Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yüksekova’da Dış Ticaret Bilgilendirme semineri

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) işbirliğinde "Dış Ticaret Bilgilendirme" semineri düzenlendi.Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği...

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2017 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2017 18:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yüksekova’da Dış Ticaret Bilgilendirme semineri

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) işbirliğinde "Dış Ticaret Bilgilendirme" semineri düzenlendi.

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) koordinatörlüğünde Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odasının toplantı salonunda "Dış Ticaret Bilgilendirme" semineri düzenlendi. Seminere Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Aytaç Yenal, İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Mustafa Yılmaz, İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Ömer İlhan, İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Harun Koçak, İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Yasin Şahin, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, Esnaf ve Sanatkarlar Başkanı İrfan Sarı, Şoförler Odası Başkanı Yavuz Özcan ve ihracatçılar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, Esendere Sınır Kapısı’nda yapılan ihracat istatistiklerini paylaştı. Özdemir, “2013 yılında buranın yönetim kurulu başkanı seçildiğimde 100‘ün üstünde ithalat ve ihracat yapan firmalarım vardı. Şuan içler acısı bir rakam. 25 tane firmamız kaldı. 2012 yılında Esendere sınır kapısında yaptığımız ihracat 355 milyon dolar, 2013 yılında yaptığımız ihracat 286 milyon dolar, 2014 yılında adeta bir rekor kırdık 380 milyon dolar. Maalesef 2015 yılının ilk 6 ayında ihracat yapabildik, güvenlik nedeniyle sınır kapısı 6 ay kapalı kaldı. 180 milyon ihracat yapabildik. En acı tablo 2016 yılına ait 23 milyon ihracat yapabilmişiz, Ağustos ayından itibaren 22 milyon dolar bu bizim için çok sıkıntılı ve sancılı bir süreçtir” dedi.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Aytaç Yenal ise, “Biz Yüksekova’yı bölge ekonomisi açısından çok kritik bir öneme ve konuma sahip görüyoruz. İran-Irak gibi önemli ekonomilerle sınırdaş olan bu ilçemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın da müjdelediği gibi yakın gelecekte il statüsü kazanacak. Böylelikle sahip olduğu ekonomik potansiyel daha da artacak. Söz konusu potansiyeli değerlendirmek ve bölge halkının yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla Sayın Kaymakamımız önderliğinde yapılan alt yapı ve üst yapı çalışmaları önümüzde ki dönemde Yüksekova’yı bölgenin merkezi haline getirecek. Yüksekova’daki mevcut ticari aktiviteyi öncelikle komşu ülkelerden uzak İran ile ziyaretle yapılan yatırımları arttırmayı hedeflememiz lazım. Bununla beraber tarımsal ürünleri, madencilik ürünleri gibi doğal ürünleri ihracata yönlendirmeliyiz. Organize sanayi bölgesi alanında üretimleri gerçekleştirmeliyiz. Sınır ticareti daha çok gelişmeli, bu bahsettiğimiz Yüksekova ekonomisini şüphesiz daha çok canlandıracaktır" dedi.

Yenal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yüksekova’nın bölgesel ticari ekonomik bölge haline getirilmesinde şüphesiz bakanlığımız tarafından sağlanan ihracata yönelik desteklerin önem arz ettiği düşüncesindeyiz. Nitekim bakanlığımızın bazı destek programları var. Mesela, uluslararası rekabetin geliştirilmesi, fuar katılım destekleri, yurt dışı bilim mağaza pazar araştırması desteği bunlar hep ihracata yönelik destekler benim gözlemim ve aldığım bilgiler doğrultusunda. Yüksekova’da bu desteklerden hiç faydalanma olmamış. Bu toplantı bir vesile olabilir. Bunlar gerçekten ciddi önemli destekler. Türkiye’de pek çok firma bu desteklerle birlikte ihracatını arttırdı. Bunun yanında üretim teşvikleri bakanlığımızca yabancı sermaye ve üretim teşvikleri sağlıyor.”

Seminer, soru-cevap bölümüyle son buldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.