Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni Zelanda ET Ve Süt Konusunda Türkiye İle İşbirliği Yapmak İstiyor

Yeni Zelanda tarım ve hayvancılık sektörlerinin en önemli isimlerinden Mike Peterson ve Paul Vaughan Türkiye’ye geldi. Vaughan ve Peterson gerçekleştirdikleri ziyarette, Yeni Zelanda’nın en yetkin olduğu süt ve et üretimindeki deneyimlerini...

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2016 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2016 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yeni Zelanda ET Ve Süt Konusunda Türkiye İle İşbirliği Yapmak İstiyor
Yeni Zelanda tarım ve hayvancılık sektörlerinin en önemli isimlerinden Mike Peterson ve Paul Vaughan Türkiye’ye geldi. Vaughan ve Peterson gerçekleştirdikleri ziyarette, Yeni Zelanda’nın en yetkin olduğu süt ve et üretimindeki deneyimlerini Türkiye’deki sektör liderleriyle paylaştılar.
Dünyanın en büyük süt ürünleri ve küçükbaş hayvan üreticileri arasında gösterilen, Yeni Zelanda Tarımsal Ticaret Özel Temsilcisi Mike Peterson, Yeni Zelanda Ticaret ve Kalkınma Ajansı Tarım ve Hayvancılık Sektörü Uzmanı Paul Vaughan, Türkiye’ye geldi. Mike Peterson ve Paul Vaughan, Türkiye’de Tarım, Hayvancılık ve Ekonomi Bakanlıklarında ilgili yetkililerle görüşmelerinin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen et ve süt ürünleri üreticileri ve sektörel kurumları ile bir araya geldiler. Vaughan ve Peterson, sektör temsilcileriyle hali hazırda mevcut olan sıcak ilişkilere katkıda bulunmak, iki ülke arasındaki tarım ve hayvancılık sektörlerinde ilişkilerin daha da geliştirilmesi için görüşmeler gerçekleştirdi.
"YENİ ZELANDA ÜRETTİĞİ SÜTÜN YÜZDE 95’İNİ DÜNYAYA İHRAÇ EDİYOR"
Türk et ve süt ürünleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istedikleri için Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdiğini söyleyen Mike Peterson, tarımsal alanda iki ülke arasındaki ilişkileri daha da derinleştirmek istediklerini belirtti. Yeni Zelanda’nın süt ürünleri konusunda global ticaret hacminin üçte birini kontrol ettiğini söyleyen Peterson, "Bütün dünyaya süt ürünleri teknolojisi satıyoruz. İrlanda ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede Yeni Zelanda süt ürünleri teknolojisi kullanıyorlar ve en iyi örnek de Güney Amerika’da. Brezilya’da kurduğumuz 3 tane örnek çiftlik var. Brezilya, bu çiftlikler sayesinde süt ürünlerinin kalitesini geliştirmesine yönelik çok önemli başarılar elde etti" dedi.
Yeni Zelanda teknolojilerinin Çin’de de çok aktif olduğunu vurgulayan Peterson, Çin’de süt sektörünün inanılmaz büyüdüğünü belirterek, "Çin’de çok önemli oranda hayvan teknolojisi, çiftlik teknolojisi ve danışmanlığı satın alınıyor. Orası da Türkiye’ye çok benziyor çünkü hayvanlar ahırlarda ve yemle besleniyor. Dünya üretiminin sadece yüzde üçünü üretiyoruz ancak ürettiğimiz sütün yüzde 95’ini ihraç ediyoruz. Önümüzdeki iki yıl içerisinde Avustralya ve Yeni Zelanda olarak Avrupa Birliği ile serbest ticaret müzakerelerine başlayacağız. Bu anlaşmanın Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde ne gibi etkileri olacağını anlamak ve öğrenmek istiyoruz. Bu nedenle gelip tarımsal ürünlerdeki sektörlerde Türkiye’deki gerçeklerin neler olduğunu bilmek istedik" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE DAHA FAZLA POTANSİYEL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"
Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektörünün gelişiminin son yıllarda arttığını dile getiren Paul Vaughan, Türkiye’de hayvancılık sektöründe daha fazla potansiyel olduğunu düşündüklerini belirterek, Yeni Zelanda firmalarının Türkiye’de aktif olduğunu söyledi. Vaughan, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye’ye; hem Türk et ve süt ürünleri sektörünün temsilcileri ile görüşmek hem de ilgili bakanlıklarla görüşmeler yürütmek için geldik. Biz buraya ticaret ve ürün satışı için gelmedik, biz buraya Türkiye pazarı konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak, ikili ticari ekonomik bağlarımızı geliştirmek için geldik. Özellikle tarım ve hayvancılık konusunu geliştirebilmemiz için neler yapabileceğimizi öğrenmek üzere geldik ve Türkiye’deki çiftlikleri de ziyaret ettik".
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.