Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomide canlılık

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2020 00:00

Türkiye, koronavirüs belasından kurtulup rotasını ekonomiye ve insanların normal hayatı yaşamasına doğru yönlendirdiği günden bu yana olumlu gelişmeler yaşanıyor.

Aylarca karantina altında kalan vatandaşlarımız, yeni normalleşme paketi ile birlikte ekonomi alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. En fazla hareket konut ve inşaat sektöründe. Senelerdir, satış yapamadıklarını belirtmelerine rağmen, konut sektörü şimdi faizlerin düşürülmesi ve vadelerin uzatılması kararı karşısında oldukça mutlu ve mesut gözüküyor.

İkinci sektör, ülkemizin ekonomi lokomotifi olan otomotiv.

Üçüncü sektör ile altın yumurtlayan bacasız sanayi sıfatlı turizm.

Bu sektörler için kamu bankaları halkımız arasındaki deyimiyle “acayip faiz oranlı” krediler vereceklerini açıkladılar. Bunu özel bankalarda, özellikle konut kredilerinde uzman olan bazı bankaların iki yıl ödememiz ve kamu bankalarının verdiği 180 aylık vadeleri kabul etmeleriyle birlikte hareket başladı.

Hani derler ya, “Türkiye fırsatlar ülkesi” oluyor diye. Bu kredi açıklamalarına göre, Türkiye’nin ekonomik alanlarda epey bir fırsatlar ülkesi olabileceği yorumları yapılıyor. Tabi, kredi faizlerinin düşmesi ve vadelerinin uzatılması, piyasaya canlandırma getirmesi beklenirken, bazı uyanık ve elinde malı bulunan kişilerinde fırsat bu fırsattır düşüncesiyle konut fiyatları ile ikinci el otomobil fiyatlarına zan yaptıkları iddiaları ortalıkta konuşuluyor.

Bu durum oldukça sıkıntılı. Görevliler ise, bu tür olayla karşılaşılması halinde Türk Ceza Kanunu’ndaki Fırsatçılık” maddesinin işletilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Yani, piyasa değeri 50 bin TL olan ikinci el bir otomobili, satıcısının faizler düştü, vadeler uzadı düşüncesiyle 70 bin Tl yapması, fırsatçılık oluyor. Bu durumda, olayın adliyeye intikal ettirilmesi halinde 3 ay ile 8 yıl arasında değişen hapis cezası ve haksız kazancın dört katı para cezası verilmesi söz konusu.

Umarım, böyle kötü niyetli kişiler, ekonomide esmeye başlayan rüzgarlara engel olmazlar. Çünkü, halkımızda mal alımı veya satımı konusunda gerçekten karar verilmişse, geri dönüş kararları çok zor alınıyor.

Önemli olan, kötü niyetli kişilerin bu piyasadan uzaklaştırılması. Bu durumun, insanların mal kazanma, edinme şansı olarak kullanmasına yol açılması.

Piyasa şartlarına göre, açıklanan faizlerin uygulanmasına yarın itibariyle başlanılacak. Şimdiden, bankalarda kuyrukların oluştuğu yolundaki söylemler var. Yine, konut satışları ve araç satışları için ön siparişlerin alındığını duyuyoruz.

Demek ki, ekonomi piyasasında yeni bir canlanma var. Olacak.

Mayıs ayı enflasyon rakamları da açıklandı.  TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre % 1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,57, bir önceki yılın aynı ayına göre % 11,39 ve on iki aylık ortalamalara göre % 12,10 artış gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, % 3,74 ile eğlence ve kültür, % 6,69 ile ulaştırma ve % 7,68 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, % 21,41 ile alkollü içecekler ve tütün, % 20,86 ile çeşitli mal ve hizmetler ve % 14,45 ile konut oldu.

Bu tabloya baktığımızda, ekonominin ve enflasyonun beklenilen düzeyde devam ettiği gözüküyor. Şimdi ise, piyasalardaki yeni canlanma ve faiz oranlarının düşmesinin döviz ve altın fiyatlarında düşme getireceği beklentisi hakim. Eğer, bu işlem gerçekleşirse, insanların yastık altı dövizlerini yatırıma çevirip, ev, konut ve araba alımı için piyasalara kazandırması halinde sanırım, yıl sonu enflasyon hedeflenen düzeyde olmasa bile, koronavirüs etkisiyle allak bulan olan dünya ekonomisindeki sıkıntıları bir nebze rahatlatacak düzeye gelebilir.

Beklentimiz,. Ekonomik hayattaki canlanma ile birlikte, kay yapalım derken, göz çıkarılmasına yönelik uygulamalara, kamu eliyle engel olunması. Çok sıkı ve “bana ne” düşüncesinden uzak denetimler şart.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.