Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıldız: Kerkük-Yumurtalık'tan petrol geçişi Irak'ın normalleştiği anlamına gelir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Irak arasındaki enerji işbirliğinin önemine vurgu yaparak, "Kekük-Yumurtalık Boru Hattı'ndan ne kadar ham petrol geçerse, dünya piyasalarına ne kadar ham petrol verilirse bu Irak'ın...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 14:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Irak arasındaki enerji işbirliğinin önemine vurgu yaparak, "Kekük-Yumurtalık Boru Hattı'ndan ne kadar ham petrol geçerse, dünya piyasalarına ne kadar ham petrol verilirse bu Irak'ın normalleştiği anlamına gelir." dedi.

Enerji Bakanı Yıldız, ATO Congresium'da düzenlenen Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'na katıldı. Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Yıldız, geçtiğimiz gün gittiği Güney Kore'de yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Bu ülkede yapılan Dünya Enerji Kongresi'nde önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini aktaran Yıldız, bunlurdan bir tanesinin Merkezi Irak Hükümeti Başbakan Yardımcısı Şehristani ile olduğunu söyledi. Enerji Bakanı, birçok konuyu görüşme imkanı bulduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"İki kardeş ülkenin birlikte yapacakları çok şey var. Şu anda Bağdat'ın güneyinde projelerimiz devam ediyor. Şu anda 4 büyük projemiz var. 25 milyar dolarlık projenin yaklaşık 5,5 milyarlık kısmını Türkiye yönetiyor. Hem o projelerin seyri ile alakalı konuşmalar yaptık. İşin açığı Kuzey Irak'la karşılıklı değerlendirmelerde bulunduk. Sürdürülebilir bir politikayı, her ikimizde istedik. Irak'la yapacağımız kardeşane projeler, hem iki ülkeye hem de bölgeye ciddi katkılar sağlayacaktır. Merkezi hükümet ve Kuzey Irak ile ilgili yapılan sözleşmelerin her birisinin Irak halkının tamamına ait olduğunu vurguladık. Başından beri söylediğimiz buydu ve Türkiye bunu sistematize eden ülkedir. Biz Irak Anayasası'nın kendilerine verdiği haklar ile ilgili herhangi bir görüş belirtmiyoruz. Eğer kendi aralarında yüzde 83'ü Irak'ın, yüzde 17'si Kuzey Irak'ın denmişlerse, biz bununla alakalı yorum yapmayız. Saygı ile karşılaşırız. Yaptığımız projelerde de dikkate alırız. Sayın Şehristani ile konuştuk. İnşallah önümüzdeki süreçte tekrar bir araya geleceğiz."

En fazla ham petrolün İran'dan sonra Irak'tan tedarik edildiğini belirten Bakan Yıldız, Somo Petrol ile yapılan ticaretin Kerkük Yumutralık Boru Hattı'nın işlevinin arttırılmasının sağlanmasına daha da katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Yıldız, "Merkezi Irak hükümeti ile aramazda ciddi sorunlar yaşyanıyor gibi bir algıyı, enerji sektörü ile alakalı çok fazla sağlıklı bulmuyorum. O açıdan bizim merkezi Irak hükümeti ve Kuzey Irak ile ilgili yapılan değerlendirmeleri önümüzdeki dönemde artacaktır. Bunu hep beraber kamuoyu ile paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

"BORU HATTININ YAPIMI IRAK'IN SORUNUDUR"

Bakan Yıldız, Irak'ta yapılacak yeni boru hattının sınırın hangi tarafından bağlanacağının sorulması üzerine de şunları söyledi:

"Irak sınırının içinde, boru hatlarından hangisi nereye bağlanır, Irak'ın kendi iç sorunudur. Irak'ın içindeki projelerle alakalı, 'Boru hattının şuradan, buradan bağlanması gerekiyor' gibi telkinde bulunmamız söz konusu değildir. Şu anda gelen Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nda Bağdat'ın petrolü vardır, bölgenin petrolü vardır. Bizim 15 yıllık yaptığımız anlaşma şunu söyler: Irak'tan gelen petrolü Ceyhan'a sağlıklı bir şekilde ileteceksiniz. Bunun üzerinden de her patrol varinden üzerinize düşeni alacaksınız. Bizim anlaşmamız bunu söylüyor. O yüzden Irak'ın kendi boru hattı ile ilgili yaptıkları projelerinin dizaynına kendileri karar vermektedirler. Eğer Kekük-Yumurtalık boru hattından ne kadar ham petrol geçerse, dünya piyasalarına ne kadar ham petrol verilirse bu Irak'ın normalleştiği anlamına gelir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.