Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeytin Ve Zeytinyağı Üreticileri Gaziantep’te Buluştu

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) işbirliğiyle, "Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Güç Birliği Toplantısı" düzenlendi.Toplantıya, GTB Meclis Başkanı Selami Memiş, EZZİB Başkanı...

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2015 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2015 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) işbirliğiyle, "Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Güç Birliği Toplantısı" düzenlendi.
Toplantıya, GTB Meclis Başkanı Selami Memiş, EZZİB Başkanı Gürkan Renklidağ, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, GTB Meclis Üyesi ve EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi Şerif Selçuk, GTB Meclis Üyesi ve Zeytin Dostu Derneği Başkan Vekili Murat Çetin, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş, EZZİB Yönetim Kurulu Üyeleri ile çeşitli illerden gelen çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Zeytin ve zeytinyağı üreticilerini Gaziantep’te ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarının ifade eden GTB Meclis Başkanı Selami Memiş, toplantının sektördeki güç birliğinin artması adına verimli geçmesini temenni etti.
Barışın ve dostluğun simgesi olan Zeytin’in asırlardır insanoğlunun vazgeçemediği en özel ürünlerin başında geldiğini vurgulayan Memiş, Türkiye’nin birçok sektörde olduğu gibi zeytin ve zeytinyağı üretiminde de dünyanın lider ülkesi haline gelmesini istediklerini söyledi.
Memiş, Zeytinyağında ihracatın istenilen seviyeye gelmesi için yeni ağaç dikimlerinin aralıksız bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
GTB Meclis Üyesi ve aynı zamanda EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi olan Şerif Selçuk ile GTB Meclis Üyesi ve Zeytin Dostları Derneği Başkan Vekili Murat Çetin’de katılımcılara Gaziantep ve bölge illerde gerçekleştirilen zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretimi hakkında bilgiler verdiler.
Selçuk ve Çetin ayrıca, GTB tarafından geçtiğimiz aylarda Amerika Birleşik Devletlerinde zeytin üretimi üzerine yapılan araştırma sonuçlarıyla ilgili paylaşımlarda da bulundular.
DELİCE ZEYTİNLER ÜRETİME KAZANDIRILMALI
Sektördeki yöresel sorunları yerinde dinlemek ve tespit etmek için EZZİB yönetim kurulu toplantılarını zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılan bölgelerde gerçekleştirdiklerini açıklayan EZZİB Başkanı Gürkan Renklidağ ise konuşmasında “ Tarım ürünlerinin ihracatı diğer ürünlerin ihracatına benzemez. Tarladan başlayıp, komisyoncudan, sanayiciye kadar uzanan süreçte herkesi aynı kefeye koyuyoruz. Bu nedenle Türkiye’nin çeşitli illerinde üreticiyle de, sanayiciyle de görüşmeler yapıyoruz ”dedi.
EZZİB’in zeytin üretiminin ve ihracatının arttırılmasına yönelik hazırladığı projeler hakkında bilgiler aktaran Renklidağ, sayıları 80 milyonu bulan ve halk arasında ‘Delice’ olarak adlandırılan yabani zeytin ağaçlarının aşılanması ve farklı bölgelere taşınması konusunda çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
Projenin gerçekleşmesi halinde Dünya zeytin üretiminde ilk sırada yer alan İspanya’yı yakalayabileceklerine işaret eden Renklidağ,” Ülkemizde zeytin ağacı sayısı yaklaşık 175 milyon civarında. Zeytin üretiminde İspanya ise yaklaşık 330 milyon ağaçla en büyük üretici konumunda. Delicelerin aşılanması ve taşınması rekolteye ciddi bir kaynak artışı sunacaktır. Bunun yanı sıra yörelere uygun yeni zeytin ağaçlarının dikimi için sağlanacak teşvikler de ülkemizin bu sektörde İspanya’yı yakalamasına olanak sağlayacaktır ” şeklinde konuştu.
Renklidağ, Türkiye’nin yıllara göre gerçekleştirdiği zeytinyağı ihracatı hakkında da açıklamalarda bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan’da, Gaziantep ve ilçelerinde yapılan zeytin yetiştiriciliğine değinerek, zeytinyağı üretiminde kalite ve pazarlama stratejilerinin önemine vurgu yaptı.
Toplantı, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi tarafından hazırlanan, zeytinin sağlık açısından önemini anlatan kamu spotunun gösteriminin yapılmasının ardından sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.