Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeybekci: ABD'li ticaret bakanı ile TTIP için ahitleştik

Ekonami Bakanı Nihat Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile yaptığı görüşmede Trasatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı (TTIP) üzerinde durduklarını anlattı. Görüşmeler bittiğinde Türkiye' TTIP içerisinde değilsek, eş zamanlı...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2014 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2014 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Zeybekci: ABD'li ticaret bakanı ile TTIP için ahitleştik
Ekonami Bakanı Nihat Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile yaptığı görüşmede Trasatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı (TTIP) üzerinde durduklarını anlattı. Görüşmeler bittiğinde Türkiye' TTIP içerisinde değilsek, eş zamanlı bir şekilde serbest ticaret anlaşması bitirmemişsek, Türkiye'nin Gümrük Birliği sürdürmesinin imkansız hale gelebileceğini vurgulayan Zeybekci, "Ortaklık anlayışının tersine hareketler yapmak zorunda kalabilir, Türkiye, diye görüşlerimizi beyan ettik, konuştuk her iki tarafla. Bunun olmaması yönünde ikimiz de ahitleştik." dedi.

Bakan Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada görüşmelerde bir çok konunun dile getirildiğini aktardı. Genelde savunma, ekonomi ve politik konular üzerinde durduklarını bildiren Bakan Zeybekci, mutabık kalınan işbirlikeleri hakkında da "Türkiye olarak, müttefik olduğumuz ABD ile bu güne kadar ki geldiğimiz süreçte kademe değişikliğine gidilmesinin altını çizdik. Bugüne kadar, savunma amaçlı, strateji ve politik iş birliği vardı. Bu ortaklığın ekonomik ve politik ortaklığa dayanması artık diğer ortaklıkların ekonomik bir ortaklık üzerine inşa edilmesi, bu ziyaretin birinci başlığı olarak görebiliriz. Bunun altında mutabık kaldık." bilgilerini verdi.

ABD'nin çelişk sektörüne uyguladığı anti-damping uygulamalarını da eleştiren Zeybekci, ilişkilere, ittifaka uygun düşmediğinin altını çizdi. Zeybekci, konu ile ilgili ABD'li Bakan Prıtzker'e "Anti-damping soruşturmaları ile ilgili kamuoyunu Türkiye'de hükümetin üzerinde karşıt önlemler almak yönünde bir baskı kurmaya yarıyor. Bizim de karşıt önlemler almamız gerekiyor. Türk ürünlerinde özelikle petrol ve doğal gaz taşımacılığında kullanılan çelik borulara, ABD'nin koymuş olduğu bu anti-damping soruşturmasında koymuş olduğu vergiden duyduğumuz rahatsızlığı belirttik ve karşı önlemler almaya devam edeceğimizi söyledik. Bunun gerekli olmadığını söyledik." görüşlerini ifade ettiklerini anlattı.

Görüşmede TTIP konusunda da Türkiye'nin beklentilerini ele aldıklarını anlatan Zeybekci, "TTIP görüşmeleri bittiğinde Türkiye orada değilse, Türkiye eş zamanlı bir şekilde serbest ticaret anlaşması bitirememişse, Türkiye'nin Gümrük Birliği sürdürmesi imkansız hale gelebilir. Gerekse, bu ortaklık anlayışının tersine hareketler yapmak zorunda kalabilir, Türkiye, diye görüşlerimizi beyan ettik, konuştuk her iki tarafla. Bunun olmaması yönünde ikimiz de ahitleştik. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız görüşmemizde ev ödevleri verdi, bunu her ikimiz de aldık. Bunu önümüzdeki süreçte gidermek için kullanacağız." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık olarak 820 kişilik bir iş adamı heyeti ile ABD'li bakanın dolaştığını ifade eden Zeybekci, "Milyar dolarlık cirosu olan şirketler, ABD'nin ihracat danışmanlık konseyi ile beraber geldi. Onlarla beraber olduk. Yorumlarını aldık. Yorumları 'Türkiye'den çok etkilendik. Pozitif düşüncelerle ayrılıyoruz.' yönünde." dedi.

İki ülke ticaret hacminin genişletilmesi ile ilgili sorunlar olduğunun aktarılması üzerine de Bakan Zeybekci, "Türkiye olarak bazı diye getirilen sorunlar var. Kamu alımları ile ilgili. Rekabet ile ilgili. Ayakkabı ithalatı ile ilgili aldığımız önlemler konuşuldu. Anti-damping konuşuldu. Almış olduğumuz önlemlerin tamamında mütekabiliyet esaslı hareket ettiğimizi söyledik." ifadeleri ile karşılık verdi.

"TTIP ile ilgili görüşlerinize verdikleri cevap ne oldu?" sorusuna da Zeybekci şu cevabı verdi: "Gayet olumlu net bir şekilde teşit ettiler. Gümrük Birliği'ndeki asimetrik yapı, gerekse TTIP görüşmelerinin içinde olduğu Dünya Bankası'nın kapsamlı bir raporu söz konusu. Türkiye'nin yönü hep Batı'ya doğru olmuştur. Teknolojik anlamında söylemiyorum. Demokrasi ve muasır medeniyetler anlamında. Türkiye'nin bu yürüyüşü devam edecek. Türkiye TTIP ve Gümrük Birliği olmazsa, asla Türkiye'de alternatifler içinde görmüyoruz. Türkiye bu organizasyonlar içinde olacaktır. Gereği neyse yapılacaktır. Bu yürüyüşe destek olacaktır."

"Başka sorunlu alanlar var mı?" sorusuna da Bakan Zeybekci, "Onlarda da var. Biz de de. Bankacılık sektörü." şeklinde cevap verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.