Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıldız'a göre sanayiciye doğalgaz AB'den daha uygun veriliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda kamunun sattığı fiyatların altında maliyetin oluştuğunu dile getirdi. Yıldız, Türkiye’nin sanayiciye 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesine göre doğalgazı daha uygun fiyattan sunduğunu...

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2014 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yıldız'a göre sanayiciye doğalgaz AB'den daha uygun veriliyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda kamunun sattığı fiyatların altında maliyetin oluştuğunu dile getirdi. Yıldız, Türkiye’nin sanayiciye 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesine göre doğalgazı daha uygun fiyattan sunduğunu söyledi.

World Energy Outlook 2014 Türkiye’ başlıklı raporun tanıtım toplantısında söz alan Yıldız, enerji varlıklarından Türkiye’nin tamamını yararlandırmaya odaklandıklarına işaret etti ve “Edirne’den Karsa elektriksiz yer kalmadı. Doğalgazda da 2016 sonunda aynı konuma geleceğiz.” dedi. Güney Akım tartışmalarına da değinen Yıldız, şöyle devam etti:

“Sayın Putin’in Türkiye temasları malum. Bunun ardından Türkiye’nin içine alındığı bir tarışma oldu, ‘Türkiye Rusya’yı mı yoksa AB’yi mi tercih edecek’ diye. Güney Akım’ın tarafı, ortağı Türkiye değildir. Burada taraflar, ortaklar kimlerdir? Bu suçsa ki suç değil. Bu suça iştirak edenler kimledir? Güney Akım, AB ülkelerinin orta vadede doğalgaz sorununu aşma adına üretilen bir projedir. Bunun fizible olup olmadığını Türkiye tartışmaz. Güney Akım’ın AB’den üç üyesi var, o da Fransa, Almanya ve İtalya’dır. Bizde bırakılan algı Acaba Türkiye Güney Akım’a dahil olduğunda AB’nin dengelerinin yerle bir olup olmayacağıdır. Daha evvel projenin yapılıp yapılmayacağı tartışılıyordu. Ama Sayın Putin Türkiye’de ‘Güney Akım kapandı bundan böyle Türk Akımı’ndan söz edebiliriz’ dedi. Türkiye ne AB’den vazgeçer ne Rusya’dan. Türkiye Rusya için Rusya Türkiye için önemlidir. Türkiye ve Rusya’nın anlaşması da iyi niyet anlaşmasıdır. Bunun hukuki geçerliliği yok. Konu ile ilgili olarak BOTAŞ ve Gazprom’un faaliyetleri olacak. Yani bizim herhangi bir ülkeyi veya projeyi tercih etmemiz diğerinden vazgeçmemiz anlamına gelmez. Biz ABD ile de iyi niyet anlaşması yaptık. Bu konunun bu kadar tartışıldığına şahit olmadık. Yani Türkiye büyüyen ekonomisi, siyaseti ile bütün projeleri kucaklayabilecek, yönetebilecek kabiliyettedir.”

Taner Yıldız ayrıca Türkiye’nin TANAP’ın önemli ortağı olduğunu, bu konuda kararlılığının devam ettiğini de dile getirdi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemeye de değenine Yıldız, “Biz akaryakıt bedelleri ile ilgili otomatik fiyatlama yapıyoruz. Zaman zaman soruluyor ‘bu fiyatlar tüketiciye yansıdı mı' diye. Evet, yansıdı. 55 litre depo daha evvel 280 liraya doluyordu, şu an benzinde 50 lira daha uyguna, dizelde 40 lira daha uyguna doluyor." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.