Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonominin Gündemi

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2018 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2018 00:03

İki haftalık aradan sonra yazmaya devam… Ama inanır mısınız, ekonomik gündem ne kadar hızlı değişiyor.

İşte size birkaç başlık…

Son dönemde yaşanan ekonomik gelişmeler sebebiyle Otomotiv pazarı ve üretiminde yaşanan daralma %35’lere ulaştı. Kur artışı ile sıfır araç fiyatları %40 ikinci el araç fiyatları ise yüzde yirmi oranında zamlandı.
Otomotivde iç pazar satışlarında daralma devam ederken Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 53 kayıp yaşayan sektörde, son 4 ayda yüzde 70’lik daralma öngörülüyor. Yılsonunda pazar beklentisini 600 bin adetlere düşüren otomotivciler asıl korkuyu ise 2019 yılı için yaşadıklarını ifade ediyor. Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Haydar Yenigün “2019'da üretimi 400 bin adetlere düşebiliriz. Bu da sanayici için büyük tehlike çünkü yatırımlar 1 milyon adede göre yapıldı” dedi
Otomotiv ana Sanayi'ndeki yavaşlama yan sanayi de etkilemeye başladı Özellikle iç pazar ağırlıklı çalışan firmalar da sıkıntı devam ederken yan sanayicileri derdi yaşanan süreci çalışanlara yansıtmadan, işçi çıkarmasına meydan vermeden yönetebilmek olduğu dile getiriliyor. İşletme sahipleri “Fedakârlıklar yaparak dayanabildiğimiz kadar dayanacağız” diyor.

Otomotivde çalışanlara zam…

Yan sanayide bu şekilde gelişmeler yaşanırken ana sanayiden ilginç bir hamle geldi. Bursa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Otomotiv Ana Sanayi fabrikalarından birisi çalışanlarına gönderdiği mektupla Ekim ayı maaşları ile birlikte yüzde 6.6 oranında genel ücret artışı gerçekleştirdiğini duyurdu. Fabrika insan kaynakları yönetimi tarafından çalışanlara gönderilen mektupta “ülkemizde son aylarda enflasyon oranında gerçekleşen artışlar alım gücünüzü etkilemiştir. İçinden geçtiğimiz bu zor dönemde biz yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında çalışanlarımızın refah düzeyinin kurulmasını destekleyen bu kararı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz” denildi.

İşte güzel bir örnek…

Un İthali

Bir süredir Türkiye'ye buğday satışını azaltan Rusya iç pazarda yükselen fiyatlar nedeniyle ihracata kısıtlama getirecek. Dünyanın en büyük buğday üreticisi ve ihracatçısı konumunda olan Rusya bu yıl kuraklık sonucunda üretiminin azalması ve fiyatların iç pazar da yükselmesi nedeniyle böyle bir karar aldı.

Türkiye'nin yıllık ortalama buğday ithalatı 4 milyon ton seviyesinde. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yılsonuna kadar 500 bin ton daha buğday ithal etmesi gerekiyor.

Bu arada Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli un ithal edileceğini açıkladı. Bakan Pakdemirli, stokta 2 milyon ton un bulunduğunu, un ithalatı için ihaleye çıkılacağını ve böylece fiyatlarda düşme olacağını söyledi.

Çimentodaki durum…
Halk arasında ‘harç bitti yapı paydos’ diye bir söz vardır.
Bugünlerde inşaat sektörü için bu sözü ‘para bitti yapı paydos’ olarak değiştirmek mümkün.
İnşaatta sonbahar da denebilir...

Gayrimenkul satışlarındaki yavaşlama çimento sanayinde etkiledi. Çimento ve beton üretimi özellikle son bir ayda Türkiye genelinde yarı yarıya azaldı. Bazı üretim tesisleri üretimini durdurmak yoluna gittiği bilgileri ulaşıyor. 135 milyon ton üretim kapasitesinin olduğu sektörde 70 milyon ton iç pazarda, yaklaşık 13 milyon tonda dış pazarda tüketiliyor. Ancak gelinen noktada iç pazar tüketimi azalırken üretici ihracatla sorunlarını aşmaya çalışıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.