Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılmaz: 5. İzmir İktisat Kongresi’nde Türk ve dünya ekonomisi masaya yatacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İzmir’de 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 5. İzmir İktisat Kongresi hakkında bir basın toplantısı düzenledi. İdeal politikalar uygulanması halinde Türkiye’nin yakın bir gelecekte dünyanın...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yılmaz: 5. İzmir İktisat Kongresi’nde Türk ve dünya ekonomisi masaya yatacak
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İzmir’de 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 5. İzmir İktisat Kongresi hakkında bir basın toplantısı düzenledi. İdeal politikalar uygulanması halinde Türkiye’nin yakın bir gelecekte dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına girmeye ve kalkınma performansıyla gelişmekte olan ülkelere örnek olmaya aday konumda bulunduğunu aktaran Yılmaz, “Türkiye'nin, 2023 vizyonunda 2 trilyon dolar büyüklüğe ve kişi başı milli gelirinin de 25 bin dolara ulaşması beklenmektedir. İhracattaki hedefimiz ise 500 milyon dolar.” dedi.

Yılmaz, bakanlığının organizasyonunda İzmir Valiliği ve İZKA işbirliğiyla düzenlenecek 5. İzmir İktisat Kongresi ile ilgili olarak Swiss Otel İzmir'de bir basın toplantısı düzenledi. Kongrenin bugüne kadar dört defa düzenlendiğini hatırlatarak, “Kongre, geleneksel olarak uluslararası önemli bir boyuta erişti. 5. İzmir İktisat Kongresi’nin ana temasını, ‘Küresel Ekonomik Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi’ oluşturacak. Küresel krizin dünya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkileri, alınan önlemlere rağmen devam etmekte ve ekonomilerdeki yavaşlama eğilimi sürmektedir. İdeal politikalar uygulanması halinde Türkiye, yakın bir gelecekte dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına girmeye ve kalkınma performansıyla gelişmekte olan ülkelere örnek olmaya aday bir konumdadır.” şeklinde konuştu. Dünyanın 2008 yılından bu yana küresel krizle boğuştuğunu dile getiren Bakan Yılmaz, kongrede krizden sonra dünya ekonomisinde oluşacak yeni yapılanmada Türkiye'nin yerinin de tartışılacağını söyledi: “Kongrede ayrıca yüksek ve istikrarlı büyüme, sanayileşme, girişimcilik, nitelikli insan kaynağı, bölgesel gelişme, rekabetçi ve yaşanabilir kentler, işgücü piyasası ve istihdam, sürdürülebilir kalkınma, uluslararası rekabet gücü, uluslararası ticaret ve benzeri konu başlıkları altında politika önerileri ele alınacak. Küresel ekonomide bir dönüşüm var, bunu anlayalım ve okuyalım. Bu ekonomimizi nasıl etkileyecek diye iyi tartışalım. Türkiye, satın alma gücüyle bakarsanız dünyanın 16. büyük ekonomisi arasında yer alıyor. Dünyanın büyük ilk 20 ekonomisi arasındayız.”

KONGREYE ÜST DÜZEYDE KATILIM OLACAK

Kongreye yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda üst düzey katılım olacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim de katılacak. Kongrede 35 panel düzenleneceğini aktaran Yılmaz, 21’i yurtdışından olmak üzere 241 panelistin yer alacağını dile getirdi: “2 bin 363 davetlinin kongreye teyidi yapılmıştır. 151’i yabancı olmak üzere davetliler gelecek ve etkinlikleri izleyecek. Farklı bakış açılarının en üst düzeyde ifade edileceği bir ortam şekillendirdik. İçeriği bakımından dünyayı tartıştığımız bir kongre. İzmir boyutunun da güçlendirilmesi gerektiğine inandık. Dolayısıyla İzmir’in kalkınma perspektiflerini de kongremizin önemli bir unsuru olarak ele almak istedik.”

Kongrede Ege Bölgesi, İzmir ve EXPO 2020 adaylığıyla ilgili özel oturumlar da yapılacak. Akdeniz'de "Marka Kent İzmir" zirvesinin yanısıra toplam 12 oturumda, Ege'deki çeşitli sektörlerin geleceği tartışılacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.