Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerli üretici yurt dışı patent atağında

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), 2019 yılı ilk 6 aylık marka ve patent başvuru verilerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2019 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2019 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yerli üretici yurt dışı patent atağında

2019 yılı ilk 6 aylık patent başvuru verilerini değerlendiren Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Kaya, Türkiye’den yapılan Avrupa Patent ve PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) başvuru sayıları toplamının önceki yıla oranla yüzde 30,8 artış gösterdiğine dikkati çekti.

UPB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Kaya, söz konusu patent başvuru sayılarının yurtiçi pazardaki daralmaya karşı yerli işletmelerin 2019’da ihracat atağı gerçekleştirdiğinin önemli göstergelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye’de bu yılın ilk 6 ayında yapılan toplam yerli patent başvurusunun 2581 olduğuna işaret eden Erdem Kaya; “Bu rakama göre yerli patent başvurularının sayısında geçen yıla oranla %5.2 azalmanın olduğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan PCT ve Avrupa Patent başvurusu toplam adedi bazında Türkiye’den yurtdışına ilk 6 ayda yapılan toplam yurtdışı patent başvuru sayısı ise 153’e yükseldi. Bu da geçen yıla göre yaklaşık %30,8 oranında artış olduğunu gösteriyor. Açıklanan veriler, yurtiçi pazardaki daralmaya karşı yerli işletmelerin ihracat atağını doğrular nitelikte” diye konuştu.

ÜLKE İÇİNDE YABANCI ŞİRKETLERİN GERİSİNE DÜŞMEMEK GEREKİYOR

Yabancı şirketlerin ise ilk 6 ayda Türkiye’de 5608 adet patent başvurusu yaptığının altını çizen Kaya, bu oranın da geçen yıla göre başvuru sayısında %11.6 arttığını açıkladı. Kaya; “Bu veriye göre bir taraftan ülkemiz yabancı şirketler için hala önemli bir pazar olma özelliğini koruyor. Ancak diğer taraftan, ülkemizde yerli patent sayıları düşerken yabancı patent sayılarının artıyor olması da düşündürücü bir gelişme olarak gözümüze çarpıyor. Bizlerin bu yarışta en azından kendi ülkemizde kesinlikle yabancı şirketlerin önüne geçmemiz gerekiyor ki yerli-milli teknoloji hamlemizi patent ihlalleri gibi riskleri minimize ederek gerçekleştirebilelim” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.