Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeybekci’den Dış Ticaret Değerlendirmesi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, küresel ticaretin yer aldığı atmosferin umut verici görünmemesine rağmen, Türkiye ekonomisini birçok açıdan doğrudan etkileyen bu unsurlara ilaveten, bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerin de dış ticaret rakamları...

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2016 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2016 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Zeybekci, küresel ticaretin yer aldığı atmosferin umut verici görünmemesine rağmen, Türkiye ekonomisini birçok açıdan doğrudan etkileyen bu unsurlara ilaveten, bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerin de dış ticaret rakamları üzerinde belirleyici olduğunu söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci , 2016 Mayıs ayı dış ticaret verilerine ilişkin yazılı olarak değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi dış ticaret rakamlarına göre, 2016 yılı Mayıs ayı ihracatı 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 9,6 oranında artarak 12 milyar 140 milyon dolar olurken; ithalat ise yüzde 3,8 azalarak 17 milyar 194 milyon dolar olarak gerçekleştirdiğini belirten Zeybekci, böylece Mayıs ayı itibariyle dış ticaret açığının yüzde 25,5 azaltarak 5 milyar 54 milyon dolar seviyesine geriletmiş bulunduğunu kaydetti.
2015 yılında oldukça sarsıntılı bir dönem geçiren küresel ekonomi, bu olumsuz görünümünü küresel ticaret rakamlarına da doğrudan yansıttığını açıklayan Zeybekci, “2015’in tamamında yüzde 13,2 gibi ciddi bir daralma kaydeden küresel ihracattaki negatif seyir, 2016 yılında da devam ediyor. Nitekim Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre bu yılın ilk çeyreğinde toplam küresel ihracat yüzde 8,5 oranında daraldı. Her ne kadar 2015’in aynı döneminde şahit olduğumuz daralma daha yüksek düzeyde olsa da, 2016 yılının da küresel ticaret için güçlüklerle dolu bir dönem olduğu ortadadır” dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, küresel talebin halen durgun seyrettiği ve emtia fiyatlarında yeterli toparlanmanın sağlanamadığı bir dönemden geçen dünyanın, küresel ticaretin içinde yer aldığı atmosferinin umut verici görünmediğini vurgulayarak, Türkiye ekonomisini birçok açıdan doğrudan etkileyen bu unsurlara ilaveten, bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerin de dış ticaret rakamları üzerinde belirleyici olduğunu söyledi.
Tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye’nin, 2016 yılının ilk 5 aylık dönemi içerisinde tam 3 ayda ihracatını artırmayı başardığının altını çizen Ekonomi Bakanı, “Daha evvel Şubat ayında yüzde 1,1 oranında, Mart ayında da yüzde 2 düzeyinde artış sağlayan ihracatımız, Mayıs ayı ile beraber yüzde 9,6 gibi ciddi bir artış kaydetmiştir. Yani küresel risklerin hem sayıca arttığı bir ortamda Türkiye ekonomisi, ihracatında sağladığı söz konusu artış ile parmakla gösterilen bir konumda yer almaya devam etmektedir. Dış ticaret açığını azaltma noktasında son dönemlerde ciddi bir başarı grafiği çizen Türkiye, bu ivmesini 2016 yılında da sürdürmektedir. Bu yılın Mayıs ayında dış ticaret açığındaki yüzde 25,5’lik düşüş son derece olumlu bir gelişmedir. Bu sayede Mayıs ayında ihracatımızın ithalatı karşılama oranı geçen yılki yüzde 62 seviyesinden yüzde 70,6 seviyesine yükseldi. Yine benzer şekilde, ilk 5 aylık dönem itibariyle ihracatımızın ithalatı karşılama oranı 2015 yılındaki yüzde 69,4 seviyesinden yüzde 73,3 seviyesine yükseldi.
Daha evvel de dile getirmiş olduğumuz gibi; 2016 sonu itibariyle serbest bölgeler net ihracatı ve bavul ticaretinin de eklenmesi ile ihracatın ithalatı karşılama oranında çok yüksek düzeylere, hatta başa baş seviyesine kadar yükselebileceğini öngörüyoruz. Diğer taraftan, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artış, cari açıkla mücadele yolundaki çabalarımızı da destekleyen bir unsurdur. 2014 yılından bu yana hem cari açığını azaltan, hem de ekonomik büyümesini küresel ortalamaların üzerinde gerçekleştiren Türkiye ekonomisi, kendi başarı öyküsünü farklı kulvarlarda sürdürmekte devam etmektedir. Bu eğilimin 2016 yılının tamamında güçlenerek sürmesini öngörüyoruz” dedi.
“AB EKONOMİSİNİN TOPARLANMASI İHRACATIMIZI OLUMLU YÖNDE ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR”
Avrupa Birliği ekonomilerinde görülen ılımlı büyümenin Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye devam etmesi ve bu ekonomilerdeki ötelenmiş tüketimin tekrar harekete geçmeye başlamasının Türkiye’nin ihracatını olumlu yönde etkilediğini bildirerek şunları söyledi: “Mayıs ayında Avrupa Birliği’ne ihracatımız yüzde 25,1 artışla 5 milyar 887 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece Mayıs ayında AB’ye ihracatımızın toplam ihracattaki payı yüzde 48,5 seviyesine yükselmiştir. 2016 yılının tamamında da çevre ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisini AB’de yaşanan ekonomik canlanmanın dengeleyeceğini tahmin ediyoruz. Avrupa ekonomilerindeki toparlanmaya önemli katkısıyla birlikte İngiltere en fazla ihracat yaptığımız ülke oldu. İhracatımızdaki ilk 4 ülke sırasıyla İngiltere, Almanya, İran ve İtalya; ithalatımızdaki ilk 4 ülke ise Çin, Almanya, ABD ve Rusya olmuştur.
2016 yılını yeni ihracat seferberliğini başlattığımız bir yıl olarak değerlendiriyoruz. Bu yıl alacağımız önlemlerle ihracatçımızın önünü açacak, ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını geliştirecek, üretime dayalı bir temel inşa edeceğiz. Son yıllarda hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkelerin boğuştuğu küresel olumsuzluklara rağmen ülkemiz, ihracatını artırma yolunda adımlar atmaya devam ediyor. Bu özverili çabanın arkasında Hükümetimizin gerçekleştirdiği yapısal reformlar ve sağladığı istikrar ortamı belirleyici konumdadır. Dış ticaret açığını kontrol altına almaya devam edecek, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki yükselişi muhafaza edecek ve bu eksende mal ticaretimizin cari açığımıza olumlu katkısını sürdüreceğiz”.
Ayrıca son zamanlarda komşu ve bölge pazarlarla başlatılan diyalog süreci ve bu minvalde ikili ilişkilerinde meydana gelecek iyileşmelere bağlı olarak da, komşularla ve bölgede olan ihracatın önümüzdeki aylarda artmasını beklediklerini belirten Zeybekci değer lendirmesini şöyle tamamladı: “Bu vesileyle, her türlü risk unsuruna rağmen Mayıs ayında ihracatımızı artırma becerisini sergileyen fedakâr ihracatçılarımızı ve ekonomimizin ana lokomotifi olan üreticilerimizi can-ı gönülden tebrik eder, başarılarının devamını dilerim”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.