Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomiden Kısa Kısa…

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2017 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2017 00:04

Bu hafta ekonomiden kısa kısa gelişmelere değinelim.

Elbette önce Bursa…

Geçtiğimiz hafta BALKANTÜRKSİAD ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i ağırladı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek genel ekonomi ile ilgili yaptığı değerlendirmelerin ardından referandum sonrası reformlara devam edileceğini söyledi.

Teknolojik gelişmelere de dikkat çekerken Şimşek, 2100 yılında insanların hiçbir iş yapmayacaklarının, hemen hemen bütün işlerin yapay zeka ve robotlar üzerinden yapılacağının öngörüldüğünü ifade etti. ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki yollarda insansız TIR’ların test edildiğini ve bunun sadece 3 milyon şoförü etkileyeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Şimşek, insansız gemiden hava araçlarına kadar değişik araçların kullanılmaya başlanacağını söylerken, eğitim konusuna ve bunlara hazırlanmamız gerektiğini belirtip ar-ge’nin önemini vurguladı.

Bir başka Bakan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de Ankara’da gerçekleştirilen ve otomotiv sektörü ile ilgili sorunların masaya yatırıldığı Otomotiv Sanayi Çalıştayında "Gelecekte tekerlekleri olan yazılımlara bineceğiz" dedi. Bursa’yı da yakından ilgilendiren konu hakkında Bakan Özlü, "Alternatif yakıtlar, elektrikli araçlar, ortak güvenlik, akıllı ulaşım sistemleri, otonom sürüş teknikleri, hafif araç konseptleriyle ilgili ciddi gelişmeler yaşanacak. 4. sanayi devrimine damga vuracak yapay zeka, büyük veri, 3D yazıcılar, nesnelerin interneti gibi teknolojiler, otomotiv sektöründe geniş bir kullanım alanı bulacak. Şu anda yazılım yüklü araçlara biniyoruz. Esprili bir dille söyleyecek olursak, yakın bir gelecekte, adeta tekerlekleri olan yazılımlara bineceğiz" diye konuştu.

Bu geleceğin dışında kalmamak ise yine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in konuşmasında değindiği eğitim ile mümkün.

* * *

Şimdi gelelim diğer konularımıza…

TÜİK ocak ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Ülke genelinde konut satışları Ocak ayında geçen senenin Ocak ayına göre yüzde 12,8 oranında artarak 95 bin 389 oldu. Ocak ayında Bursa’da toplam 3 bin 942 konut satılırken geçen senenin Ocak ayına göre sadece yüzde 9.7 oranında artış görüldü ki bu ülke ortalamasının 3 puan altında bir düzey…

Buna karşılık Bursa konut alan yabancıların ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Bursa’da Ocak ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 6.2’lik artışla 137 adet konut satılmış durumda.

Zaten yabancılara yapılan konut satışlarında son dört yılda adeta üst üste rekorlar kırılıyor. Türkiye'de yabancılara satılan konut sayısı geçen yıl 2013'e göre yüzde 49 artarak 12 bin 181'den 18 bin 189'a çıktı. 4 yılda Bursa’da ise toplam 4 bin 148 adet konut yabancılara satılırken Bursa’nın artış oranı inanamayacaksınız belki yüzde 250’ye ulaşmış durumda.

* * *

Yine TÜİK tarafından 2016 yılında turist sayısının yüzde 30 oranında azaldığını açıklandı. Beklenti bu yıl turizmde önemli toparlanmanın olacağı ve bacasız sanayinin yine tütmeye devam edeceği yönünde.

Zaten turizm yatırımları da tam gaz devam ediyor 2016'da yeni otel yatırımı, modernizasyonu ve öğrenci yurdu yatırımlarından oluşan ve sabit yatırım toplamı yaklaşık 4,6 milyar lira olan 305 proje için yatırım teşvik belgesi düzenlendi ki, bu yatırımların hizmete girmesi ile birlikte turizm gelirlerinde de önemli artışlar söz konusu olacaktır. Bundan Bursa’da payını alacak elbette…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.