Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeybekci’den ‘Midnight Express’ itirafı: Algıyı yıkmak için yeterli şey yapmadık

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Midnight Express (Gece Yarısı Ekspresi) filmi ile Türkiye’nin dünyada kötü algılandığına işaret ederken, “Biz, bu algıyı yıkmak için ne yaptık? Belki bireysel olarak iyi şeyler var, ama devlet olarak ne...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2014 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2014 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Zeybekci’den ‘Midnight Express’ itirafı: Algıyı yıkmak için yeterli şey yapmadık
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Midnight Express (Gece Yarısı Ekspresi) filmi ile Türkiye’nin dünyada kötü algılandığına işaret ederken, “Biz, bu algıyı yıkmak için ne yaptık? Belki bireysel olarak iyi şeyler var, ama devlet olarak ne yapıyoruz? Evet devlet olarak biz de bir şeyler yapıyoruz, teşvikler bağlamında yapıyoruz. Ama yeterli değil.” dedi.

Zeybekci, Amerikan yapımı Lost dizisinin yönetmeni Bobby Roth’un da konuk olduğu ‘Dünya Sinema ve TV Endüstrisinde Yükselen Değer Türkiye’ panelini takip etti. Panelden evvel söz alan Zeybekci, sanatsal ürünler ile tüketim eğilimlerini belirlemenin mümkün olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu alanda yeni yeni etkin olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin hammadde zengini olmadığından yakınan Zeybekci, şunları ifade etti:

“Ülkemiz hammaddeyi kontrol etme, egemen olma adına uzun bir dönemi ıskaladı. Kültür coğrafyası olarak gördüğümüz, dünyanın en zengin hammaddelerinin bulunduğu coğrafyada Türkiye maalesef 1-2 asrı ıskaladı. Türkiye aynı coğrafyada enerji varlıklarını kontrol etmede de 1 asrı ıskaladı. Yine biz bilerek ya da bilmeyerek, daha planlı veya plansız kendi temelimizden, varlığımızdan, 3 bin seneye dayanan tarihimizin bize sunduğu kültür coğrafyamızda etkin olamadık. En etkin olacağımız alanda; aynı beğenileri, aynı öfke ve mutluluk dalgalarını yakalayacağımız coğrafyada etkin olamadık. Biz Türkiye olarak yönümüzü Batı uygarlığına çevirerek muasır medeniyet seviyesini gaye olarak belirledik. Ama o yolculukta kendi kültürümüzü bir yana bıraktık. Olmamız gereken, şey, daha başaramadığımız şey şu an önümüzde duruyor.”

Türkiye orijinli sanatsal ürünlerin bölge ülkelerde etkin olduğunu anlatan Ekonomi Bakanı, şöyle devam etti:

“Yakınlarda Dubai’de cadde kenarında ya da yol ortalarında büyük bilbordlarda gördüğüm tablo beni memnun etti. Bizim filmlerimiz, bizim dizilerimiz, bizim starlarımız orijinal kıyafetleri ile oradaydı. Aklıma iyi bir fikir geldi. Birden ‘biz ne yapıyoruz’ dedim. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile faaliyete koyulduk. Bizim için imkânlarla dolu olan kültür coğrafyamızda neler yapabileceğimizi ele almaya başladık. Biz Midnight Express ile ilgili algıyı yıkmak için ne yaptık? Evet bireysel olarak iyi şeyler var. Ama devlet olarak biz ne yapıyoruz? Evet devlet olarak biz de bir şeyler yapıyoruz, teşvikler bağlamında yapıyoruz. Ama yeterli değil. Örneğin teşvikleri iyi anlatamıyoruz. Film sanayi ve dizi sektörü için hangi imkânları verdiğimizi anlatamıyoruz.”

Nihat Zeybekci, dizilerin bölge ülkelerin yanında ABD’de de ilgi gördüğünden söz etti ve şu örneği verdi:

“ABD’de pasaport kontrolünde polis, Türkiye’den birine ‘şu dizide şundan sonra ne oldu’ diye soruyor. Demek ki bu çok etkin bir şey. Çok güçlü bir yöntem. Bu bile iletişimin ne denli önemli olduğunun bir emaresi."

Zeybekci, yapımlara teşviki 10-20-30 kat artırmaya açık olduklarını sözlerine ekledi.

"DÜNYADA SİNEMA VE TV SEKTÖRÜ, İLAÇ VE SİLAHIN ARDINDAN GELİYOR"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de dünya sinema ve TV sektörünün ilaç ve silah sanayinin ardından geldiğini; 2013’te 88 milyar dolar büyüklük elde ettiğini bildirdi. 2017’de bu rakamın 100 milyar, 2018’de ise 110 milyar dolar olacağını açıklayan Büyükekşi, “Türkiye dizi sektöründe birinciliğe oynuyor. ABD’nin ardından en çok dizi ihracatı yapan ikinci ülke konumundayız. Mallarımızı tanıtmak için ürün ve marka yerleştirmeye daha fazla önem vermeliyiz. Böyle mallarımızın ihracatını artırarak, kültür ürünleri ihracatımızı 2023’te 2 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

ROTH: MİDNİGHT EXPRESS’TE ANLATILAN TÜRKİYE İLE BENiM GÖRDÜĞÜM TÜRKİYE AYNI DEĞİL

Prison’s Break ve Lost gibi yapımlarla tanınan Bobby Roth ise Türkiye’yi yeni tanıdığını belirtti. Midnight Express’te anlatılan Türkiye ile gördüğü Türkiye’nin aynı olmadığını vurguladı. Roth, Filinta’nın çekimleri için ülkede bulunduğuna temas etti. Yapımın başarılı olacağı, beğenileceğini iddia etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.