Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomiye Amerikan nefesi…

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2019 00:00

G-20 zirvesi Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan açısından önemli anekdotlar içeriyor. ABD Başkanı Trump’ın Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için sarf ettiği cümleler tarihi değerde. S-400 konusu ile araları açılan Türkiye ve Amerika arasında esen yaz rüzgârının piyasalara olumlu yansıması bekleniyor. Erdoğan’ın Amerika ile 75 milyar dolara varan ticaret hacmini hedefliyoruz ifadesi küresel ticarette Türkiye’nin hedeflediği en ciddi rakamlardan birisi.

Erdoğan’ın süreçte suçsuz olduğunu ifade eden ve Türkiye’ye yaptırım konusunu hiçbir şekilde gündeme getirmeyen Trump’ın sıcak tavırları son 1 yıldır süren gerginliği ortadan kaldırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında Berat Albayrak, Mevlüt Çavuşoğlu, Cevdet Yılmaz v Hakan Fidan olan bir dörtlü ana ekip ile Amerika’da olması ise, yaklaşık 40 dakika süren birebir görüşmenin konu başlıklarını ortaya koymaya yetti.

Türkiye ile Amerika arasında süre gelen gerginlikler her şeyden önce küresel egemenlik konusuna dayanıyor. Türkiye’nin hem toprak bütünlüğü hem de kültürel uzantıları ile Asya ve Avrupa’da olmazsa olmaz bir güç olmasının önemli bir sorun. Bunun yanı sıra yeni bir jeopolitik süreç halini hızla almaya başlayan Avrasya modelinde Türkiye’nin özellikle ekonomi alanında tek yetkin ülke olmaya başlaması Amerika başta olmak üzere Almanya, İngiltere, İsrail ve Fransa açısından kontrolsüz güç sorunu olarak yorumlanıyor.

Türkiye ile Amerika ilişkilerinin Obama döneminde bozulduğunu kendi döneminde ise, kişisel ilişkiler ile bir çözüm dönemi başladığını ifade eden ABD Başkanı Trump, "Çok iyi anlaşıyoruz Türkiye ile. Patriot füzesi almak istediler ancak Başkan Obama 'Hayır' dedi. Sonrasında Rusya'ya gittiler, S-400 için. Çok para verip, aldılar. Türkiye, 100 tane F-35 satın aldı. Türkiye'ye adil davranılmadı. Tamamen berbat bir durum, karmaşık bir durum. S-400 gerilimiyle ilgili farklı çözümler olabilir. Türkiye parasını ödediği F-35'lerin teslimini istiyor. Erdoğan'ın hatası değil. Donald Trump Türkiye'yi seviyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, benim bakış açımla çok çetin biri” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın eli güçlendi…

Japonya’da gerçekleşen G-20 zirvesi Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elini hem parti hem muhalefet karşısında güçlendirmiş oldu. Beklentilerin ötesinde ‘yenilmiş bir lider değil aksine çetin bir biri’ olarak tanımlanan Erdoğan aynı zamanda diğer Dünya ülkeleri ile gerçekleştirdiği görüşmeler ve uluslararası basına yansımalarla güç kazanmış oldu.

Ak Parti’de yeni dönemin nasıl olacağına yönelik işaretlerinde verildiği G-20 zirvesinde Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Erdoğan ile birlikte olması önemli. Türkiye’nin yeniden Doğu ve Güneydoğu politikalarını güçlendirmesi ve bunun yanı sıra kalkınma adımları atmasına kesin gözüyle bakabiliriz. 52 yaşında olan Cevdet Yılmaz, genç yaşında Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma Bakanlığı makamlarını gördü. Görev yaptığı dönemlerde Doğu ve Güneydoğu’nun PKK ile uzaklaşması, bölgenin ekonomik anlamda güçlenmesi ve yine bölge de yetkin ailelerin Türkiye’nin batı kentlerinde güçlü projelere imza atmasını sağladı. Suriye politikalarına yerinde çözüm önerileri ile dikkatleri toplayan Cevdet Yılmaz, özelikle Bursa İş Dünyası ve İzmir siyasetinde geniş bir etkiye sahip.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.