Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yenidünya Erken Olgunlaştı

Türkiye yenidünya üretiminin yüzde 90’ını karşılayan Mersin ve Antalya’da erken hasat için bahçeler örtü altına alınıyor. Son yıllarda üretimi hızla artan yenidünya, örtü altına alınınca beklenenden de 20 gün önce olgunlaştı.Mersin’in...

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2016 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2016 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yenidünya Erken Olgunlaştı
Türkiye yenidünya üretiminin yüzde 90’ını karşılayan Mersin ve Antalya’da erken hasat için bahçeler örtü altına alınıyor. Son yıllarda üretimi hızla artan yenidünya, örtü altına alınınca beklenenden de 20 gün önce olgunlaştı.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yaklaşık 2 dönümlük yenidünya bahçesini örtü altına alan emekli öğretmenin ağaçlarındaki yenidünyalar kızararak olgunlaşmaya başladı.
Çiftçilikle uğraşan emekli öğretmen Alparslan Yaraşır, çevredeki üreticileri izledikten sonra bahçesini örtü altına aldığını belirterek, "Yenidünya bahçem açıktaydı. Çevredeki bazı arkadaşlar örtü altına aldıkları için ben de onları izledim. Deneme amacıyla ağaçları örtü altına aldım. Bu yıl ilk defa örtü altından ürün elde edeceğim" dedi.
Havalandırmaya dikkat edip gelecek yıl daha erken çiçek açtırma mücadelesinde olacağını anlatan Yaraşır, "Erdemli Ziraat Odasındaki ziraat danışmanı arkadaşlarımızla bunu yakından takip edeceğiz. Bildiğiniz gibi Akdeniz Bölgesi her türlü ürünün yetiştirilebileceği bir bölge. Burada en büyük destek devletten gelmesi gereken bir destek. Buradaki çiftçilerimiz insanı dahi topraktan yetiştirebilir. Önemli olan onu değerlendirebilmek" diye konuştu.
İlk yenidünyaları çocuklarıyla paylaşacağını ifade eden Yaraşır, "İlk yenidünyayı sadece çocuklarımla paylaşacağım. Fiyatı ne olursa olsun hiç önemli değil. Onlarla birlikte lezzetine bakacağım. Elimden geldiğince ürünleri daha organik ve kimyasal maddelerden uzak yetiştireceğim" dedi.
Erdemli Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Hilkat Cırık ise, Türkiye yenidünya üretiminin açıkta 13 bin ton dolayında olduğunu ve üretimin yüzde 90’ının Mersin ve Antalya’da gerçekleştirildiğini belirterek, örtü altı yenidünya üretiminin hızla yaygınlaştığını belirtti. Cırık, "Örtü altında turfanda olduğu için daha erkenci. Hasadı daha erken yapılmakta. Haliyle fiyatta dışarıda yapılan yetiştiriciliğe göre daha yüksek. Geçen yıl ilk ürünler 20 lira civarında seyretmişti. Bu yıl 20 lira ve üzerinde bir beklenti var" dedi.
Örtü altı üretimin yaygınlaşmasıyla üretim ve kalite artarken, erken olgunlaşan yenidünyaların yakın zamanda yüksek fiyatla tezgahlarda yerini alması bekleniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.