Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeybekci’den Brexit Değerlendirmesi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Birleşik Krallık halkının gerçekleştirdiği referandumun çok önemli ve tarihi bir gelişme olduğunu belirterek, AB’nin yapısında köklü değişiklikleri ortaya çıkarabileceğini söyledi.Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,...

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2016 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2016 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Birleşik Krallık halkının gerçekleştirdiği referandumun çok önemli ve tarihi bir gelişme olduğunu belirterek, AB’nin yapısında köklü değişiklikleri ortaya çıkarabileceğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma kararı üzerine yazılı açıklama yaptı. Birleşik Krallık halkının, 23 Haziran (Dün) gerçekleştirdiği bir referandumla, Avrupa Birliği’nden çıkma kararı almasının tabi olarak çok önemli ve tarihi bir gelişme olduğunu belirten Zeybekci, bu gelişmenin belki de AB’nin yapısında köklü değişiklikleri ortaya çıkarabileceğini bildirerek, "Brexit’in siyasi anlamda çok önemli sonuçları olacaktır. Tüm Avrupa Brüksel’den daha ayrı siyasi karar mekanizmalarına doğru ilerleyecektir. Birleşik Krallık, 2009 yılı sonrasında AB büyümesine tek başına yüzde 35 katkı vermiştir. 2015 sonu itibarıyla 16,2 trilyon dolar büyüklüğünde, kişi başına düşen geliri 31 bin 900 dolar olan AB ekonomisi; Birleşik Krallık’ın Birlikten ayrılması sonucu 13,4 trilyon dolara ve kişi başına düşen gelirin 30 bin dolara indiği bir ekonomi olacaktır" dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, siyasi alandan farklı olarak AB ile ekonomik ortaklıkta aynı derinlikte bir ayrışma yaşanmayacağını belirterek, “Gerek Pazar bütünlüğü, coğrafi özellikleri ve sanayileşme, gerekse karşılıklı üretim entegrasyonu gibi birçok faktörle birbirine bağlanmış olan AB’de bundan sonraki süreçte kısa vadede önemli değişiklikler olmamakla beraber; orta-uzun vadede ekonomik birlikteliğinde, ortaklığında bir zayıflama olmaksızın, ülkelerin daha bağımsız hareket etme ve karar alma sonuçları kaçınılmaz olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE AÇISINDAN ETKİLER
Türkiye’nin Gümrük Birliği bağları olan, 20 yıldan bu yana ekonomik anlamda tam entegrasyona doğru adımlar attığı AB ile bu ilişkide bir değişiklik olmayacağını vurgulayan Zeybekci, “Gümrük Birliği’nin güncellenerek ekonomik birliktelik yönünde 2017 yılında önemli sonuçlara ulaşılacaktır. Birleşik Krallık açısından, referandum sonuçlarına göre siyasi ayrılma kaçınılmaz olacaktır. Ancak AB ve Birleşik Krallık arasındaki ekonomik entegrasyon hemen hemen aynı seviyede olması her iki taraf için de kaçınılmaz zorunluluktur”.
Bakan Zeybekci, halihazırda oldukça iyi seviyede siyasi ve ekonomik ilişkileri olan Türkiye ve Birleşik Krallık’ın önümüzdeki dönemde yatırım, dış ticaret ve finans ilişkilerinin güçlenerek devam etmesi için adımlar atmaya devam edeceğini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.