki büfeden biri çıkıp bize doğru geliyordu bana. Dikkatli baktığını fark ettim bende kendisine baktım tanıyamadım, yanımda ki arkadaşında dikkatini çekmişti. Bu bakışma bana ''kimdi bu geçen kişi sana çok dikkatli baktı'' deyince ''evet baktığını gördüm yabancıda gelmedi fakat tanıyamadım'' desem de kafama takılmıştı! Lokantada yemek süresince hep ‘kimdi acaba?’ diye düşünürken Basri Sönmez olduğunu anladım ve çok üzüldüm. Hava soğuk ve rüzgarlıydı ince paltosuna sıkıca sarılmıştı bir hayli zayıflamış ve bakışlarında derin bir hüzün, kırgınlık ve küskünlük vardı o sahne hiç gözümün önünden gitmedi. Sanırım ben ölünceye kadarda hafızamdan silinmeyecek. Günlerce olayın etkisinde kaldım, kimseye de bahsetmedim. Aradan bir kaç ay geçti Anavatan partisinde siyaset yapan Küçük Balıklı da oturan Yusuf Dereli ile karşılaştım ''merhaba İsmet başkanım'' dedikten sonra ''hastahaneden geliyorum Basri başkanın yanındayım hep refakat ediyorum hiç kimse bakmıyor yalnız bıraktılar başkanımızı'' diyerek serzenişte bulunuyordu. Haklı olarak üzüntüm bir kat daha arttı, Yusuf Dereli'yi vefasından dolayı bu gün yine takdir ediyorum. Deli dolu bir insandır içi dışı birdir ve bir o kadarda vefalıdır. İnanın o atıp tutan siyasilerin çoğu Yusuf Derelinin çeyreği etmezler.

Bursa'nın yetiştirdiği değere sahip çıkıp destek veren Büyükşehir belediye başkanı Recep Altepe merhum Basri Sönmez'in zor zamanında yanında oldu maddi manevi destek verdi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar aynı şekilde vefalı davrandı. İki belediye başkanımıza da hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz ve bu yardımlarını asla kamuoyuna yansıtmadılar. Örnek davranış olarak kendilerinin haberi olmadan ben açıklamış oluyorum.

Son olarak siyasilerin ömrü vefasızlıkları, ihanetleri yaşayarak geçer. Makam sahibi iken birçok kişi etrafınızda pervanedir ve bu sahte dünyaların esiri olursanız. Yaşayacağınız ihanetler size ağır gelecektir. Basri Sönmez kim bilir kimlere ne iyilikler yaptı fakat birçoğu vefasızlıkta zirveye çıktı. Nitekim siyasetin vefasızlığını ispatlarcasına ebediyete intikal eden Basri Sönmez'e rahmet dilerken gerçek manada sevenlerine de sabır diliyoruz. Bursa'nın başı sağ olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.