Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomiden siyasete Bursa...

Yazının Giriş Tarihi: 12.11.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.11.2018 00:00

Dünya'nın en geçerli değeri, para. Türkiye'nin bunu farketmesi için koskoca bir yüzyıl geçirmesi gerekti. Gelinen noktada Bursa, Türkiye'nin en güçlü ihracat kenti. Peki, Ankara bunun ne kadar farkında? Veyahut BTSO'nun ve İbrahim Burkay'ın yarattığı sinerjiyi Cumhurbaşkanlığı doğru okuyabiliyor ve destekleyebiliyor mu?

Geçtiğimiz günlerde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde "adım adım ekonomi" programına imza atıldı. Bursa ve ekonomi adına pozitif, siyaset adına kayıp bir program gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın sürekli umut aşıladığı iş dünyası, ekonomik gerçeklerini iktidarın yüzüne vurmaktan çekinmedi. Herkes bilir ki, Bursa iş dünyası hatayı affetmez!

Rahip Brunson ve sonrasında onlarca hususta hükümet, siyaset babında Bursa'da güç kaybetti. Bursa'yı emin ellere seçim üstü teslim etmenin, velhasıl seçimi de en az kayıpla alabilmenin yolu ekonomiden geçiyor. Bursa iş dünyası artık yerel yönetimlerde Başkanlık düzeyinde temsil istiyor. Yönetilen kendilerinin ve kentlerinin geleceğinde söz hakkı olmak isteyen Bursa sanayicisi ve iş dünyası söze yine ekonomiden başladı. Kentsel dönüşümün çözüm değil kule olduğu Bursa'da, ilçelerin favori adaylarının bugün kendilerini sahaya çıkartması bekleniyor. İşte bugün iş dünyasının önemli isimlerinin ama Ak Parti'den ama MHP veya CHP'den meydana çıkacağı son gün. Bugün Ak Parti'den aday adayı başvurusu olmayanlar Ak Parti Bursa Milletvekili Refik Özen modeli'ni öne sürerek Ankara'da güç rüzgarları estirecek. 'Biz aday adayı olmasak bile aday gösterilirsek kazanırız' diyen babayiğitlerin elçileri Ankara'da günlerdir yolları ve kapıları aşındırıyor.

Bursa'da seçimi kim alır?

Bursa'nın en kritik özelliğidir illa ki, kendinden birilerini yönetimde görme isteği. Daha önceki modellerde gördüğümüz üzere Bursa, ithal aday sevmiyor. İthal adayların da Bursa'yı sevemediği ve organik bağ kuramadığı ortada. CHP, kendi iç kavgasında yine çok zaman kaybetti. Ankara'da Mustafa Bozbey sesleri Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için yankılanıyor. Bozbey ile CHP'nin şansını Bursa'da epey fazla görenlerin sayısı Ak Parti içerisinde bile çok fazla. MHP'nin özellikle Yıldırım'da güçlü bir aday formülü ile seçimde Ak Parti'yi zorlaması bekleniyor. Gürsu ve Kestel'de önemli kritikleri değerlendirdiğimizde kentin doğusu için MHP yükselişte diyebiliriz.

İnegöl'de Ak Parti'den farklı bir seçeneğin masada olmadığnı ifade edebiliriz. Lakin, Yıldırım'da Bulgaristan göçmenlerinin yıllardır ötelenmesinin varlığı gibi İnegöl'de de Doğu ve Güneydoğu halklarının hak ve makam istekleri tavan yapmış durumda. İnegöl'ün favori Büyükşehir adayları arasında Alinur Aktaş ön sıralarda yer alırken, önceki dönemler Milletvekili Hüseyin Şahin'de Ankara'da kulis yoğunluğunu arttırıyor. İznik, Yenişehir ve Orhangazi'de MHP'nin etkisi hatırı sayılır ölçüde olsa bile, CHP ve İYİ Parti ittifakının biraz da HDP desteği ile doğru aday profilinide devreye alarak Ak Parti'yi zorlamasına kesin gözüyle bakılıyor. Velhasıl Yenişehir için CHP ve İYİ Parti'nin adayı Ercan Özel'in şansı yüksek olurken, CHP adına Fahrettin Bilgit seçeneği her daim masada. Ve yine İznik'te MHP güç devşirmeye devam ediyor. Orhangazi'de ise, son sözü Karadeniz camiası söyleyecek...

Mustafakemalpaşa'da Sadi Kurtulan yola devam diyor. Karacabey'de Ali Özkan'ın olduğu gibi. Açıkçası Özkan'ın şansı Kurtulan'a göre epey fazla. Özkan'ın en büyük muhalefeti Ak Parti. Velhasıl koltuğuna en güçlü rakip ise, Murat Erol diyebiliriz.

Esgin, yerden göğe çalışıyor...

Ve elbette ekonomiden siyasete değerlendirdiğimiz Bursa'da en önemli husus ulaşım. Son dönemin en hızlı Milletvekili Mustafa Esgin'in sosyal medya hesaplarından duyurduğu Bursa (Yenişehir) Havalimanı çağrısını yerinde buluyorum. En son bu konuda tüm varlığını ortaya koyan isim bugünün Antalya Valisi Münir Karaloğlu olmuştu.

Bursa Havalimanı'nın daha verimli kullanılabilmesi için vatandaşın görüşlerini talep eden Esgin'in halkla iç içe sıcak yaklaşımları Ak Parti'nin son dönemde kaybettiği kurumsal iletişimi yeniden güçlendiriyor ve kazandırıyor. Sokağa inen, vatandaş ile buluşan Esgin'in havalimanı çağrısına dair görüşlerimi ilerleyen süreçte yazacak olsam bile, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milletvekili Esgin'i Bursa ve aktif siyasete kazandırmakta geç kaldığını kabul etmeliyiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.