Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elon Musk’a Türk rakip

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2017 00:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2017 00:11

Önder Yol, bir işadamı… Güç elektroniğindeki gelişmelere kafa yoruyor. Elektrikli otomobil üretmekte kararlı bir tavır sergiliyor. Hatta bu konuda epeyce yol aldıklarını önceki gün Fatih Altaylı’nın programında öğrendim… “Yaşadığımız çağı değiştirebiliriz. Biz hazırız” dediğinde daha bir dikkatle dinledim kendisini… Dinledikçe de şaşırdım ve kıvandım…

Önder Yol, Derindere Motorlu Araçlar Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla konuştu. Türkiye’de öğrenim görmüş, bu ülkenin yetiştirdiği bir girişimci… Yenilikçiliği işinin pusulası yapmış bir profesyonel olarak attığı adımların farkında… Asıl iştigal konusu demir çelik ticareti… Makine mühendisi olarak düşünen ve araştıran bir beyin takımı kurmuş… “Yapamazsın” diyenlere “yaparak, göstererek” yanıt vermeyi seviyor… İyi de ediyor.

Elon Musk’ın kendisine verdiği olumsuz bir yanıttan yola çıkarak başarılı işlere imza atıyor. Bu arada Elon Musk’ı iki tümceyle tanıtayım… “Elon Musk, Güney Afrika asıllı Amerikalı mühendis, mucit, yatırımcı ve girişimci. SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarından. Kişisel serveti 19 milyar dolar…” Bilmem anlatabildim mi… İşte bu adamın karşısına çıkmayı çok istiyor Önder Yol.

Bizim mucit girişimcimizin arkasındaki beyin takımı çok önemli buluşlara imza atıyor. Hemen elektrikli araç konusunda uzmanlaşacak bir ekip kurmaya başlıyorlar. Elon Musk başta olmak üzere dünyada bir elin parmaklarını geçmeyen elektrikli otomobil üreticilerine ciddi bir rakip olmayı başarıyorlar. “Şu Türkler de çok oluyor” dediklerini duyar gibiyim…

Bu arada rakip olmakla kalmayarak, geliştirdikleri teknoloji ile yarattıkları farklı ürünlerde rakiplerinin önüne geçiyorlar. Demek ki şu anda ekibin ciddi anlamda korunmaları gerekiyor… Umarım devlet bu konuda elinden geleni yapıyordur…

Önder Yol dünyanın ilk elektrik-bor hibrit aracını; TÜBİTAK MAM, Bor Enstitüsü ve Derindere Motorlu Araçlar’ın ortak bir projesi olarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Sodyum Bor Hidrür destekli Hibrit araç… İnanılmaz bir başarı olarak görülmeli. Yol’a göre elektrikli araç üretimi aslında buzdağının görünen kısmı. Gerisi gelecek demek ki…

Çin devlet şirketi ile olan ortaklıkları da çok önemli bir aşama… Elektrikli otomobil üretiminde sadece bizde olan bazı gizli araştırmalardan söz etti. Yüzde 100 yerli bir aracın üretildiğini de açıkladı. Ancak “yerli otomobil konusunda anlaşmaya varan 5 büyük kuruluştan “gel görüşelim” teklifi beklediği izlenimi aldım. Ya da Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerini çağırması gerekiyor…

Bu arada elektrikli araçların gücünü artırmak, tek şarjla daha çok yol almasını sağlamak ve daha ileri adımlar için bazı özel elementlere gereksinim var. Bu işin özeti bataryalar… Bataryaların uzun ömürlü olması ve 1,5 milyon kilometrede değiştirilmemesi için özel elementler şart. Nerede çıkıyor bu elementler; Çin’in Uygur bölgesinde… Uygur Türklerinin neden rahatsız edildiklerini, neden zorla göçe tabi tutulduklarını ve kızlarımızın neden Çinli erkeklerle evliliğe zorlandıklarını şimdi daha iyi anlıyorum… İşin içinde iş var. Umarım Önder Yol bu konuda Çinli yetkilileri ikna eder de Uygurlar gelecek yüzyıllarda rahat bir hayat yaşarlar…

Elektrikli aracı sadece elektrikli bir araç olarak düşünmüyor Önder Yol; “Bunlar aslında bambaşka bilgisayarlar” diyor… Çin için yıllık 9 bin adet elektrikli minibüs üretmişler mesela.

Önder Yol, Derindere Motorlu Araçlar’ın kendine özgü çalışma biçimini; “Bir araçta veya enerji depolamada kullanılan tüm enerji ana kartlarını her şeyiyle tasarlayan, yazan, çizen, bütün testlerini gerçekleştiren, içindeki bütün yazılımları özel olan ve tüm kablolamasını kendi yapan dünyadaki tek şirketiz” diye açıklıyor… Araçlar, trifaze elektrik bulunan her yerde 1 saat içinde, 220 Volt şehir elektriğinde ise 3,5-4 saatte şarj edilebiliyormuş…

Ana hedef ise şarj için elektriği araç içinde yeni bir teknolojiyle elde etmek. Herhangi bir yere bağlanmadan yola devam edilebilecek araçlar… İnanılmaz… Bu arada aracın altına yerleştirilecek batarya bölümleri planlanıyor. Yatay yerleştirme olacak. Kaporta ise yazlık ya da kışlık olarak değiştirilebilecek. “3-5 yıl sonra aracı sat yenisini al” diye bir konuşma duymayacağız… Müthiş gelişmeler…

Türkiye’de iyi şeyler de oluyor. Enseyi karartmayın…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.