Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıldız: Merkezi Irak ve Kuzey Irak arasındaki görüşme Aralık’ta

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Irak’ta yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığını ve tutumunu ortaya koyduğunu söyledi. Yıldız, “Merkezi Irak ve Kuzey Irak arasındaki görüşmenin aralık ayında...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yıldız: Merkezi Irak ve Kuzey Irak arasındaki görüşme Aralık’ta
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Irak’ta yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığını ve tutumunu ortaya koyduğunu söyledi. Yıldız, “Merkezi Irak ve Kuzey Irak arasındaki görüşmenin aralık ayında gerçekleştireceklerine inanıyor ve ümit ediyorum. Başka bir türlü bir noktanın da doğru olmadığına inanıyorum.”dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş'ın ev sahipliğinde Meyra Otel’de düzenlenen toplantıya katılan Taner Yıldız, konuşmasının bir bölümünde, Irak’ta yaptığı görüşmelere değindi. Yıldız, “Bundan sonra, Iraklı kardeşlerimizin uzlaşması haline gelecektir, önümüzdeki ay. Türkiye tutumunu ortaya koymuştur. Yöneticiler, ister şirket sahipleri olsunlar ister temsilcileri olsunlar önemli bir prensiple karşı karşıyadır. Bir işin nasıl yapılacağı ortaya koymak istiyorsanız, bunun alt yapısını yapacaksınız. O yüzden Türkiye olumlu tutumu ile beraber bir yere getirmiştir, bu durumu. Petrol arzı ile ilgili konunun toplumla buluşması lazım. İnşallah kendileri anlaşırlar ve inşallah bize de haber verirler.” dedi.
Yıldız, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

“OLUMLU BİR GÖRÜŞME YAPTIK”

Irak’taki temaslarının sorulması üzerine Yıldız, üçlü mekanizmanın kurulması ile alakalı Bağdat’ta bulunduklarını belirterek, çok iyi bir görüşme yaptıklarını aktardı. Olumlu ve pozitif tutumlarını devam ettirdiklerini vurgulayan Yıldız, Kuzey Irak ve Merkezi Irak’la arasındaki iletişimin, onların kendi arasındaki ilişkileri belirleyeceği bir ortam haline geleceğine dikkat çekti.

Yıldız, “Türkiye gerek merkezi Irak hükümeti ile yaptığı anlaşmaların gerekse Kuzey Irak’la beraber yapılan sözleşmelerin, artık Irak’ın önünü açan bir nokta olduğunu söylemem lazım. Kendi aralarındaki mutabakatın, merkezi Irak hükümetinden alınan rızanın, tabii ki bir varlıkta buluşması lazım. O varlıkta petrolün çıkarılması ve petrolün sevk edilmesidir. İnşallah Iraklı kardeşlerimiz, kendi içlerinde böyle bir durumu aşacaklardır. Aralık ayında inşallah gerçekleştireceklerine inanıyor ve ümit ediyorum. Başka bir türlü bir noktanın da doğru olmadığına inanıyorum.” dedi.

Yıldız, Merkezi Irak ile Kuzey Irak’ın görüşmelerinin kısa sürede başlamış olacağını da kaydetti. Görüşmelerin kendilerinin de takip ettiğini ifade etti; değerlendirmeleri daha sonra yapacaklarını dile getirdi.

“KERKÜK-YUMURTALIK BORU HATTI İLE İLGİLİ TARAFLARIN RIZASI OLMALI”

“Kerkük ve Yumurtalık ham petrol boru hattından sevk edilen petrolün kapasitesinin arttırılmasına ilişkin bir görüşme gerçekleşti mi?” sorusuna Yıldız,şöyle cevap verdi:

“Kerkük-Yumurtalık Boru hattı, 20 yıllığına tekrar anlaşmasını yenilediğimiz ve bölgenin dünya pazarlarına açılan bir hattıdır. Günlük 1,5 milyon varil, ham petrol kapasitesine sahiptir. Ne yazık ki şuanda 300 bin 400 bin variller civarında günlük kullanılıyor. Biz ister Irak’ın kuzeyinden ister güneyinden isterse de orta bölümünden her türlü gelecek petrolün bu atıl kapasiteyi doldurması lazım geldiğine inanıyoruz. Kazanan ırak olacak. Biz taşıma tarifesinden aldığımız varil başına 1 -2 doların toplam taşımasına çok katkı olmadığını biliyoruz. Ama biz 1 alıyorsak oradaki taşımadan, ırak bütün dünya pazarlarının fiyatını almış olacak. O yüzden kuzey Irak petrollerinin de bu atıl kapasiteden yararlanmasını Irak’ın normalleşmesi adına ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Ve bunun daha büyük kapasiteyle doldurulması için bizler Basra’dan gelen boru hattının yaklaşık 400 km’lik kısmını Iraklı kardeşlerimiz, merkezi ırak hükumeti, Türkiye’ye teklif etti. El Ambar bölgesinden gelecek olan petrol boru hattının Kerkük yumurtalık boru hattına bağlanmasıyla beraber orada en az 600 – 700 bin variller civarında günlük kapasite eklenmiş olacak. Biz, bu projeyi destekliyoruz. Ve merkezi ırak hükumetiyle bunu beraberce gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun finansman yapısıyla alakalı Türkiye bunu üzerine alabilecek bir inşası ve montajı ile alakalı üzerine alabilecektir. Ve her türlü bu konudaki artışı rahatlıkla karşılayabilecektir. Önemli olan bütün kesimlerin rızasıyla birlikte bir uzlaşı ile bunu yapabilmektir. Ama bu işlerin yapılmasıdır. Altını çizerek söylüyorum. Bu işlerin yapılması daha büyük resimdir. Bütün katmanların bütün taraflarında rızasının olması ilk tercihimizdir.”

“IRAK’LA MÜZAKERELER TARAFLARIN GÖRÜŞLERİNİ OLUMLU YÖNDE ETKİLEYECEKTİR”

Yıldız, Kuzey Irak’la ile varılan mutabakatın ABD tarafından tepki ile karşılandığının hatırlatılması üzerine de, “Biz, orada hep beraber mutabık kaldığımız metin oluşturduk. Ben Türkçe anlaştığımız metni tekrar paylaşmak isterim. Onun için Irak Kürdistan bölgesi yönetiminden Irak merkezi hükümetinin de rızasını almayı ve bütün tarafların yararına olacak güçlü bir işbirliği başlatmaya projesi başlatmayı arzuluyoruz. Bunu bazı arkadaşlar, onay olarak söylediler. Bu kelimelerin hepsi tek tek seçilerek, merkezi Irak ve Kuzey Irak Kürdistan bölgesel yönetimi ile mutabık kalınarak yapılmış bir metinlerdir. Bu bir olay niteliği taşımıyor. Ama onların rızasının olması doğru bir şeydir. Ben yüzden diyorum, varlıkta buluşmak lazım. Bundan sonra, top merkezi ve Kuzey Irak yönetimindedir. Benim görüşüm rıza göstererek bu işler olsun. Bu işlerin olması Irak’a yapılacak en büyük katkıdır. Yaptığımız müzakereler, tarafların görüşlerini de olumlu yönde etkileyecektir.” diye konuştu.

LPG ZAMMI: “DÜŞTÜĞÜNDEKİ GEREKÇELER YÜKSELDİĞİNDE DE KULLANABİLİRİZ”

Bakan, LPG’ye yapılan zammın sorulması üzerine de, serbest piyasada bütün fiyatlama mekanizmalarının kendi içinde devam ettiğini söyledi. Fiyatın zaman zaman düştüğünü zaman zaman ise yükseldiğini belirten Yıldız, fiyatların 30 kuruş armasını ise “Serbest piyasa ile açıklayabiliriz. Düştüğündeki gerekçeleri aynen yükseldiğinde de kullanabiliriz. ”diye yorumladı.

Taner Yıldız, bazı bürokratların fişlendiğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine de “ Hükümet sözcümüz açıklama yaptılar. Onun dışında artı ekleyeceğimiz bir şey yok.” diye cevap verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.