Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeybekci, malvarlığına el koyma suçlarının kapsamının genişletilmesini savundu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni yargı paketinde yer alan 'makul şüphe' ve bu çercevede mal varlığına el koyulmasını esas alan hükmün ardında durdu. Zeybekci, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) normlarına tabi olduğunu; kurum ve kurallarının...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2014 14:35
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2014 14:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Zeybekci, malvarlığına el koyma suçlarının kapsamının genişletilmesini savundu
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni yargı paketinde yer alan 'makul şüphe' ve bu çercevede mal varlığına el koyulmasını esas alan hükmün ardında durdu. Zeybekci, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) normlarına tabi olduğunu; kurum ve kurallarının dünya ile uyumlu ilerlediğini öne sürdü.

Zeybekci, Portekiz Başbakan Yardımcısı Paulo Portas ile bir araya geldi. Bu kapsamda Türkiye-Portekiz JETCO 2. Dönem Toplantısı yapıldı. Hemen ardından JETCO Protokolü paraflandı. Sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Zeybekci, Türkiye ve Portekiz’in her anlamda bir birini tamamladığını dile getirdi. Zeybekci, iki ülkenin bir birinden yatırım alabileceğini; üçüncü ülkelerde ortak faaliyetlerde bulunabileceğini ifade etti. Türkiye ve Portekiz için önemli yatırım alanlarını gıda, enerji, yapı ve nakliye olarak sıraladı.

TÜRKİYE-PORTEKİZ TİCARETİ 1 MİLYAR DOLARI BULDU

Ekonomi Bakanı, “Portekiz ile ticaret hedefiniz nedir?” sorusuna, “Biz 300 milyon dolardan 1 milyar dolara geldik. İki ülkenin bu anlamda durumu gayet iyi, burada rakam beyan etmemem gerek ama ticaret hedefi büyük. Bu 1 milyar doları artırmak temennimiz.” karşılığını verdi. “Yeni yargı paketinde makul şüphelinin mal varlığına el konulabileceği hükmü yer alıyor. Hükmün yatırımcıda kaygılara neden olduğu iddiaları var, bu konuda beyanınız olacak mı? Yüreklere su serpecek bir açıklamanız olacak mı?” sorusunu Nihat Zeybekci, şöyle cevapladı:

“Yüreklere su serpme ihtiyacı yok. Türkiye’nin çok güçlü bir demokrasisi var. Türkiye’nin evrensel standartta hukuk normu ve demokrasisi var. Ama yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Lakin, Türkiye’de hiçbir kurum, kural evrensel hukuk normlarına aykırı olamaz. Türkiye, dünya ekonomik ailesine entegre olan bir ülke. Kuralları itibari ile biz dünyada AB ile Gümrük Birliği bağlamında anlaşması olan ve birliği olan tek ülkeyiz. Kurallar itibari ile AB’nin tüm kurallarına tabiyiz. Ben böyle şeyleri spekülasyon olarak görüyorum. Biliyorum bu kurallar dışında, evrensel standartlar dışında rahatsızlık olmaz.”

MERKEZ BANKASI’NA FAİZ TENKİDİ: BÜYÜME VE ÜRETİME KATKI SUNMUYOR

Merkez Bankası’nın faiz kararı ile ilgili yorumları sorulan Zeybekci, şunları kaydetti:

“Faizlerin indirime gidilmemesi üretime katkı sunar bir yaklaşım değil, büyümeye katkı sunar bir yaklaşım değil. Faizlerin bu seviyede korunması, indirilmemesi enflasyon ile mücadeleye olumlu katkı vermez. Bundan böyle Merkez Bankası’nın büyümeye katkı sunan, üretimi artırmaya katkı sunan, enflasyonu önleyen, önden giden, istihdamı artıran bir anlayışa yönelmesi gerekiyor. İhracat için de faiz önemli. Faizleri yukarıda tuttuğumuzda rekabetçi kur da tehlike ve riskler algılıyoruz. Faiz yukarıda olduğunda sıcak para ile ilgili öngörüleri aşan talep olunca lira ihracatçıyı değil ithalatı teşvik etmesinden kaygılıyız.”

PORTAS: AB’NİN ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE YAPACAĞI STA TÜRKİYE’Yİ KAPSAMALI

Portekiz Başbakan Yardımcısı Paulo Portas ise Türkiye’nin yatırımlarına açık olduklarını belirtti. Portas, “Yatırımlar için iyi bir çerçeve ortaya koyuyoruz. Yatırım çekmek için kurumlar gelir vergisini indiriyoruz.” dedi. Türkiye ile gıda, tarım, yapı ve enerji gibi yatırım alanlarına odaklanacaklarını anlattı. Türkiye’nin AB üyeliğini onayladıklarından söz ederken “Eğer AB büyüyecekse Türkiye’nin yardımı ile büyüyecektir. Bu anlamda yeni fasıllar açılmalı." ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin, “Türkiye, Gümrük Birliği üyesi olup AB ülkeleri üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşması (STA) yaptığında yara alıyor. Bu konuda ne gibi adımlar atılmalı?” sorusuna Paulo Portas, “Türkiye bu anlaşmaların görüşmelerine dahil olmalıdır. Ben Türkiye tarafının kaygılarını anlıyorum. AB’nin üçüncü taraflarla yapacağı anlaşmalar Türkiye’yi kapsamalı. Türkiye ile ilgili hususi madde olmalı. Biz Türkiye’nin başarılarını görüyoruz. Şu an AB’ye aday ülke olarak ortaklık yapıyoruz, ileride üye ülke olarak ortaklık yapacağız." karşılığını verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.