Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomiden kısa kısa…

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2018 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2018 00:04

Gazetemizin uzun zamandır devam ettirdiği ve gelenek halinde gerçekleşen gündem buluşmalarının bu akşamki konuğu Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay olacak.

Bursa Haber gündem buluşmalarına bugüne kadar Bursa Valimizden Büyükşehir Belediye Başkanımıza, AK Parti İl Başkanından BTSO Başkanına kadar birçok kent yöneticisi katıldı ve hem kendi kurumları hem de Bursa’ya ilişkin önemli açıklamalarda bulundular.

Bu akşam da Bursa Haber’in yazar ve gazeteci kadrosu ile buluşacak olan ve çok eskiden tanıdığımız Rektör Hocamız, Üniversite'nin projelerinden akademik başarılara, sanayi ile işbirliklerinden eğitimdeki kalite ile üniversiteler sıralamasına kadar görüşlerini açıklayacak.

* * *

Önce bizden bahsettim.

Yazımıza kısa kısa notlarla devam edelim ve Bursa’dan başlayalım…
Dünya genelindeki sağlık sistemlerini karşılaştırmaya yönelik olarak Numbeo tarafından hazırlanan şehirlerin sağlık endeksine ilişkin veri yayınlandı. Endekste, sağlıkla ilgili tıbbi personelin yetkinliği ve yeterliliği, muayene ve raporlama hızı, modern teşhis ve tedavi ekipmanları, raporların doldurulmasında doğruluk, tıbbi kurumlarda duyarlılık (bekleme süreleri, çalışanların hoşgörülü olması, hastane konumları) baz alınıyor. 169 şehrin bulunduğu listede Bursa 9. sırada yer alıyor.

* * *

Bursa’yı da yakından ilgilendiren bir başka konu…

Termal Sağlık ve Turizm Derneği Başkanı Yavuz Yılık, Katar’dan ülkemize 10 milyar dolarlık termal sağlık turizmi yatırımı planlandığını bildirmiş. Paylaşılan açıklamaya göre yatırım yapılacak yerler arasında Bursa bulunmuyor.

Hep söyleriz, artık ülkeler değil şehirler yarışıyor.

* * *

Son olarak büyüme…

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’nin büyüme oranını revize ederek beklentisini yükseltti. Biz, 2017’yi yıllık yüzde 7.5’in üzerinde bir büyüme ile kapatmayı beklerken IMF, Türkiye ekonomisinin 2018’de yüzde 4 büyümesini beklediğini açıkladı. IMF’nin 2018’e ilişkin bir önceki büyüme beklentisi yüzde 3,5 seviyesindeydi.

IMF’nin yayınladığı raporda başka değerlendirmeler de yapılmış…

Türk Lirası’ndaki değer kaybı, artan talep ve maliyet baskılarından ötürü yükselen enflasyonun, Merkez Bankası'nın daha fazla faiz artırmaması durumunda tek haneli rakamlara düşmeyeceği ve Cari açığın bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 5’in üstünde seyredeceği belirtilirken, dış finansman ihtiyacı, sınırlı döviz rezervi, kısa vadeli sermaye girişlerine bağımlılık ve kurumsal borçlar kırılganlıklar arasında sıralanıyor. İnşaat sektöründe muhtemel arz fazlasına dikkat çekilen raporda “Pozitif üretim açığı, hedefin oldukça üzerinde enflasyon ve daha geniş cari açık olmak üzere aşırı ısınma ibareleriyle karşı karşıya kaldı” deniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.