Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonominin direksiyonuna kadınlar talip…

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2019 00:01

Kabul etmeliyiz ki, siyasette kadınlar pekte başarılı olamadı. Önceki dönem Başbakanlarından Tansu Çiller dışında aktif siyasette çok başarılı bir kadın bulamıyoruz. Özellikle Ak Parti hükümetleri döneminde Fatma Şahin, Fatma Betül Sayan dışında ortaya çıkan popüler kadın siyasetçi de pek yok. Bahse konu bu isimlere eklenebilecek yerel isimler olsa bile, kabul gören bir gerçek Türkiye'de siyaset erkek merkezli yürüyor.

 

Elbette bir başka bakış açısı ile yola devam etmek lazım. Türkiye'nin özellikle önceki gün gerçekleştirilen Amerika zirvesinden fazlasıyla ders alması şart. Dünya'ya ekonomi dışında sadece askeri yeterliliklerle kafa tutmak imkansız. Ülkenin ekonomik yeterlilikleri ve teknik alt yapısı var olabilme mücadelesi açısından çok değerli. Bugün, yüzyıl öncesinin tüm imkansızlıklarına rağmen emperyalizme karşı verilen zafer ile övünmenin ötesine geçmeye mecburuz. Bu konu da son dönemde ipi göğüsleyen ve hatta başarıdan başarıya imza atan Anadolu kadının önündeki engelleri aşmak zorundayız.

 

***

 

Türkiye'nin ihracat kenti Bursa'nın son dönemde ekonomi ötesinde güçlü bir kadın hareketi ile canlandığını görüyoruz. TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Saygın ile canlanan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası kadın üyelerinin başarıları sınır tanımıyor. Son olarak TOBB KGK Bursa Başkanı Sevgi Saygın'ın da Onursal Üyesi olduğu Kadın ve Ekonomi Platformu KEP aktif buluşmalara imza atıyor. KEP tarafından düzenlenen " 2023'e Doğru Kadın ve Ekonomi " zirvesi kentin geleceğe dönük yüzü olmayı başardı.

 

Elif Özhan, "Güçlü Kadın Güçlü Türkiye demektir"

 

Türkiye'nin gündemini kadın ile kendi lehine çevirebileceğini ve ülkenin önündeki engelleri aşabileceğini ifade eden Kadın ve Ekonomi Platformu Derneği (KEP) Başkanı Elif Özhan, "güçlü kadın ve güçlü ekonomi, bir araya geldiğinde daha güçlü bir Türkiye var olacaktır. Kadınının toplum içinde, üretimde, ticarette, iş hayatında ve yönetimde liderlik eden, vizyon koyan bir yerde olmasını sağlamak için 7 yıl önce, 17 iş kadını bir araya gelerek Kadın Ekonomi Platformu Derneği’ni faaliyete geçirdik. Kuruluş amacı, sosyal yaşamda cinsiyet farklılıklarının oluşturduğu problemleri tespit etmek ve bu problemlere yönelik çözüm önerileri geliştirmekti. Çalışma hayatı ve sosyal yaşamda cinsiyet ve fırsat eşitliği kavramları bizim için çok değerli. Bu eşitliğin sağlanması halinde geleceğe daha güvenle ve mutlulukla bakacağımızı biliyoruz. İstiyoruz ki, yaşamı kendi elleriyle oluşturan kadınlar, ekonominin de içerisinde yer alsın, ekonominin tüm alanlarında var olabilsin ve ekonomi katmanlarında güçlensin. İşte bu hedefler doğrultusunda, 7 yıldır gerçekleştirdiğimiz birçok faaliyetle durmadan çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Eğitim kalitesinin yükselmesi hedefiyle, çalışmalar yapan Kadın Ekonomi Platformu 3 bin öğrenci ve 20 üniversitenin katılımı ile gençlerin gelecekte meslek seçimlerinde doğru karar vermelerine yardımcı olmak amacıyla ‘Yüksek Öğretim Forumu’nu gerçekleştirdik. ‘kızlar atakta’, ‘altın kep’, ‘2017 ekonomi zirvesi’ ve ‘bana kalbini ver’ projeleri ile kadınları, genç kızları ve çocukları güçlendirerek, daha iyi bir geleceğin mimarları haline getirmenin gururunu yaşadık" diyor.

 

Kadının yeri uzun zamandır istenilen seviyelerde değil. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kadın ve kadın hakları ile yücelttiği Türkiye Cumhuriyeti Devletinde maalesef bugün kadına yönelik şiddet ve diğer haksızlıkları görmekteyiz. Elbette bunlardan bahsederken kadın haklarını ve yasalarını kendi lehlerine hukuksuzca kullanan, bu hakları başkalarının aleyhine tehdit, şantaj ve hukuk kisvesi altında mağduriyet ajitasyonu ile kullanan kadınlarında varlığından bir cümle de olsa bahsetmekte fayda var. Velev ki, Türkiye gelinen noktada adaletin her açıdan yıkıldığı süreçlere tanıklık ediyor diyerek iş dünyasının kadın kahramanlarını bir kere daha takdir ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.