Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Zarar' iddialarına Bakan'dan cevap geldi!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Osmangazi Köprüsü’ne ilişkin ‘Araç geçişi günde 5-6 bine indi’ iddialarına, “Polemiğe girmek istemiyorum ama eksik bilgiyle yorum yapılıyor. Bugün köprüden ortalama günlük geçişler 20 binin üzerinde. Bu rakam beklentilerimizin üstünde” cevabını verdi. Arslan, geçiş fiyatında değişiklik olmayacağını da söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2016 08:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2016 08:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Zarar' iddialarına Bakan'dan cevap geldi!
ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 30 Haziran’da açışı yapılan para geçişin ise 11 Temmuz’da başladığı Osmangazi Köprüsü’nde ücretlerin yüksek olması nedeniyle geçişlerin çok düşük kaldığı iddialarını değerlendirdi. Geçtiğimiz günlerde köprüde günlük geçiş sayısının 5-6 binlerde kaldığı, bu nedenle de Hazine’nin ciddi bir garanti ödemesi yapması gerektiği iddiası basında gündeme gelmiş ve önemli bir tartışma yaratmıştı. Arslan bu iddialara ilişkin net konuştu: "11 Temmuz’dan itibaren köprüde ortalama geçişler 20 binin üstünde. Bu rakam beklentilerimizin üstünde.”

BEKLENTİLERİN ÜSTÜNDE

Osmangazi Köprüsü’yle ilgili tartışmaların polemiğe girmek istemediği bir konu olduğunu belirten Arslan, “Bir kere Osmangazi Köprüsü projenin sadece bir bölümü, 385 kilometrelik otoyol bölümü de var ve tamamı 2018’in başında bitecek. Şu anda Osmangazi Köprüsü’yle beraber projenin sadece 58 kilometresi bitti. Bugün köprüden ortalama 20 bin aracın üzerinde geçiş yapılıyor. Bu da bizim başlangıçta öngördüğümüz rakamların üstünde. Eksik bilgiyle yorum yapılıyor” dedi.

FİYAT AYARLAMASI YOK

Kamunun projeyi yaparken 5 kuruş dahi ödemediğini kaydeden Arslan şunları söyledi: “Elbette kimse babasının hayrına yapmıyor. Ama şunu dikkate almak lazım, Hazine garantisiyle ilgili süreçler yıl sonunda ortalamalar dikkate alınarak hesaplanır. Böyle bir proje 3-6 aylık periyotlarla değerlendirilmeli. Hiçbir proje, başlangıçta ilk günden yükünü almaz. Orta ve uzun vadede geçen araç sayısının artacağı öngörülüyor. Köprünün geçiş ücretlerinde ise bir değişiklik olmayacak. Fiyatı belirlerken, bir maliyet-fayda dengesi gözettik. Biz bazı kişi ve grupların menfaatini dikkate alırsak çalışamayız. Ülkenin, bölgenin ve bölge insanının menfaatleri bizim temel önceliklerimiz.”

ULAŞTIRMA FONU GELİYOR

Ulaştırmadaki altyapı projelerine yönelik yeni fonlar-kaynaklar oluşturmak için, hükümet olarak çalışma yaptıklarını da açıklayan Arslan, “Bu varlık fonundan ayrı özel bir çalışma. Yakında detayları netleşecek ve kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

YAVUZ SULTAN’DA 15 GÜNLÜK İŞ KALDI

BAKAN Arslan, darbe girişiminin kimsenin istemediği bir şey olduğunu belirterek büyük projeler hakkında şu açıklamayı yaptı: “Ama bir başka pencereden bakınca da Türkiye’de demokrasinin oturduğunu, vatandaşın demokratik hukuk devleti kapsamında haklarına sahip çıktığını dünyaya göstermiş oldu. Geldiğimiz noktada, demokratik hukuk devletinin kalıcılığı aslında dış dünyanın Türkiye’ye daha güvenle bakması için önemli bir gerekçe. Büyük projelere devam edeceğiz. Bir aksama yok. 26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yüksek katılımlı bir törenle açacağız, orada 10-15 günlük bir işimiz kaldı. Avrasya Tüneli’nde çalışmalar tam hızıyla sürüyor. Darbe girişiminin ilk bir-iki günü dışında yoğun mesaiyle çalışmaya devam ediliyor. 20 Aralık’ta orayı açmak için çalışıyoruz. 3. havalimanında 16 bin kişi, 24 saat çalışıyor. Hedef projeyi, 2018 ilk çeyrekte bitirmek. Projelerle ilgili bir aksaklık çıktığında, hızla müdahale ediyoruz.“

KANAL İSTANBUL’DA SON AŞAMAYA GELDİK

YENİ projeler anlamında 1915 Çanakkale Köprüsü’ne yoğunlaştıklarını söyleyen Ahmet Arslan, “Yılbaşında ihaleyi bitirip, işe başlamak istiyoruz. Kanal İstanbul’da birçok noktada güzergah çalışmaları yapıldı ve son aşamaya geldi. Artık finansal yöntemleri konuşuyoruz. Finansal yöntemin de adını koyduktan sonra, ihale sürecini başlatacağız. Kamu kaynakları mı kullanılacak, yap-işlet mi olacak, başka bir yöntemle kamu-özel sektör ortak mı çalışacak bütün bunları çalışıyoruz. Bu projede olası güzergahlar zaten kamuoyu gündemine düştü, onların tümünü çalışıyoruz” dedi

FİLYOS LİMANI’NA İLK KAZMA VURULUYOR

İSTANBUL’da 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli projesi için 15 Temmuz sonrası uygulama projeleri için ihale başlatıldığını hatırlatan Bakan Arslan şu detayları verdi: “3 firma teknik yeterlilik aldı. 10 Ağustos’ta da mali teklifleri açacağız. Filyos Limanı içinse geçtiğimiz günlerde ihale süreci tamamlandı. Yer teslimi de yapıldı, bugünlerde kazma vurulacak ve proje başlayacak. 15 Temmuz sonrası işlerin durmadığının en güzel göstergelerinden biri bu limanın yapımına başlanmış olması. Rize-Artvin havalimanı deniz üzerine yapacağımız ikinci büyük havalimanı. Burada da Eylülün ilk yarısı için ihale tarihi almak istiyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini de sene sonuna kadar bitirip, tren işletmeciliğine başlamak istiyoruz. Bütün projeleri hızlandırmak istiyoruz. Ülkemiz sıkıntılı bir dönem yaşadı. Bunu hızlı atlatmanın yolu, ticaretin ve ekonominin büyümesi ve 2023 hedeflerine yürümekten geçer. Ulaştırma altyapı projeleri, bu nedenle önemli.”

DAMARLARINA BASINCA DURDURMAYA ÇALIŞIYORLAR

“TÜRKİYE’yi coğrafya üzerinde köprü olmaktan çıkarıp, dünyanın ticaret koridorları anlamında köprü haline getirmeye çalışıyoruz” yorumunu da yapan Bakan Arslan, “Türkiye’deki projeleri birbiriyle bağladığınızda, uluslararası alanda mallarınızı en kısa ve ekonomik olarak taşıyabileceğiniz bir koridor ortaya çıkacak. Ama dünyada ticaretin-ulaştırmanın merkezi olan uluslararası çevreler, bu pazar Türkiye’ye kaymaya başlayınca “dur” demek istediler. Biz damarlarına bastığımız için Türkiye’yi istemiyorlar, Tayyip Erdoğan’ı istemiyorlar.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.