Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Yellen’ın Konuşması Gerçekçi Ve Temkinli İyimser“

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay , FED Başkanı Yellen’in açıklamalarını değerlendirdi. Toktay, “Yellen’ın konuşması gerçekçi ve temkinli iyimser“ dedi.XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay , FED...

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay , FED Başkanı Yellen’in açıklamalarını değerlendirdi. Toktay, “Yellen’ın konuşması gerçekçi ve temkinli iyimser“ dedi.
XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay , FED Başkanı Janet Yellen’in açıklamalarını değerlendirdi. Toktay, “FED Başkanı Yellen’ın Haziran ayı toplantısı öncesinde iyimser olmaya çalışan aynı zamanda gerçekçi konuşmasının sonucu karışık ekonomik veriler ardından faiz politikasında belirsizliğin devam ettiği şeklinde yorumlanabilir. Yellen’a göre ekonominin orta vadeli yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşması için istihdam piyasasının gücünü koruması gerekiyor” dedi.
Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin tek başına piyasanın gücünü kaybettiğini ifade etmediğini ve FED’in olumsuz gerçekleşme ardından bu taraftaki gelişmeleri dikkatle takip edeceğini belirterek “Yellen 2009 krizinden bu yana Amerikan ekonomisinin 2,7 milyon istihdam yaratarak, işsizlik oranının yüzde 10’dan yüzde 5’e gerilediğine dikkat çekti. Aynı zamanda ücretlerde artışın geçtiğimiz on iki ayda yüzde 2,5 seviyesine ulaşması olumlu ancak orta vadeli enflasyon hedefine için güçlü istihdam tablosunun bozulmaması gerekiyor. Öte yanda, Avrupa Bölgesi ve Çin ekonomisinde yavaşlama, petrol fiyatlarına ilişkin belirsizlik gibi faiz artırım sürecini engelleyebilecek gelişmeler güncelliğini koruyor” şeklinde konuştu.
"FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ DOLAR/TL PARİTESİNDE AŞAĞI YÖNLÜ HAREKETİ SINIRLIYOR"
Yellen’ın konuşmasının ardından Amerikan tahvil bono piyasasında 10 yıllık tahvillerde oranların yükselerek 1,74 seviyesine yaklaştığına dikkat çeken Toktay, “Şubat ayının düşük seviyelerine yaklaşan oranlar ile tahvil bono piyasası yakın zamanda faiz artırımını ihtimal dışı görüyor. Ancak tahvil bono piyasasının rekor net uzun pozisyon seviyesi ile teknik olarak aşırı alım bölgesinde olması, oranlarda yukarı yönlü hareketin devam etme ihtimalini artırıyor. Dolar ise 93,70 endeks seviyesine gerileme ardından bugün 94,00’ün hemen altında işlem görüyor. Tarım dışı istihdam verisi ardından hızla gerileyen dolar 93,70 üzerinde konsolide olmaya çalışıyor. Yurt içi piyasalara dönersek, yaz ayları için giderek azalan faiz artırım beklentisi en çok gelişen ülke piyasaları ve emtialara yaradı. Önümüzdeki haftalarda Dolar’ın küresel piyasalarda zayıf seyrini koruması halinde, Türk Lirasına talebin devam etmesi Dolar/TL paritesinde 2,90 altını gündeme getirdi. Bu seviyenin altında 2,8750 ilk destek ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın üst bantta faiz indirimi beklentisi Dolar/TL’sinde aşağı yönlü potansiyeli sınırlıyor” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.