Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomiye Güven ve Beklenti

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2017 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2017 00:05

Piyasalar ve ekonominin geneli için takip edilen en önemli konunun güven ve istikrar olduğunu biliyoruz.

Aslında bu insanlar ve toplum için de geçerli.

Ve “Güvenmemeyi güvendiğim insanlar öğretiyor”, “Sana güvenen bir insana yalan söyleme, sana yalan söyleyen bir insana da asla güvenme”, “İşin içine bir kere güvensizlik girdi mi, hiç bir şey eskisi gibi olmuyor” gibi güven hakkında örnekler verilebilecek pek çok söz var.

Biz yine ekonomiye dönelim.

TÜİK, ekonomi güven ve beklenti endeksini açıkladı.

Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 4.5 oranında artarak 98.9 değerinden 103.4 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, perakende ticaret sektörü, hizmet sektörü ve tüketici güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Hizmet sektörü güven endeksi Haziran ayında 98.8 iken, Temmuz ayında yüzde 5 oranında artarak 103.7 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış ise son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi de Temmuz ayında yüzde 6.6 oranında artarak 107.3 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu yükseliş, son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. İnşaat sektörü güven endeksi ise bir önceki ayda 86.7 iken, Temmuz ayında yüzde 1.4 oranında azalarak 85.5 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış, “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

Öte yandan TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1.9 oranında arttı. Haziran ayında 70 olan endeks değeri Temmuz ayında 71.3 oldu.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Haziran ayında 97.3 iken, Temmuz ayında yüzde 1.6 oranında azalarak 95.7 değerine düştü. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 5.2 oranında artarak Temmuz ayında 74.4 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali endeksi de yüzde 5.8 oranında arttı. Haziran ayında 22.1 olan endeks, Temmuz ayında 23.3 değerine yükseldi. Bu artış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.

Sonuç itibariyle iki hafta önce de belirttiğimiz gibi, istikrarın devamı ile güven boşa çıkmadı. Verilerle konuşunca kimse itiraz edemiyor.

Diğer yandan, gerek küresel ekonomi, gerekse Euro Bölgesi’ndeki ekonomik toparlanma umut verici ve güçlü seyrini sürdürüyor. Ülkemiz açısından ise zorlu bir dönemin ardından ekonomiye odaklanılması için önümüzdeki dönem uygun bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.